בגלל הסנקציות? נשיא איראן מקצץ מענקי ממשלה
הנשיא אחמדינג'אד הודיע על צמצום מיידי של סובסידיות ממשלתיות למוצרי מזון ואנרגיה, מהלך שצפוי להוביל להתייקרות של מאות אחוזים. בטהרן מכחישים קשר לעיצומים: "הרפורמה תצמצם את הפערים בחברה"
האם הסנקציות הכלכליות על איראן החלו להשפיע? נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, הודיע אמש (שבת) כי ממשלתו תקצץ בתוך שעות אחדות סובסידיות שהיא מעניקה למוצרי מזון ואנרגיה. בעקבות ההחלטה ייקבעו מחירים חדשים לדלק, הצפויים להיות גבוהים במאות אחוזים.
המהלך נועד לסייע לממשלתו של אחמדינג'אד להתמודד עם המשבר הכלכלי הפוקד אותה, בין היתר בשל החרפת העיצומים שהטילו על טהרן מדינות המערב, בשל סירובה להשעות את תוכנית הגרעין שלה. המשטר האיראני טוען כי מדובר בעוד צעד ברפורמה שהחלה בשנה האחרונה לצמצום הפערים בחברה בתוך חמש השנים.
אחמדינג'אד אמ בראיון טלויזיני כי התוכנית "תשפר את מצבם של ששת העשירונים התחתונים בחברה". בטהרן מקווים לחסוך בעקבות המהלך מאות מיליוני דולרים שהוקצבו עד כה למימון הסובסידיות.
הרפורמה צפויה להביא להתייקרות במחירי הדלק, הגז, החשמל ומוצרי המזון.
כדי להתמודד עם עליית המחירים, הפקידה הממשלה בחודש שעבר כסף לחשבונותיהם של משפחות מהשכבות החלשות במטרה לעזור להן להתמודד עם הרפורמה החדשה. מדובר בסכום חודשי של 40 דולר, שיופקד מדי חודש בחשבונותיהם של 20 מיליון בתי אב (כמעט 80 אחוז מתושבי המדינה).
אחמדינג'אד קרא לציבור לא לרוץ לבנקים למשוך את הכסף אלא "לתכנן כיצד להשתמש בכסף שהופקד עבורו".
הקיצוץ במענקים הממשלתיים הוכרז ללא הודעה מוקדמת כדי שהאזרחים לא יאגרו מזון, ובמטרה למנוע תורי ענק מחוץ לתחנות הדלק.
הרפורמה בכלכלה היא מהלך היסטורי באיראן, ומבחן פוליטי משמעותי עבור אחמדינג'אד. בממשלה בטהרן הגדירו את התוכנית "הניתוח הגדול ביותר" שתעבור כלכלת המדינה בהשוואה ל-50 השנים האחרונות. אם המהלך ייכשל עלולות להיות לכך השלכות חברתיות מרחיקות לכת והשפעה הרסנית על כלכלת המדינה.
אחמדינג'אד התייחס בראיון שערך גם לסבב השיחות בין טהרן למערב שנערכו בז'נווה בשבוע שעבר. "עקבתי מקרוב אחר השיחות. ראיתי נקודות חיוביות", ציין אחמדינג'אד, "הגיעה העת לעבור ממדיניות של עימות למדיניות של שיתוף פעולה". ייתכן כי דבריו של הנשיא האיראני מהווים איתות למערב כי בטהרן מוכנים לדון על סוגיות בנושא תוכנית הגרעין.