גברים בעבודה
יוסי קצב מעצב לסקץ' אופנת גברים בלבד, שי שלום מעצב לגברים אבל גם לנשים וגם בתים. תפסנו לשיחה את שניהם, על השראות , מעילי טרנץ' וניסינו להבין מה עמדתם בסוגיית גברים שלובשים ג'ינס לאירועים רשמיים, כמו חתונה
שני מעצבי אופנה לגברים חלפו ברדאר שלנו בחודשים האחרונים: יוסי קצב (שאמון על המותג המופתי סקץ' SKETCH) ושי שלום. מצד אחד, קצב נהנה מקילומטראז' מקצועי ומפואר (קסטרו מן, DKNY-JNS) ומעצב אך ורק בגדים ואביזרים לגברים. מצד שני, שי שלום הוא מעצב רב תחומי שפרץ את גבולות התחום ועוסק כעת בעיצוב פנים, עיצוב אופנה לגברים ונשים בהזמנה אישית, עיצוב טקסטיל לבית ורהיטים נלווים.
בעוד קצב הוא הבעלים של שני סניפי SKETCH בבזל ובמתחם התחנה בנווה צדק (פריטים שלו נמכרים גם ברשת פקטורי 54, בראבו ופפרצי בקריית שמונה), הסטודיו של שלום בתל אביב הוא סוג של אטלייה, שניתן להסתכל עליו כאן כמעין מקלט מן הרחוב הישראלי הסואן והמהביל, מקום אחד בו מעוצבים פריטי האופנה, המיוצרים בעבודת יד קפדנית, ונמדדים במספר מדידות על הלקוח ונמסרים אחר כבוד בתום שרשרת פעולות אלה. שני מעצבים לבגדי גברים, מצד אחד דומים ומצד שני כל כך שונים. הנה הם, לשיפוטכם:
- מאיפה אתם מקבלים את ההשראות שלכם לעיצוב?
יוסי קצב: "מעולם האמנות הקלאסית ומאמנות עכשווית בת זמננו. ציירים, פסלים, אמני וידאו-ארט, מהווים השראה גדולה עבורי".
שי שלום: "מאחר והפעילות בסטודיו מתבססת על עבודה מול לקוחות פרטיים, הרי שההשראה היא הלקוח ועולמו התרבותי".
מגוון דוגמאות ליצירות של יוסי קצב ל-SKETCH (צילום: אלון שפרנסקי)
- מה הדגם הכי פופולרי שלכם?
קצב: "חולצות כפתורים עם נקודות, פריט קלאסי עם טוויסט".
- האם יהיה נכון להגיד שבשנים האחרונות גברים מתלבשים בקפידה רבה יותר (ואפילו באלגנטיות) למשרד?
קצב: "כן, אבל יש עדיין כברת דרך ארוכה. כשפתחתי את סקץ', המחשבההייתה לתת תשובה לצורך הזה, של מראה מוקפד יותר. גברים כיום אוהבים להתחדש ולהשקיע וזה בסדר".
שלום: "אין ספק שקיימת מגמה שהולכת וצוברת תאוצה. החשיפה לחו"ל, הנסיעות התכופות בענייני עבודה וההתעדכנות המיידית במגמות אופנה, חילחלו למלתחתו של הגבר הישראלי המעודכן".
קלאסי של סקץ' (צילום: אלון שפרנסקי)
- מה אתם חושבים על גברים שהולכים עם ג'ינס לחתונה?
שלום: "נפלא, אלא נדרש קוד לבוש מסוים בחתונה".
קצב: "אין לי בעיה עם זה, ועדיף ג'ינס כהה בלי קרעים וקשקושים. אם המראה הכללי מוקפד, נינוח ויושב טוב, אז גם ג'ינס עובר בדרך לחופה".
- טרנד מעילי הטרנץ' בולט החורף. מה קורה אצלכם?
שלום: "מעילי הטרנץ' הם בלי ספק הפספוס הישראלי. הם לא מצאו את דרכם אל המלתחה הגברית בארץ, בעוד שבחו"ל זהו אחד מפרטי המפתח של המלתחה הגברית. בין אם בגלל מזג האויר או בגלל תחושת הגינדור שיש במעיל, הוא לא מצא ביטוי. במלתחה הנשית, לעומת זאת, ניתן למצוא איזכורים רבים למעיל זה".
קצב: "יש לי בקולקציה שלושה דגמים של מעילי טרנץ'. זה פריט קלאסי שיחזיק הרבה שנים, ושווה להצטייד אחד. אגב, בימים אלה אני נמצא בלונדון ובכל העיר גברים מסתובבים עם מעיל כזה".
- מהן התכונות הדרושות על מנת שמעצב אופנת גברים ייחשב למשובח?
שלום: "הבנה בלתי מתפשרת בחומרי הגלם, ידע ומיומנויות טכנולוגיות גבוהות בביצוע פרטי האופנה, כגון חליפה ומעיל. עדכניות אופנתית בכל הנוגע למגמות האופנה הרלבנטיות (כגון: מספר כפתורים, רוחב דש, אורך ז'קט וכו) ולא פחות חשוב - התאמת כל המרכיבים המוזכרים לעיל לאישיותו, דמותו ומידותיו של הלקוח".
קצב: "חריצות, התמדה לפרטים וויז'ן שיניע אותך. מעצב אופנה כיום אינו רק יכול להכיל תכונות כמו כשרון, הכללים השתנו ויכולת ארגון עבודה מול צוות ומול ספקים ואנשים היא תכונה מאוד חשובה. כמו כן עליו להכיר על בוריה את הגזרות, החומרים הנכונים למגוון רחב של גברים, לא להישען על טרנדים חולפים ולהקפיד על סגנון עיצובי מובהק. הפריטים הכי נמכרים של SKETCH הם הדגמים שמאופיינים בכתב יד שלי".
שיתופי פעולה עם מעצבים צעירים בשורטס
בצד מיתוגה של סקץ' כאחד ממותגי האופנה המובילים לגברים בישראל - הוא משמש כאכסניה למעצבים ישראלים צעירים, ובהם רועי שני שמוכר לקוראי אתר לאשה וערוץ האופנה כמאייר של הטור שורטס. יוסי קצב: "רועי שני סופר מוכשר ואינטליגנט. היה לי העונג לשתף איתו פעולה בעונה הראשונה של SKETCH, והמטרה היא להעלות מדי עונה שיתופי פעולה עם אמנים מתחומים שונים. בקיץ הקרוב אני מתכוון לעבוד עם אמנים מתחום עיצוב מוצר ועיצוב גרפי: מאיה בריל, דן אלון, דניאל ויינברג".
- אם כבר תחומים חדשים, יש סיכוי לראות אותך מעצב לנשים?
קצב: "אני לא מתכוון לעצב לנשים בתקופה הקרובה. זה תחום אחר לגמרי וכרגע, כל כולי בעיצוב לגברים. אבל החיים הם הפתעה גדולה ואני משאיר את התשובה לשאלה הזו פתוחה..".
דוגמנים מציגים את הקולקציה של שי שלום בלוס אנג'לס (צילום יקי אסייג)
- שי, אתה מאידך מעצב גם לנשים וגם לגברים. איך זה מסתדר עבורך והאם יש הבדלים בדרישות?
שלום: "עיצוב בגדי הגברים היווה עבורי מאז ומעולם מרכיב משמעותי, גם אם קטן בהיקפו בפעילות הסטודיו. עם השנים גבר הביקוש ולאחר שהושלמה רכישת מפעל המתמחה בייצור חליפות גברים, התרחבו אפשרויות הביצוע לנתינת מענה רחב ובהתאם - סל מוצרים מגוון למלתחת הגבר".
- איך הגעת להציג את הקולקציה שלך בלוס אנג'לס?
שלום: "ההזמנה להציג בלוס אנג'לס בשבוע האופנה הגיעה מידיו של מוטי רייף, שמלווה את פעילותי מאז הייתי סטודנט בשנקר. בהמלצתו הצטרפתי למשלחת ישראלית שהציגה במסגרת שבוע האופנה את אחת התצוגות המרשימות שהתקיימו שם. לאחר התצוגה, נוצרה התעניינות גדולה סביב הקולקציה ונוצרו קשרים עסקיים עם קניינים ורשתות אופנה מקומיות. זוהי תצוגת האופנה הישראלית הראשונה מעבר לים שהציגה לטעמי ביטוי מגוון של אופנה ישראלית. בכלל, אין לי ספק שיש לפתח את ענף הייצוא הזה. בזירה המקומית קיים מספר לא מבוטל של כישרונות עיצוביים, שיכולים להתחרות בלי שום בעיה מעבר לים".
רב תחומי. בית בעיצובו של שי שלום (צילום: יקי אסייג)