שתף קטע נבחר

 

אושר בכנסת: שב"כ יאריך מעצר חשוד בהיעדרו

הכנסת אישרה את החוק שמאריך בשנתיים את הוראת השעה. השב"כ יוכל להאריך את מעצרם של חשודים בעבירות ביטחון, בלא נוכחות שופט. ח"כ הורוביץ: "לא לכבודה של הכנסת"

ברוב של 18 מול חמישה מתנגדים, אישרה הערב (יום ב') הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית חוק המאפשר לשב"כ להאריך את מעצרם של חשודים בעבירות ביטחון בלא נוכחות העציר וללא נוכחות עורך דינו. הדבר יתאפשר לשב"כ במקרים של סכנת חיים.

 

החוק מאריך בשנתיים נוספות את תוקף הוראת השעה לעניין עצור החשוד בעבירת ביטחון. לפי התיקונים בחוק, שאושרו לפי דרישת מערכת הביטחון, קצין יוכל להשהות מעצר חשוד בלא נוכחותו לעד 48 שעות. מעצרו יוארך ב-24 שעות נוספות על פי החלטת בית המשפט, לפי בקשת ראש שירות הביטחון הכללי ובהסכמת היועץ המשפטי לממשלה, שרשאי לאצול סמכותו לפרקליט המדינה ולמשנהו.

 

עוד קובעים התיקונים לחוק שהדיון בהארכת מעצר שלא בנוכחות העצור, יתקיים מול שופט בית המשפט העליון. כמו כן נקבע שסך התקופות הנוספות לא יעלה על 144 שעות.

 

ח"כ הורוביץ: "פגיעה בזכות החרות של האזרח"

באופוזיציה תקפו את החוק, הפוגע לטענתם בזכויות העצירים. ח"כ ניצן הורוביץ ממרצ אמר: "אני פונה לכנסת לדחות את הצעת החוק הזו, שהיא לא לכבודה של הכנסת. מדובר בחוק הפוגע בזכות החרות הבסיסית של האזרח. זה דבר שאין לעשות".

 

ח"כ ג'מאל זחאלקה מבל"ד אמר כי החוק יפגע בזכויותיהם של העצורים בעבירות ביטחון. "על פי החוק הזה, אין מצב שבו אדם נעצר והוא פונה לבית המשפט כגורם חיצוני, ומלין על זה שעצרו אותו. כך צריך להיות בכל העולם - אדם נעצר והוא יכול לערער על מעצרו. הפניה לשופט היא חלק מהליך החוק. בפועל הוא פוגע במערכת המשפט - הוא פוגע באמינות השופטים, לא סומכים עליהם שיבחנו את העניין שבפניהם".

 

ח"כ רותם: השופט בודק, אין פגיעה בדמוקרטיה

לעומתם ח"כ דוד רותם מישראל ביתנו, יו"ר ועדת חוק חוקה ומשפט, טען כי החוק ישמור על שלום אזרחי המדינה וביטחונם. "כאשר מדובר בפגיעה בחיי אדם, כאשר שופט עליון בודק את הדברים - אי אפשר לומר שמדובר בפגיעה בדמוקרטיה". לדבריו, "אם בית המשפט קבע שחוק מסוים לא חוקתי והכנסת רוצה לשנות את הדברים, לא רק שמותר לה, היא לפעמים חייבת לעשות כן".

 

ברקע להצעת החוק נאמר שחוק סדר הדין הפלילי (עצור החשוד בעבירת ביטחון) נחקק בשנת 2006,

לאחר סיום הממשל הצבאי ברצועת עזה, במטרה להסדיר את הסמכויות של רשויות החקירה בעבירות ביטחוניות. ההסדרים נקבעו בהוראת שעה, כדי לאפשר למדינה לחוקק חוק "שיסדיר את מכלול הסמכויות הנדרשות לצורך סיכול פעולות טרור וחקירת עבירות ביטחון".

 

בשנת 2007, כיוון שהכנת החוק בממשלה הייתה עדיין בעיצומה, הוארכה הוראת השעה ב-3 שנים נוספות, עד ליום 29 בדצמבר 2010. כעת, מבקשת הממשלה להאריך את הוראת השעה בשנה נוספת, בתקווה כי בקרוב תובא בפני הכנסת הצעת חוק המאבק בטרור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא לכבודה של הכנסת. ח"כ ניצן הורוביץ
צילום: גיל יוחנן
שמירה על חיי אדם. ח"כ דוד רותם
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים