מחקר ישראלי: אמהות ל-2-4 ילדים - חיות יותר
מחקר ישראלי שעקב במשך 37 שנה אחרי 45 אלף אמהות גילה: אמהות לילד אחד או לחמישה ילדים ויותר - מתות מהר יותר מאלה ששומרות על הממוצע. "ידיעות אחרונות" בודק: למה זה קורה והאם יש קשר בין מספר הלידות למוות מוקדם?
לא מעט הורים עומדים בפני ההתלבטות הזאת מתישהו לאורך הדרך: משפחה קטנה או גדולה? עכשיו מתברר שלפחות מבחינות מסוימות, ייתכן המסלול הנכון הוא זה שרובנו בוחרים בו: מסלול האמצע.
זה היה מחקר ארוך במיוחד, מהארוכים שתועדו בספרות הרפואית בתחום. צוות חוקרים - מבית-הספר לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית בירושלים וממחלקת נשים ויולדות בבית-החולים הדסה עין-כרם - בדק נתונים שנאספו במשך 37 שנה אחר 45 אלף אמהות, שלהן 125 אלף ילדים שנולדו בבירה.
ככל שמספר הילדים עלה, עלתה התמותה
התוצאות הסופיות מדהימות: אמהות שילדו ילד אחד בלבד, ומנגד כאלה שילדו חמישה ילדים ויותר - נמצאות בסיכון גדול משמעותית למות מוקדם כתוצאה ממחלות שונות. פרופ' אורי אלחלל, מנהל המרפאה לסיבוכי הריון בבית-החולים הדסה עין-כרם, שהיה מעורכי המחקר יחד עם פרופ' מנחם פרידלנדר, מנסה להציע הסבר: "בהריון, גוף האישה עובר שינויים פיזיולוגיים קיצוניים שלוקחים משאבים מסוימים מהאם למען העובר. בעקבות זאת משתנה כל המטבוליזם של הנשים, וכשאותם פרמטרים מצטברים הם משפיעים ככל הנראה על התחלואה ועל התמותה בהמשך החיים."
כבר בשלב הראשוני של איסוף המידע התברר שככל שמספר הילדים עלה, כך עלו שיעורי התמותה בקרב האמהות. בין אלה שלהן ילד אחד עמד שיעור התמותה מכלל הסיבות על ,3.7% בקרב אמהות של 4-2 ילדים ,5.7% - אצל אמהות שילדו 9-5 ילדים ,13.5% - ובקרב אמהות לעשרה ילדים ומעלה - ל.15.4%-
מגמה דומה נראתה גם מסיבות תמותה ספציפיות, כמו סרטן, סוכרת או מחלות לב. כשהחוקרים הכינו "עקומת הישרדות" על פי הנתונים, התגלה כי סיכויי ההישרדות של אמהות עם חמישה ילדים ויותר נמוכים משמעותית מאלה שהיו להן פחות מחמישה ילדים.
לאחר שהחוקרים ניטרלו מרכיבים שהיו עשויים להשפיע על התוצאות - גורמים סוציו-אקונומיים ומצבים בריאותיים שהבדילו בין האמהות - נחלש הקשר, אך נותר עדיין מובהק. גם אמהות שהביאו לעולם רק ילד אחד, התברר, מתות מוקדם יותר (ראו תרשים.( "זה ממצא שאנחנו עדיין לא יודעים להסביר," מודה ד"ר אורי דיור, מתמחה במחלקת נשים ויולדות בהדסה. "אחת ההשערות היא שאישה שיש לה ילד אחד, מצב הבריאות הראשוני שלה פחות טוב משל אחרות. השערה אחרת נובעת מתיאוריות הדנות בתמיכה של הילדים בהורה בגיל המבוגר, אבל יש גם תיאוריות שטוענות בדיוק ההפך".