1 מכל 4 מבוגרים סובל: איך מטפלים ביובש בפה
לרוק תפקידים רבים: הוא מגן על השיניים, מסייע למערכת העיכול ומונע ריח רע מהפה. מחקר אמריקני קובע כי אחד מכל ארבעה אנשים מעל גיל 40 סובל מתופעת היובש בפה. מה גורם לה, ומה ניתן לעשות כדי להילחם בה?
אין חיים בלי רוק: הנוזל שממלא את פינו בכל שעות היממה חיוני להגנה על הגוף מחיידקים, עיכול תקין של המזון, בריאות השן, דיבור וטעם. אך מה יעשו רבים בינינו שסובלים מתופעת יובש בפה, הפוגמת באופן משמעותי בתפקוד היומיומי? הבשורה היא שיש מה לעשות כדי להקל ואף לפתור את הבעיה.
בפינו קיימות שש בלוטות רוק מרכזיות המחלוקות לזוגות סימטריים בשני צידי הפנים: בלוטות הפרוטיד, בלוטות תת-לסתיות, ובלוטות תת-לשוניות. אולם בכך לא די: קיימות עוד אלפי בלוטות רוק קטנות המצויות בשאר הרקמות הרכות המקיפות את חלל הפה. באופן רגיל, כל בלוטת רוק תקינה מייצרת בין ארבעה לשישה מפלי רוק ביום. כשכמות זו יורדת המצב מוגדר כיובש פה.
רוק רוקס: מניקוי ועד מלחמה בחיידקים
לרוק תפקידים רבים. הוא גורם לסיכוך חלל הפה ובכך עוזר לניקוי רקמות רכות ולבליעה. הרוק מאזן את החומציות ממזון וחיידקים ולמעשה, כשאתם שומעים בפרסומת שמסטיק מגן על השיניים, הוא עושה זאת בזכות הגברת הפרשת הרוק בעת הלעיסה. לפיכך, לא המסטיק הוא המגן על השיניים, אלא הרוק, שמאזן את החומציות בפה.הרוק מסייע לדיבור, שכן הגיית התנועות וההברות מתבצעות על ידי הרוק והלשון. הוא מחזק את השיניים בזכות המלחים והמינרלים שבו, כמו סידן וזרחן; אלה מאפשרים ספיגה מחדש של מינרלים לרקמת השן (אמאייל).
הרוק מסייע גם לפירוק המזון. הוא מכיל אנזימים שמתחילים את תהליך הפירוק, ודואג להשלים את התהליך כשהוא שוטף את שאריות המזון והחיידקים מהשיניים לאחר הלעיסה.
נוזל הרוק מכיל גם נוגדנים ואנזימים שפועלים לקטילת חיידקים, ומסייע בהפחתת ריח רע מהפה. בשל כך, ירידה בהפרשת רוק גורמת לגדילה מרובה של חיידקים אנאירוביים הגורמים לריח רע מהפה, וזאת בשל תרכובות הגופרית שהם מפרישים.
מי סובל? 1 מכל 4 מעל גיל 40
לדברי ד"ר רונן בורדובסקי, רופא שיניים לאסתטיקה דנטלית ושיקום הפה, מחקר סטטיסטי שנערך בארה"ב קובע כי כל מבוגר רביעי (מעל גיל 40) סובל מקסרוסטומיה - יובש בפה הנובע מירידה בהפרשת רוק מהבלוטות. "יובש פה קיצוני גורם לפטרת בפה כתוצאה מגידול של כמות הפטריות הקיימות על הלשון ולמחלות חניכיים חמורות", מסביר ד"ר בורדובסקי, "זאת משום שכמות החיידקים המזיקים עולה מאוד כשישנה ירידה בהפרשת רוק".
לתופעת היובש בפה מספר סיבות. כך למשל, קיימות יותר מ-400 תרופות הגורמות לירידה בהפרשת הרוק. קבוצת התרופות נגד אלרגיה, דיכאון ולחץ דם הן העיקריות בגרימת ירידת הפרשת רוק.
גם שתייה מרובה של קפה ואלכוהול גורמת לירידה בהפרשת הרוק. "הקפה הוא חומר משתן", מסביר ד"ר בורדובסקי, "לכן שתייה מרובה שלו מורידה את כמות הנוזלים בגוף וזה מוריד את הפרשת הרוק. האלכוהול עצמו גורם לירידה בהפרשת הרוק ובכך גם הוא מייבש את חלל הפה".
תסמונת סיוגרן היא תסמונת נדירה הגורמת ליובש בריריות הפה ולחוסר דמעות. מדובר בתסמונת אוטואימונית, בה הגוף יוצר נוגדנים התוקפים רקמות של הגוף. גם חולים אלה סובלים מתופעת היובש בפה וזקוקים לטיפול אינטנסיבי בשל הסבל הרב הנגרם להם מכך.
אצל חולי סרטן, טיפולי הקרנות או כימותרפיה גורמים לנזק לבלוטות הרוק עד כדי חוסר תפקודן. כך סובלים חולי סרטן רבים מיובש בחלל הפה. הסיבה האחרונה, אך אחת החשובות ליובש בפה, היא עישון סיגריות ובמיוחד עישון מריחואנה, הגורמים לירידה בהפרשת הרוק.
שינוי באורח החיים, ויש גם תרופות
כדי להעלות את כמות הרוק, ממליץ ד"ר בורדובסקי על שתיה מרובה של עשר עד 12 כוסות נוזלים ליום. עוד מומלץ על הימנעות מעישון, הפחתה בצריכת קפה ואלכוהול, ולעיסת מסטיק או סוכריות ללא סוכר. כמו כן, כדאי להגביל את צריכת המזונות והמשקאות החומציים. לבעלי שיניים תותבות מומלץ להקפיד על שטיפה נאותה שלהן כדי למנוע התפתחות פטריות.
אם קיימת ירידה משמעותית בכמות הרוק ויובש בפה, קיימים בשוק מספר מוצרים המקלים על הבעיה. אחד מהם הוא שטיפות פה המכילים את החומר קרבוקסימתיל צלולוז. חומר זה מדמה את נוזל הרוק ומשמש לשטיפת הפה ולהקלה על היובש. התרופה פילוקרפין משמשת במקרים חמורים לטיפול ביובש. היא פועלת על ידי עירוי הפרשת כמויות גבוהות של רוק. בכל מקרה, אלה הסובלים מיובש בפה צריכים להקפיד על היגיינה נאותה של הפה הכוללת צחצוח שיניים פעמיים ביממה - לאחר ארוחת הבוקר ולפני השינה, ושטיפות מי פה לחיטוי ומניעת היווצרות עששת שיניים.