ארה"ב הגישה תביעת ענק נגד BP על הדליפה
ממשל אובמה תובע את תאגיד הנפט על נזקי הדליפה החמורה בתולדות ארה"ב. שר המשפטים הולדר: "נוודא שהציבור האמריקני לא יישא בהוצאות הענק הנדרשות כדי לשקם את מפרץ מקסיקו ואת כלכלת האזור"
שבעה חודשים לאחר דליפת הנפט שזיהמה את מפרץ מקסיקו הגיש ממשל אובמה תביעת ענק נגד תאגיד הנפט BP בדרישה לפיצויים בסך מיליארדי דולרים.
שר המשפטים של ארה"ב, אריק הולדר, הודיע במסיבת עיתונאים שכינס בלילה (יום ה') כי הממשל החליט לתבוע את תאגיד BP ושמונה חברות נוספות על הדליפה שגרמה למותם של 11 בני אדם ולאסון האקולוגי החמור ביותר בתולדות ארה"ב. בתביעה נטען כי תאגיד הנפט לא פעל באופן שיערוב לבטיחות אסדת הנפט, לתשתיות ולצינורות שהונחו בקרקעית הים וכי התאגיד והחברות הנוספות הפרו את חוקי הבטיחות.
בתביעה, שהוגשה לבית המשפט הפדרלי בניו אורלינס, במדינת לואיזיאנה, נטען כי "בעקבות הפיצוץ באסדת הנפט 'דיפווטר הורייזן', ב-20 באפריל, נגרמה דליפה שנזקיה למפרץ מקסיקו עלולים להגיע למיליארדי דולרים".
מהמטה הכללי של תאגיד BP בלונדון נמסר כי "התאגיד מוכן לשתף פעולה עם הממשל האמריקני. "תאגיד BP ישיב לטענות התובעים בבוא העת, אך הוא ימשיך לשתף פעולה בכל החקירות הנערכות על ידי שלטונות ארה"ב. התאגיד משיב בחיוב על כל שאלותיו ודרישותיו של הממשל האמריקני גם כעת".
מומחים העריכו כי היקף הנזקים נאמד ב-40 מיליארד דולר, וכי תאגיד BP כבר שילם שליש מסכום זה במהלך הפעולות לעצירת הדליפה ולניקוי כתם הנפט העצום שהתפשט במפרץ מקסיקו.
שר המשפטים של ארה"ב טען כי "התאגיד הפר את חוקי ותנאי הבטיחות, באסדת הנפט ובתשתיות שהניחה על קרקעית הים. לא ערכה ביקורת תקופתית ועקבית על בארות הנפט, ולא דאגה לתחזוקם השוטף. בנוסף, לא נמצא הציוד החיוני כדי להגן על העובדים, על אסדת הנפט, על אוצרות הטבע ועל איכות הסביבה".
"מדובר בנזקים עצומים שעדיין לא אמדנו את היקפם. ייקח שנים להבין את גודל הנזק", אמר הולדר. הוא הדגיש עוד כי "שלטונות ארה"ב נאלצו לבצע פעולות בהיקף חסר תקדים כדי לטפל באסון, פעולות אשר עלו ממון רב". התביעה הנוכחית אינה אלא צעד ראשון מתוך שורה של צעדים משפטיים שבכוונת הממשל האמריקני לנקוט. "החקירות הפליליות והאזרחיות טרם הסתיימו, ותפקידנו לוודא שאנשים פרטיים שנזוקו כתוצאה מהמחדל לא יישאו בתוצאות", אמר.
הוא הדגיש כי "הממשל האמריקני יוודא שהציבור האמריקני לא יישא בהוצאות הענק הנדרשות כדי לשקם את מפרץ מקסיקו ואת כלכלת האזור".
תביעת הענק של ממשל אובמה מצטרפת לעשרות תביעות שהגישו אזרחים, ובהם חקלאים, דייגים וסוחרים שפרנסתם נפגעה באופן ישיר מהאסון האקולוגי. בנוסף, הגישו ארגונים לשמירה על איכות הסביבה תביעות נגד החברות על ניצול אוצרות הטבע של מפרץ מקסיקו ופגיעה במערכת האוקולוגית הייחודית במפרץ.
כל התביעות קובצו יחדיו לתביעה ייצוגית והועברו לטיפולו של השופט הפדרלי קארל ברבייה, האמור לטפל גם בתביעה האמריקנית.