פלסנר רואה שחורות: גיוס חרדים? עבודה בעיניים
יו"ר צוות המעקב אחר יישום חוק טל אומר כי ההצעה שתונח על שולחן הממשלה ביום ראשון נועדה לרצות את בג"ץ ולא לחולל שינוי של ממש: "הממשלה פוגעת בשאיפה לשיוויון בנטל"
רגע לפני שהממשלה מתבקשת לאשר את התוכנית שאמורה להכפיל תוך חמש שנים את מספר החרדים המגוייסים לצה"ל ולשירות האזרחי - חבר הכנסת יוחנן פלסנר משבית את השמחה. "ההצעה היא עבודה בעיניים", אמר היום (ה') יו"ר צוות המעקב אחר יישום חוק טל, "הממשלה אינה מגייסת חרדים במספרים הנדרשים מקביעות העבר, ופוגעת בשאיפה לשיוויון בנטל על ידי הצעירים החרדים".
"מקריאה מדוקדקת של ההצעה, נראה כי היא נועדה לרצות את בג"ץ, ולא לפתור את הבעיות ולחולל שינוי של ממש", כתב פלסנר במכתב ששלח לראש הממשלה, שר הביטחון, שרים נוספים וחברי כנסת רלוונטיים. עוד כתב פלסנר במכתב שהגיע לידי ynet כי הוא מטיל ספק בכך שההצעה תספק "תשובות אמיתיות" לבית המשפט העליון, שידון בינואר בעתירות בנושא.
חבר הכנסת טוען כי יש לטעם לפגם בכך שהממשלה לא הציגה את ההצעה בפני הכנסת, ובפרט בפני ועדת החוץ והביטחון שהקדישה עשרות דיונים לסוגייה במהלך 18 החודשים האחרונים, אבל כן ידעה להפיץ את נוסח ההצעה לשרים ולאמצעי התקשורת באישון לילה.
פלסנר אומר כי השנה עומד מספר הגברים בוגרי מערכת החינוך החרדית על למעלה מ-7,000, בעוד שהיעד שנקבע לגיוס לצה"ל בשנת 2015 הוא 2,400 תלמידי ישיבות - כלומר קצת יותר משליש.
"אין בשורה"
לדבריו, "לפי הנתונים שהוצגו לצוות הבחינה, בשנת 2020 יעמוד מספר הגברים בוגרי מערכת החינוך החרדית על כ-13 אלף, ש-65% (מספר היעד של התוכנית - ר.ס) הם כ-8,500. גם לכך יש להיערך. לפי הצעת הממשלה, בשנת 2011 יגויסו 1,200 חרדים לצה"ל. מספר זה אינו גבוה בהרבה ממספר המשרתים כיום ממילא, ועל כן אינו נושא עמו בשורה רבה".
הוא מוסיף כי "היעד שנקבע בהצעת הממשלה ל-2015, 2,400 מתגייסים, נראה מרשים יותר, אך יותר משחשוב המספר, חשוב לדעת מה יהיה אופי השירות של אותם 2,400 מתגייסים, וכמה זמן ישרתו. לכך אין התייחסות בהצעת ההחלטה. הגשמת ערך השוויון בנטל השירות בצבא, מחייבת את הרחבת המסלולים המיועדים לבני הגילאים 18 עד 21, שכן אלה הם מי שיכולים לשרת שירות קרבי ושירות משמעותי".
במכתב מציין ח"כ פלסנר כי בני גילאים מאוחרים יותר, שהם גם בדרך כלל נשואים ובעלי משפחות, משרתים מטבע הדברים שירות קצר יותר. "ככל שמדובר בשירות מקוצר לשלושה חודשים (שלב ב'), הרי שאין מדובר בשירות שיש בו כדי להגשים את ערך השוויון בין המתגייסים".
פלסנר מלין עוד שלפי הצעת הממשלה, 1,200 חרדים ישרתו בשירות אזרחי בשנת 2011. "הצעה זו תמוהה, שכן כבר כיום מספר המשרתים בשירות אזרחי גבוה ממספר זה, והשאיפה צריכה להיות העלאת מספר המשרתים ולא הורדתו".
Read this article in English