שתף קטע נבחר

 

עצמאי, הכן עצמך לסוף שנת המס 2010

שנת המס הולכת ומסתיימת. תכנון נכון עשוי לחסוך לעצמאים ובעלי שליטה תשלומים רבים, כדאי לנצל את הזכויות - מדריך

שנת המס 2010 מתקרבת לסיומה. זה המועד לבדוק, האם ניצלתם את הטבות המס המגיעות לכם ואיזה פעולות נוספות עליכם לבצע בסוף השנה. בימים אלו רואה החשבון שלכם אמור להעביר אליכם על סמך ניתוח דו"ח הרווח וההפסד לחודשים ינואר - אוקטובר 2010, את הסכומים אותם יש להפקיד בקופות הגמל, קרנות ההשתלמות וכו'. לקראת סוף שנת המס כדאי לשים לב לכמה נקודות חשובות עבור ציבור העצמאים.

 

קרן השתלמות לעצמאים

מומלץ לעצמאי להפקיד לקרן השתלמות עד 7% מההכנסה החייבת שאינה עולה על 243 אלף שקל  (כלומר 17,010 שקל). לצורך חישוב ההוצאה המוכרת (הניכוי) יופחת תחילה סכום השווה ל- 2.5% מההכנסה החייבת. ככך לדוגמא, אם ההכנסה החייבת היא בסך של 100 אלף שקל והעצמאי הפקיד 7,000 שקל אזי 4,500 שקל יהיו הוצאה מוכרת. (2.5% = 2,500 שקל לא יהיו מוכרים כהוצאה).

 

קופת גמל לקצבה

מומלץ לעצמאי להפקיד לקופת גמל לקצבה עד 16% מההכנסה החייבת שאינה עולה על 194,400 שקל (כלומר 31,104 שקל). 11% יהיו מוכרים כהוצאה מוכרת ו - 5% יהיו מוכרים כזיכוי (הקטנת המס). כך לדוגמא, אם ההכנסה החייבת היא בסך של 100 אלף שקל, הפקדה לקופת גמל תהיה בסך של 11 אלף שקל (סכום זה יהיה הוצאה מוכרת ). כמו כן יופקדו 5,000 שקל (35% מסכום זה יהיה זיכוי ממס -1500 שקל).

 

תשלומים לביטוח אובדן כושר עבודה

עצמאי יכול להפקיד עד 3.5% מההכנסה החייבת. סכום זה יהיה הוצאה מוכרת לצרכי מס הכנסה. בהמשך לדוגמא הקודמת - אם ההכנסה החייבת היא בסך של 100 אלף שקל, ההפקדה לאובדן כושר עבודה היא סך של 3,500 שקל.סכום זה מהווה הוצאה מוכרת והוא יופחת מההכנסה החייבת לצרכי מס הכנסה וביטוח לאומי.

 

דחייה או הקדמת הכנסות לנישום המדווח על בסיס מזומן

נישום המדווח על בסיס מזומן יכול להקדים תשלום לספקים ונותני שירותים על מנת שמס הכנסה יכיר לו בהוצאה כבר בשנת המס הנוכחית. לדוגמא: תשלום משכורות מתבצע בדרך כלל עד ה - 9 לחודש. אם נישום מסוים מדווח לפי בסיס מזומן, מס הכנסה לא יכיר בהוצאה זו עד התשלום בפועל. על כן יש לשלם משכורות בגין דצמבר עד סוף דצמבר. כנ"ל לגבי חוב לספקים. כך גם לגבי הכנסות, אם לא יתקבל התקבול מהלקוח תדחה ההכנסה לצרכי מס לשנה הבאה.

 

תשלום מקדמות לביטוח לאומי

52% מהמקדמות ששולמו לביטוח לאומי בשנת המס מוכרות בניכוי למס הכנסה. ניתן להגדיל את המקדמות על ידי הגשת בקשה לביטוח לאומי. כמו כן מומלץ לשלם את יתרת החוב לביטוח לאומי עד סוף החודש כדי להגדיל את הניכוי. ראוי לציין כי תשלום לביטוח לאומי בכרטיס אשראי מוכר על ידי מס הכנסה כבר בשנת המס הנוכחית גם אם העסקה הייתה בתשלומים.

 

הכנסות מהשכרת דירות מגורים

בכל הקשור למיסוי של הכנסות שכר דירה למגורים ישנם שלושה מסלולי מיסוי עיקריים:

 

• מסלול הפטור - תקרת הפטור לשנת 2010 עומדת על סך של 4,680 שקל לחודש. כלומר אם ברשותי דירה להשקעה המניבה לי סך של 4,300 בחודש. הכנסה זו פטורה ממס.

 

• מסלול 10% - יחיד רשאי לשלם 10% מס ללא הגבלת תקרה על כל סכום ההכנסה, במסלול זה המס ישולם על כל התקבולים של המשכיר שלא רשאי לנכות הוצאות בגין הנכסים האמורים בכלל. התנאי הינו תשלום המס עד 30 יום מתום שנת המס (31 בינואר 2011) שבה הייתה ליחיד הכנסה מדמי השכירות או שמקדמת המס נכללה במקדמות השוטפות.

 

• מסלול המס השולי - באפשרות זו ניתן לקזז הוצאות פחת, תיקונים, שיפוצים, שכ"ט עו"ד, תיווך, חשמל, אחזקה, מימון, עמלות, אגרות וכו' ולנצל ניכויים וזיכויים ופטורים להם זכאי היחיד. המס יחושב על פי שיעור מס שולי.

 

ניכוי הוצאות אחזקת רכב ושווי שימוש

חישוב ההוצאות המוכרות עבר מספר שינויים בשנים האחרונות. החל משנת המס 2008 הוצאות הרכב המוכרות הן הסכום הגבוה מבין:

 

1. 45% קבוע מסך כל הוצאות הרכב.

 

2. סך כל הוצאות הרכב בניכוי שווי שימוש שנתיים (לפי טבלאות מס הכנסה).

 

בשנת 2010 שווי השימוש הוא 2.04% ממחיר הרכב (שמחירו עד 130 אלף שקל) או 2.48% ממחיר הרכב אם מחירו הוא מעל ל-130 אלף שקל.

 

בשנת 2011 שווי השימוש הוא 2.5% ממחיר הרכב (עד לתקרה של 467,060 שקל).

 

יש לשים לב כי שיטה זו של שווי שימוש ברכב חלה על כלי רכב שנרשמו לראשונה מיום 1 בינואר 2010 ואילך. כלי רכב שנרשמו לפני 1 בינואר 2010 יחולו עליהם זקיפת שווי לפי שיטת קבוצות המחיר.

 

ספירת המלאי

על פי הוראות מס הכנסה, יש לערוך מפקד מלאי ביום 31 לדצמבר לכל שנת מס. ניתן לבצע את ספירת המלאי לאחר תאריך המאזן ובתנאי שתתבצע התאמה בגין הקניות והמכירות שהיו לאחר 31 בדצמבר.

 

הכנת נתונים להצהרת הון

במקרים רבים מתקבלת בקשה להגשת הצהרת הון לסוף שנת המס מספר חודשים לאחר שהחלה שנת מס חדשה. על כן מומלץ לרכז את הנתונים הבאים ביום 31 בדצמבר:

 

1. יתרת מזומנים בקופה/כספת

 

2. רשימת חייבים וזכאים

 

3. יתרות לקוחות וספקים

 

4. שקים בקופה ושקים שניתנו לביטחון בבנק

 

5. שקים לפירעון שטרם הגיע מועד פירעונם

 

6. דפי חשבון בשלושת החודשים האחרונים

 

תכנון נכון עשוי לחסוך לעצמאים ובעלי שליטה תשלומי מס הכנסה וביטוח לאומי מהותיים כמו גם להעניק להם הטבות שונות. כדאי להתכונן כראוי. 

 

הכותב הוא רואה חשבון שותף מנהל במשרד אייל רז ושות'

 

האמור במאמר זה אינו מהווה חוות דעת או ייעוץ מקצועי והנו על בסיס מידע חלקי ותמציתי. אין בידי הכותב בכדי לשאת באחריות כלשהיא כלפי הקוראים ו/או המשתמשים במידע האמור.


פורסם לראשונה 16/12/2010 18:32
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים