F-16 ירה טיל על בלון באזור הכור בדימונה
יחידת הבקרה הדרומית זיהתה אחר הצהריים בלון שנע במרחב האווירי האסור. ככל הנראה הוא היה מחובר למנוע. אחרי שהתברר שאינו מאויש, הוחלט לירות עליו ולהפילו. לפי הערכה ראשונית בצה"ל, לא מדובר בפעילות עוינת
דקות של חרדה מעל המקום הכי סודי במדינה: מטוס קרב של חיל האוויר ירה אחר הצהריים (יום ה') לעבר בלון בלתי מזוהה שנע באזור דרום ים המלח, מחשש שיתקרב לכור בדימונה. לפי הערכה ראשונית, לא מדובר בפעילות עוינת.
יחידת הבקרה הדרומית של חיל האוויר זיהתה בלון שנע באזור שאסור לטיסה, ככל הנראה הוא היה מחובר למנוע. בעקבות האירוע החלה סדרת פעולות על פי נוהל שקיים בחיל האוויר, לרבות הזנקת מטוסי קרב מסוג F-16 לעבר הבלון.
לאחר שהתברר כי הבלון אינו מאויש והסיבה לנוכחותו לא הייתה ברורה, הוחלט לירות לעברו טיל ולהפילו. בחיל האוויר ובצה"ל בודקים כעת את נסיבות האירוע. ההערכה היא שבגלל החשיכה לא יצליחו בצה"ל לאסוף את כל שרידי הבלון עוד היום, והחקירה תימשך גם מחר.
במקביל, נתיבי הטיסה לאילת הוגבלו אחר הצהריים בשל האירוע. חלק מהטיסות המסחריות עוכבו וטייסים שכבר היו באוויר קיבלו הנחיה לטוס בגובה נמוך. ההגבלות הוסרו לאחר זמן קצר.
באוקטובר אשתקד נרשמה תקרית אווירית מעל הקריה למחקר גרעיני, סמוך לדימונה, אז חדר אולטרה-לייט למרחב האווירי. מטוסי קרב של חיל-האוויר הוזנקו לעברו והוא אולץ לנחות במנחת סמוך לערד, שם המתינו לו שוטרים שלקחו ממנו את רישיון הטיס ואת פרטיו המזהים.
הכור בדימונה שרכשה ישראל מצרפת החל להיבנות בשנת 1958 ונכנס לפעולה בסוף דצמבר 1963. ב-1960 אישרה ממשלת ישראל באופן רשמי בפני הממשל האמריקאי שהיא עוסקת בבניית כור מחקר
גרעיני של 24 מגאווט לשם "פיתוח ידע מדעי לצרכים תעשייתיים, חקלאיים, רפואיים ומדעיים אחרים".
על פי מידע ממקורות זרים שונים, שמעולם לא ניתן לו אישור ישראלי רשמי, הכור הגרעיני הוא כור של אורניום טבעי הפועל במים כבדים, ולצדו פועל מתקן להפרדת פלוטוניום, לשימוש כחומר בקיע בנשק גרעיני שבונה ישראל. הספקו הנומינלי של הכור שסיפקה צרפת לישראל הוא 26 מגאווט, אך לדברי אותם מקורות, הכור פועל בהספק גבוה מזה בהרבה - 70 מגאווט או אף יותר. מקורות שונים מסרו לאורך השנים מספרים שונים לגבי מספר הפצצות הגרעיניות שבנתה ישראל בחומר שהופק בכור זה, מכמה עשרות עד כמה מאות.
Read this article in English