שתף קטע נבחר

 

ועדת השרים תדון היום בסבסוד משכנתאות

הצעת החוק הפרטית שהגישו 29 ח"כים מסיעות הקואליציה והאופוזיציה, על פיה רוכשי דירות בפריפריה יזכו להחזר של 800 שקל בחודש, תידון בוועדת השרים לחקיקה. בגלל התנגדות האוצר: ספק אם הממשלה תאשר את ההצעה

התוכנית לסבסוד משכנתאות לרוכשי דירות מגורים בפריפריה, המעוגנת בהצעת חוק פרטית של 29 ח"כים מכל סיעות הבית, הקואליציה והאופוזיציה, למעט הערביות, תעלה היום (ב') לדיון בוועדת השרים לחקיקה. האוצר לא משתף פעולה ולכן סיכוייה לקבל את תמיכת הממשלה שקולים. עם זאת במליאת כנסת צפוי לה רוב, אם תצליח להגיע לשם.

 

 

האוצר מתנגד ליוזמת החקיקה שנעשתה בהשראת שר השיכון, אריאל אטיאס. עד כה הוא טרפד את מאמצי השר אטיאס להעביר אותה כהצעת הממשלה בהליך המהיר של חוק ההסדרים ל-2011/12. בלית ברירה נתן השר את ברכתו לחבר סיעתו, ח"כ יצחק וקנין (ש"ס), שאימץ את עקרונות התכנית בכוונה לקדם אותה בעקיפין כהצעת החוק הפרטית.

 

לפי הצעת החוק, המדינה תשתתף בהחזר המשכנתאות בסך 800 שקל לחודש, למשך 20 שנה, לרוכשים דירה ראשונה בבנייה רוויה באזור עדיפות א', שהם שווי ערך למענק בסך 140 אלף שקל. לרוכשים ביישובי אזור עדיפות ב' ההשתתפות בהחזר המשכנתא תהיה בסך 475 שקל לחודש, אף זו ל-20 שנה, כלומר מענק של 90 אלף שקל.

 

מטרת הסבסוד היא לסייע לזוגות צעירים חסרי קורת גג, ובכך לעודד הגירת אוכלוסייה חזקה לפריפריה יחד עם בנייה רוויה באזורים אלה. המדינה תסבסד את החזרי המשכנתא כל עוד הזכאי יחזיק בדירה או יגרור אותה לנכס אחר באותו אזור עדיפות. בנוסף יוכלו הזכאים לקבל הלוואה נוספת מהבנקים בריבית עד 4% גם אם תעלה בעתיד מעבר לזה.  

 

המענקים בוטלו ב-2003

משרד השיכון מעריך שקבלת החוק תביא לערי הפריפריה כ-7,000 משפחות צעירות בשנה. העלות התקציבית נאמדת בכ-55 מיליון שקל לשנה. האוצר סירב לתמוך בתכנית למרות שמשרד השיכון הציע לממן אותה ביתרות הלא-מנוצלות של תקציב המשכנתאות שלו, ללא תוספת מהאוצר.

 

משרד השיכון מזכיר כי עד שנת 2003 ניתנו "מענקי מקום" לרוכשי דירות באזורי העדיפות הלאומית - 42,500 שקל באזור א' ו-20,000 שקל באזור ב'. המענקים בוטלו ב-2003 ומאז ועד היום חלה ירידה של עד 95% במימוש המשכנתאות לזכאים בפריפריה.

 

כתוצאה, נוצר באזור א' מלאי של קרקעות מאושרות לבניית רבבות יחידות דיור. הן לא משווקות בגלל היעדר ביקושים. כל המכרזים נכשלו למרות שהמדינה מסבסדת את עלויות פיתוח הקרקע בשיעור של 50%.

 

עד כה עברה מהמרכז לפריפריה רק קבוצה לא גדולה של אוכלוסייה מבוססת בעיקר לבתים צמודי קרקע במושבים, אך לא לבנייה רוויה בערים. משרד השיכון סבור שקבלת החוק תעורר את הביקושים לערים דוגמת מגדל העמק, כרמיאל, מעלות, חצור הגלילית ונתיבות.

פורסם לראשונה 19/12/2010 22:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המטרה: עידוד הגירה לפריפריה
מומלצים