רחובות ציוניים: חזרה ליום שבו הכל התחיל בת"א
לרגל יום ההולדת ה-109 שלה, ובסמיכות לכ"ט בנובמבר, נערכים סיורים עם הפעלות בהשראת הרוח הציונית ברחובות העיר העברית הראשונה
השעה 19:40, התאריך 29 בדצמבר 1901, באזל, שוויץ. החורף בעיצומו, באי הקונגרס הציוני החמישי ספונים באולם החמים, ובנימין זאב הרצל מנחית מכת פטיש שמרעידה את הלבבות ומכריז על ייסודה של קרן קימת לישראל.
מחיאות כפיים סוערות מהדהדות באולם, העיניים נוצצות מדמעות והלבבות פועמים בהתרגשות. בצירוף מקרים סמלי, היה לתאריך הזה כבר משמעות קודמת. באותו יום בשנת תרל"ח (1878), חרש יואל משה סלומון את התלם הראשון ב"מלאבס", לימים פתח תקווה, וכך היה יום התלם גם ליום הקרן.
ההחלטה לא נפלה בקלות. המשפטן מקס בודנהיימר הערים קשיים והצליח לדחות את ההצבעה מקונגרס לקונגרס.
מטיילים מכל קשת הגילים
לרגל יום ההולדת ה-109 שלה, ובסמיכות לכ"ט בנובמבר, היום שבו הוכרז על הקמת מדינת ישראל באו"ם, מקיימת קק"ל סיור בהשראת הרוח הציונית ברחובותיה של העיר העברית הראשונה תל אביב. לנקודת המפגש במשרדי הקרן בתל אביב, ברחוב צבי הרמן שפירא 11, מגיעים מטיילים מכל קשת הגילים. משפחה שחוגגת יום הולדת לסבא, אמא ובת ירושלמיות שבחרו לחגוג בת מצווה עם כתב חידה, זוגות עם ילדים בעגלות ואנשים שרוצים להכיר פינות נסתרות בכרך הגדול.
כל משתתף בודד, זוג או קבוצה מקבלים ספרון שמכיל את כתב החידה, מפה מצולמת והסברים. אלעד, שהתנדב לשנת שירות בקק"ל, מפעיל את הקהל והילדים, משחזר את הגרלת הצדפים שקדמה להקמת אחוזת בית, מחלק שאלון קצר עם חידות על תל אביב ועוזר לפתור את החידות.
משחזרים את הגרלת אדמות אחוזת בית (צילומים: רונית סבירסקי)
בספרון הקטן ישנם קטעי מידע, שירים וחידות שמהווים רמזים לאתרים שאליהם אמורים להגיע. בכל נקודה ישנם שלטים עם מידע במקום וכשמגיעים ליעד מצטלמים על פי ההנחיות בספרון. במספר נקודות מחכים למטיילים מתנדבי שנת השירות שמספרים על האתר ומקיימים משחקי הפעלה עם הילדים.
בין הרמזים השונים ניתן למצוא אתר שקשור במגפת הכולירה, גן שעוצב על ידי צייר וקיבל את שמו של ראש העיר, סמטה שמצוי בה מלך החיות, בית מלון שהפך למוזיאון וציטוטים משירי ביאליק. הילדים עומדים ומצטלמים ליד הקבר של ראש העיר, צופים בהצגת רחוב, מחפשים פתקים שמרכיבים פסיפס ולומדים בכל מקום על החשיבות והתרומה שלו לבניין ארץ ישראל והעיר העברית הראשונה.
מדריכי שנת השירות מחכים במספר נקודות למטיילים כדי להסביר ולקיים הפעלות. הזמן שעומד לרשות המטיילים, כארבע שעות, מאפשר הליכה מתונה, התבוננות בעוברים והשבים, בבתי הבאוהאוס התל אביבים וביושבי המסעדות ובתי הקפה.
לומדים על התרומה שלו לבניין הארץ והעיר העברית הראשונה. קבר דיזנגוף
טרומפלדור מתהפך בקברו
בין האתרים המיוחדים שהסיור מוביל אליהם, נמצא בית הקברות טרומפלדור מוקף החומה הגבוהה שבו קבורים מנהיגים, אנשי רוח ומפורסמים שלקחו חלק בהקמת המדינה וביסודה של תל אביב. המטיילים מקבלים הסברים על הסיבות להקמתו מחוץ לחומות העיר יפו, המדריכה מחלקת דפים ועליהם שמות של אישים מפורסמים שקבורים במקום ומבקשת מהמשתתפים שיזהו את השמות ויספרו על האישים. מתבוננים בסוגי המצבות ושומעים סיפור על חתונה שנערכה בבית הקברות.
בגן מאיר מחכה מדריכה-מתנדבת שמספרת על ההיסטוריה של הגן ומקיימת הפעלה בעזרת כרטיסיות כדי להבדיל בין סוגי הגנים השונים. משם, לבית שייעודו היה בית מלון, אחר כך הפך למוזיאון והוא ניצב סמוך לכיכר שקרויה על שם המשורר הלאומי. הרמזים מכוונים אל בית העירייה ברחוב ביאליק והמשימה להצטלם על רקע הבניין והדקל הזקן.
בגן מאיר תחכה לכם מדריכה-מתנדבת שתספר על ההיסטוריה של הגן
רחוב ביאליק טומן בחובו בתים ששומרו ואווירה שמחזירה את המטיילים לימיה הראשונים של העיר. שומעים סיפורים על המשורר הלאומי, עלייתו לארץ, כתיבתו וחייו. הסברים על הכיכר שקרויה על שמו ועל בית העירייה הישן. הפעילות במקום מציגה למטיילים כרזה גדולה שבה חלונות ובכל חלון שאלה הקשורה בביאליק. אם המשתתפים אינם מגלים את התשובה הם נשלחים למשימה שעוזרת בפתרון החידה. בסיום הפעילות מחפשים חלקי פאזל באזור הכיכר, מרכיבים אותו, מגלים את השירים המופיעים בו ושרים אותם.
כשמגיעים לכיכר מגן דוד, משתתפים בהפעלה הקשורה באישים ובסיפורים שמאחורי שמות הרחובות באזור: מנחם שינקין, אלנבי, המלך ג'ורג' החמישי, שוק הכרמל ונחלת בנימין. ההפעלה מאפשרת לחזור בגלגל הזמן כדי להבין כיצד נראתה הכיכר בתחילת המאה הקודמת. הקהל פותר חידות מצוירות הקשורות לרחובות ולמקומות באזור ולאחר מכן עונה על חידון קצר על האישים השונים.
אחד האתרים המיוחדים בסיור. בית הקברות טרומפלדור
מופע אור-קולי של הכרזת העצמאות
בהיכל העצמאות "חוזרים" לימים של טרם קום המדינה בשנת 1947, מנסים להבין כיצד התנהלו החיים באותם ימים, המצב הביטחוני הקשה והחשיבות שבהקמת המדינה. בהיכל העצמאות, בן-גוריון הכריז על עצמאות מדינת ישראל. כיום יש בבניין מוזיאון שמציג מופע אור-קולי בליווי סיור וניתן לראות את חדר הישיבות המקורי ששומר ובו התרחשה הכרזת העצמאות.
תחנת הסיכום מחזירה את המטיילים לבניין קק"ל ברחוב שפירא שנבנה ב-1935 בסגנון הבאוהאוס על ידי האדריכל בנימין אקנשטיין. זה היה מקום מושבה של מועצת העם ובבניין הזה נכתבו הטיוטות השונות למגילת העצמאות, נוסחה ואושרה "פקודת יסוד המדינה מספר 1" והוחלט על שמה של המדינה החדשה.
כאן נסגר המעגל עם סיפורה של קק"ל שרכשה במהלך השנים 13% מאדמות הארץ, הכשירה קרקעות, נטעה יערות והייתה שותפה לפרויקטים גדולים ביניהם ייבוש החולה והצפת האגמון מחדש, בניית מאגרי מים בכל רחבי הארץ, שיקום נחלים, חינוך ופיתוח היערות עם מסלולי טיול ואתרי פיקניק.
- המעוניינים יכולים להזמין את "סיור כתב החידה" לקבוצות מאורגנות, ב"קו ליער", מוקד המידע של קק"ל: 1-800-350-550.