יוקם בית דין מיוחד לזרים: "פגיעה בזכויות אדם"
הכנסת תדון בהצעת חוק הקובעת הקמת ערכאה משפטית חדשה ונפרדת שתטפל בזרים בלבד ותהיה אחראית לדון בכניסתם לישראל ובהסדרת מעמדם האזרחי. באגודה לזכויות האזרח הזהירו: "משרדי הממשלה ישפטו את עצמם"
אחרי שהממשלה כבר החלה להטיס מסתננים חזרה לארצות מוצאם, צפויים אלו שיישארו לזכות לטיפול משפטי מיוחד ונפרד. הממשלה תביא הערב (יום ב') לאישור הכנסת בקריאה ראשונה הצעת חוק שלפיה יוקם בית דין מיוחד לזרים, שיהיה אחראי בלעדי על שפיטתם של שוהים בישראל שאינם אזרחים.
- לקריאת נוסח הצעת החוק - לחצו כאן
בדברי ההסבר להצעה, צוין כי "החוק המוצע מטרתו להקים בית דין לזרים, שיהיה ערכאה ייחודית ומקצועית בתחום הכניסה לישראל, היציאה ממנה והאזרחות. הוא יעסוק בהחלטות של הרשויות המוסמכות בענייני הגירה, וישמש ערכאה לקיום ביקורת שיפוטית".
אם יאושר החוק, יעסוק בית הדין לזרים גם בסוגיות הנוגעות להסדרת מעמדם של ילדי הזרים בישראל. בדברי ההסבר נכתב עוד כי "מהות העניינים הנידונים והאינטרס הציבורי הכרוך בהם, קרי פיתוח מומחיות ומקצועיות באותם עניינים, מעמיקה את החשיבות בהקמת ערכאה ייחודית לסוגיות של עבדות ועבודות כפייה, וכן בנושאים רגישים ומורכבים כמו קורבנות סחר בבני אדם. הטיפול יהיה יעיל ומהיר".
בין היתר, הוסבר כי הסיבה ליוזמה להקים את בית הדין המיוחד נובעת מכך ש"תהליכים חברתיים שהתרחשו בשנים האחרונות, בישראל ובעולם, הגדילו את מספר הזרים השוהים בישראל והובילו לכך שנוצר גידול ניכר במספר העתירות המוגשות לבית המשפט לעניינים מינהליים".
בשל כך, מתמודדת מערכת המשפט, לדברי מגישי הצעת החוק, עם "עומס רב גם על פרקליטות המדינה על מחוזותיה". נוסף על כך, קובעת הצעת החוק כי כי הדיינים בבית הדין המיוחד יהיו רשאים לקבל החלטות בתיקים שיובאו לפניהם ללא דיון פומבי, כשנציגי משרד הפנים יהיו פטורים מלהציג מסמכים שונים לבית הדין כדי לנמק את בקשותיהם ויוכלו לדרוש לקיים דיון במעמד צד אחד.
באגודה לזכויות האזרח גינו בחריפות את היוזמה וקראו לחברי הכנסת להתנגד לה. הם הזהירו כי "משרדי הממשלה החליטו להקים לעצמם בית דין, שם הם ישפטו את עצמם. בית הדין החדש יהיה כולו בסמכות ובאחריות משרד המשפטים, ויבטל בפועל את עיקרון הפרדת הרשויות. הוא גם ימנע ביקורת שיפוטית חיצונית על התנהלות משרד הפנים, ויביא לפגיעה בזכויות האדם".
במכתב דחוף לחברי הכנסת ששיגר בנושא נציג האגודה, עו"ד עודד פלר, הוא התריע מפני מצב שבו "ירוכזו הסמכויות הנוגעות להגירה ולמעמד של מי שאינם יהודים בידיהם של משרדי הפנים והמשפטים. בהיעדר חקיקה שמסדירה את ההגירה והמעמד של מי שאינם יהודים, משרדי הממשלה יהיו אלו שיחוקקו את המדיניות באמצעות נהלים, יוציאו אותה אל הפועל, ואחר כך - ישפטו את עצמם. ההצעה, אם תעבור, תגרום לפגיעה אנושה בעקרון הפרדת הרשויות".