אברכים לא יקבלו קצבה אחרי חמש שנים בכולל
ההפגנות נגד חוק האברכים הביאו לשינוי הצעת חוק עוקף בג"ץ. הממשלה תצביע על הענקת קצבה לאברכים ל-5 שנים, במקום לכל החיים. הוועדה, שקמה בעקבות הלחץ הציבורי, המליצה גם להעניק תוספת של 50 מיליון שקל לסטודנטים נזקקים
בעקבות הלחץ הציבורי, שונתה הצעת חוק עוקף בג"ץ - אך הממשלה תגדיל את הסכום אותו תעביר לאברכים. על פי הודעת לשכת ראש הממשלה, תצביע הממשלה ביום ראשון על הגבלת מספר שנות הקצבה לה זכאים אברכים, ועל הענקת תוספת כספית לסטודנטים נזקקים. ההפגנות הרבות נגד ההצעה הביאו להקמת ועדה בין משרדית, בראשה עמד מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אייל גבאי, שהגישה את ההמלצות לממשלה.
ההצעה, שלא טעונה את אישור הכנסת, קובעת כי אחוז מסוים מהאברכים יקבל תקצוב מלא רק בארבע השנים הראשונות, כאשר החמישית תיחשב כשנת השתלמות, ובה יינתן להם מענק של 75% מהסכום המלא. במקביל, יוגבל מספר הזכאים ללימודי כולל ללא הגבלה, למספר מצומצם של "לומדים מתמידים". זאת, בניגוד למצב הקיים, לפיו כלל הזכאים מקבלים קצבה לשנים ארוכות. בנוסף, תינתן תוספת של 50 מיליון שקלים לסטודנטים נזקקים, במסגרת קרן הסיוע.
עם זאת, בדיקת ynet מראה כי סעיף הבטחת ההכנסה לאברכים בתקציב המדינה יעלה מ-110 מיליון ל-127 מיליון שקל. זאת, בגלל שמההחלטה יוחרגו כלל האברכים שהם מגיל 29. כמו-כן, הסטודנט שיעמוד בקריטריונים יקבל עד 3,000 שקל בשנה, לעומת 12 אלף שקל שלהם יזכה האברך.
על פי הנאמר היום (ו') בהודעת לשכת ראש הממשלה, מטרת ההמלצות, שגובשו על ידי ועדה בין משרדית בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, היא עידוד השתלבות המגזר החרדי בתעסוקה וסיוע לאוכלוסיות לומדים שונות באופן "מאוזן ושוויוני".
התמיכה לאברכים, בסך כולל וקבוע של 127 מליון שקל לשנה, תינתן בשני מסלולים - קצבה למשך 5 שנים בלבד, כאשר בארבע השנים הראשונות תינתן קצבה מלאה בסך עד 1,040 שקל בשנה. בשנה החמישית אמור האברך ללמוד במחצית מזמנו, ויוכל לעבוד בחצי משרה. לכן, הוא יקבל קצבה של 75% מהסכום הראשוני.
המסלול השני, בו תינתן קצבה מופחתת, מיועדת לקבוצה מצומצמת מאוד של "לומדים מתמידים", המתכוונים להקדיש חייהם ללימוד תורה. על פי הערכת משרד ראש הממשלה, מדובר בכ-2,000 איש בלבד, שיקבלו בסך הכל כ-20 מיליון שקל. 11 אלף אברכי כולל מתוך כ-70 אלף מקבלים כיום את קצבת הסיוע על פי מספר קריטריונים, שייושמו גם על פי ההחלטה הנוכחית - הם נשואים עם לפחות שלושה ילדים, סך הכנסתם המשפחתית לא עולה על 1200 שקל בחודש ואין ברשותם רכב.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ציין כי "מטרת ההסדר היא לאזן בין שני עקרונות מרכזיים - רגישות אנושית ואיסור הנצחת העוני. מדובר באוכלוסיה ענייה מאוד ואי אפשר לפגוע בבת אחת ברמת ההכנסה שלהם. מנגד, אסור לנו לעודד את המשך המצב הקיים. ההסדר החדש יתמרץ את אוכלוסיית האברכים לצאת לעבודה ולשפר את מצבה הכלכלי וגם יגלה רגישות כלפי אלפי משפחות עניות, ויפתור את הבעיה בהדרגה".
Read this article in English