בקרוב: מרשם המשך מהרוקח - בלי צורך ברופא
עברה לקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק המאפשרת לרוקחים לתת "מרשמי המשך" לחולים כרוניים ולקבוצת תרופות שייקבעו בקרוב. המשמעות: לא יהיה צורך לפנות לרופא כדי להאריך מרשם קיים. המתנגדים: "חוק שערורייתי שמסכן החולים"
"החוק מסוכן ושערורייתי"
לפי ההצעה, משרד הבריאות יעביר את הרוקחים הכשרה מיוחדת לצורך מתן המרשמים, המרשם יינתן למטופל הזקוק לטיפול כרוני, ומתן המרשם יהיה לתקופה מוגבלת של חצי שנה. מתן המרשם מותנה בקיום "בירור" בין החולה לרוקח לגבי מצבו הרפואי, תרופות אחרות שהוא נוטל ועיון במידע הרפואי. החוק מציין כי הבירור יתקיים בהסכמת החולה ובאופן שישמור על פרטיותו - דבר שלא קיים היום בבתי המרקחת.
ועדת הבריאות של הכנסת תקבע את סוג התרופות לגביהן הרוקחים יוכלו לתת מרשמים.
שני רופאים מחברי הוועדה ח"כ רחל אדטו (קדימה) וח"כ אריה אלדד (האיחוד הלאומי) התנגדו להצעה וטענו כי היא עלולה לסכן את בריאות החולים ולפגוע בזכויותיהם.
ח"כ אדטו אמרה כי "החוק כפי שהובא היום להצבעה הוא שערורייה. זה חוק שבקצה שלו יש חולה כרוני ועוסק בדיני נפשות. העברת החוק נעשתה בדרך של גיוס חברי קואליציה ובמחיר של פגיעה חד משמעית בזכויות החולה. במהלך הדיון עלו בעיות מקצועיות רבות, מדובר על מרשם לחולה כרוני שיישאר בתוקף תשעה חודשים. מה קורה אם בינתיים משתנות תוצאות הבדיקות של אותו חולה? אין חובה על רוקח לבדוק את הבדיקות ואם היתה חובה כזו המשמעות היא שרוקחים, גם פרטיים, יכולים להיכנס לתיק הרפואי של כל אחד".
עוד ציינה אדטו כי "משרד האוצר רוצה להראות להסתדרות הרפואית מי 'בעל הבית' וכך נולד החוק הזה. אין לו משמעות תקציבית ואין לו שייכות לחוק ההסדרים. אי אפשר להעביר חוק בהצעה כל כך פזיזה ומהירה. זה יעלה ברמיסת זכויות החולה".
"מזלזלים בחיסיון החולים"
ח"כ פרופ' אריה אלדד עזב את הדיון בזעם אחרי שהעיר: "משרד האוצר - בשיתוף
פעולה של משרד הבריאות מסכנים את בריאות החולים בחוק שעיקרו זלזול בבריאותם וביטחונם וזכותם לחסיון רפואי של החולים - מטעמים כספיים מפוקפקים. יו"ר הועדה נכנע לתכתיבי הקואליציה ומוכן להעביר חוק בעייתי ומסוכן במסגרת חוק ההסדרים".
לטענת אלדד, החולים הם אלה שישלמו את המחיר על החוק החדש: "חולים יקבלו מרשמים מרוקחים המעוניינים למכור עוד ועוד תרופות בלי להכיר את התיק הרפואי של החולה, בלי לדעת תוצאות של בדיקות מעבדה עדכניות, בלי לדעת על תרופות אחרות שהחולה מקבל ובלי לתעד את עובדת מתן התרופה בתיק הרפואי."