היסטוריה: לחיילים אמריקנים מותר לצאת מהארון
אחרי 17 שנים שבהן נאסר על הומואים מוצהרים לשרת בצבא, ביטל הסנאט האמריקני את מדיניות "אל תשאל, אל תספר". 65 סנאטורים תמכו, בהם רפובליקנים ש"ערקו". במקביל, האריך אובמה את קיצוצי המסים של בוש בשנתיים
מפזרים את מסך הערפל: ממש ברגע האחרון לקראת חג המולד והשבעת הקונגרס החדש, הצליח אמש (יום שבת) הנשיא אובמה לממש הבטחת בחירות חשובה שלו ולרשום הישג פוליטי משמעותי, אחרי חודשים של כשלונות: ביטול מדיניות "אל תשאל, אל תספר".
65 סנאטורים תמכו בביטול החוק משנת 1993, שהתיר להומואים ולסביות לשרת בצבא האמריקני, כל עוד הם אינם מצהירים בגלוי על נטיותיהם המיניות וכל עוד לא מלשינים עליהם. 31 סנאטורים התנגדו לביטולו. המדיניות הזו אולי התאימה לשנות ה-90', בתור צעד צעד ראשון לקבלת הקהילה הגאה לשירות צבאי, אבל אינה עומדת בקנה אחד עם תפישת השיוויון של המאה ה-21.
בעקבות מחקר שביצע הפנטגון, התברר שמרבית החיילים האמריקנים לא מתנגדים לביטול החוק המיושן,
ושר ההגנה רוברט גייטס וראש המטות המשולבים אדמירל מייק מאלן, הביעו גם הם תמיכה בשינוי. בעקבות זאת, הנושא עבר להכרעת הפוליטיקאים, ובשבוע שעבר אישר בית הנבחרים את ביטול המדיניות השנויה במחלוקת.
הדמוקרטים צפויים לאבד בקונגרס החדש, שיושבע בתחילת חודש ינואר, את הרוב של 59 סנאטורים, אשר יחד עם קומץ רפובליקנים ממדינות מתונות, מעניקים להם רוב מיוחס של 60 סנאטורים ומעלה. זהו רוב שאיפשר לדלג על הצורך לקיים דיון במליאת הסנאט בנושא "אל תשאל - אל תספר" ולגשת באופן מיידי להצבעה, ולמעשה להימנע מסדרת נאומים ארוכים ב"פיליבסטר".
רפובליקנים "ערקו" ותמכו
לקראת פיזור הקונגרס ה-111, ולפני שהדמוקרטים נשארים עם רוב מצומצם, הם עשו את מה שנראה בלתי אפשרי רק לפני כמה ימים: להעביר את ביטול "אל תשאל - אל תספר" בסיוע סנאטורים רפובליקנים – סוזן קולינס ואוליפיה סנאו ממדינת מיין, סקוט בראון ממדינת מסצ'וסטס וליזה מורקובסקי מאלסקה.
בתחילת החודש נכשל הניסיון הקודם של ממשל אובמה לשנות בסנאט את המדיניות המפלה, משום שלא גוייס הרוב הדרוש לאישורו, על אף שרוב הסנאטורים תמכו בחוק החדש. כעת, כל שנותר הוא שהנשיא אובמה יחתום על החוק החדש, בטרם יחל יישומו בצבא, חרף התנגדותם של בכירים, כגון מפקד חיל הנחתים, הגנרל ג'יימס אמוס.
סוף שבוע של הצבעות קרדינליות
הסנאט האמריקני עורך במהלך סוף השבוע סדרת הצבעות בנושאים חשובים במיוחד, במסגרתם נדחתה ההצעה להעניק אזרחות למהגרי עבודה זרים שהגיעו למדינה בצעירותם, אם ילמדו במערכת ההשכלה הגבוהה או ישרתו בצבא. להצעה של המפלגה הדמוקרטית, שכונתה "הצעת החלום" ונתקלה בהתנגדות של סנאטורים רפובליקנים, חסרו חמישה קולות כדי לעבור בהצבעה. הסנאט צפוי עוד לדון גם בהצעות נוספות, בהם אשרור האמנה להפחתת ראשי חץ גרעיניים בארצות הברית וברוסיה.
נערכים לשינוי. חיילים אמריקנים באפגניסטן (צילום ארכיון: רויטרס)
הנשיא אובמה הצליח לרשום לזכותו עוד כמה הישגים חשובים לפני צאתו לחופשת החג בהוואי, אחריה ייאלץ להתמודד עם סנאט לעומתי. אחד החשובים בהם הוא פשרה שהושגה עם הרפובליקנים על המשך הורדת המיסים שקבע הנשיא הקודם בוש לשנתיים נוספות. דבר זה עשוי לסייע לנשיא להציג שיפורים בכלכלה לקראת הבחירות לנשיאות בעוד שנתיים.
אובמה "גוזר קופון" מימין ומשמאל
בעוד שביטול "אל תשאל - אל תספר" יעניק לאובמה נקודות בקרב תומכיו משמאל, הרי שהמשך הקיצוץ במסים הכולל את כל המשק האמריקני לרבות מיליונרים, אמנם מרגיז את בסיס התומכים הליברלי של הנשיא, אך מהווה מעין "מתנת חג" יפה של אובמה לציבור, ומעודד את תומכי אובמה ממרכז המפה הפוליטית.החוק החדש מבטיח המשך מדיניות התשלומים למובטלים למשך 99 שבועות, מה שיהווה גם תמריץ לאנשי עסקים להשקיע כספים במהלך שנת 2011 ולסייע בהתאוששות הכלכלית. שלשום חתם אובמה על החוק, שיאריך בעוד שנתיים (עד לאחר הבחירות לנשיאות) את המדיניות שהנהיג הנשיא לשעבר בוש לפני כעשר שנים.
"ישנם חלקים בחקיקה שאני לא אוהב, ישנם חלקים שמפלגתי לא אוהבת וישנם חלקים שהרפובליקנים לא אוהבים. זה טבעה של פשרה", אמר אובמה בטקס החתימה על החוק, כשלצידו סגן הנשיא וראשי הדמוקרטים אבל גם סנאטור מיטש מקונאל, מנהיג הרפובליקנים בסנאט.