ישראל תצורף כחברה במאיץ החלקיקים הבינ"ל
הישג למדע הישראלי: בעוד כשנתיים צפויה ישראל להצטרף כחברה מלאה במרכז האירופאי לחקר הגרעין CERN שמפעיל את מאיץ החלקיקים החשוב בעולם
ישראל עברה את שלב הקבלה לקראת מועמדות סופית לפרויקט המדעי הבינלאומי של מאיץ החלקיקים בז'נבה, בו מנסים מדענים מכל העולם לגלות את מבנה החלקיקים הבסיסיים ביקום ולשחזר את התנאים ששררו בזמן המפץ הגדול בסדרה של ניסויים שונים.
המפץ הגדול
מאיץ החלקיקים בז'נבה יצר "מפץ-גדול" קטן
שי זמיר
מדענים בז'נבה, שם מתרחש הניסוי הגדול בעולם, מדווחים כי הצליחו ליצור "מיני מפץ גדול" כאשר הביאו להתנגשות של יונים ויצרו חום כזה ששרר רק בבריאת העולם
אמש הודיע המרכז האירופי לחקר הגרעין (CERN) כי ישראל, יחד עם ארבע מדינות נוספות, נכנסה לשלב הסופי לקראת הצטרפות לפרויקט היוקרתי.
שלב זה הינו פורמלי, והוא עשוי להימשך כשנתיים עד להצטרפותה של ישראל כחברה מלאה. ההחלטה, שצריכה להתקבל פה אחד, נתקלה בתחילה בהתנגדות המדינה המארחת, שוויץ, שהסירה את התנגדותה מאוחר יותר.
כיום חברות בארגון 20 מדינות ופועלים בו 8,000 מדענים מ-80 מדינות ברחבי העולם. כבר כיום ישראל לוקחת חלק בארגון במעמד של משקיפה ומשתתפת בתקצוב של CERN, אולם היא אינה בעלת זכות הצבעה ואינה נחשבת לחברה מלאה.
שר המדע, פרופ' דניאל הרשקוביץ' אמר כי "זהו יום חשוב, שבו המדע במדינת ישראל זוכה להכרה בינלאומית חשובה נוספת על תרומתנו המובילה למחקר הבינלאומי בכלל ולפרויקט CERN בפרט"
שר החוץ, אביגדור ליברמן, בירך על סיום התהליך מאומץ שהוביל משרדו בשנתיים האחרונות: "ההחלטה שהתקבלה מציבה את ישראל במקום הראוי לה בחזית המדע העולמי. הארגון הזה הוא ה OECD של המדע העולמי ואנו מודים לחברות הארגון ולהנהלתו על האמון שהם נותנים במדינת ישראל בכלל ובמדע הישראלי בפרט", אמר ליברמן.
מאיץ החלקיקים
צילום: GettyImages Image Bank