נשיא ברזיל: שלום במזה"ת? לא בתיווך ארה"ב
אחרי שהכיר במדינה פלסטינית בגבולות 67', טען דה-סילבה כי לא יהיה שלום כל עוד האמריקנים מתווכים. ג'ימי קרטר: ברזיל יכולה למלא תפקיד חשוב, אי אפשר לסמוך רק על ארה"ב
ברזיל עוררה זעם בירושלים כשהכירה בתחילת החודש במדינה פלסטינית בגבולות 1967, והנשיא לולה דה-סילבה הוסיף אמש (יום ב') עוד שמן למדורה כשטען שלא יהיה שלום במזרח התיכון כל עוד ארה"ב משמשת כמתווכת העיקרית. גם נשיא ארה"ב לשעבר ג'ימי קרטר אמר בראיון כי המדינה הדרום-אמריקנית יכולה למלא תפקיד משמעותי בתהליך השלום במזרח התיכון.
"אני מאוד שמח שברזיל הכירה במדינה פלסטינית בגבולות 1967", אמר קרטר בראיון לעיתון ברזילאי. "אנחנו לא יכולים לסמוך רק על ארצות הברית שתביא שלום, מכיוון שהיא מסכימה כמעט עם כל דבר שישראל עושה. ברזיל יכולה לעזור בגלל שיש לה השפעה רבה בקרב מדינות מתפתחות. ברזיל יכולה להיות אחת ממובילות התהליך".
הנשיא הברזילאי היוצא אמר אמש במהלך טקס צבאי כי הוא משוכנע שלא יהיה שלום
במזרח התיכון, כל עוד התהליך מתקיים בחסות האמריקנים. "חשוב לפתח גורמים אחרים, מדינות אחרות שיוכלו לתווך", אמר לולה דה-סילבה לפי הדיווח של "פוקס ניוז".
הוא ציין כי הצורך בהחדרת שחקנים חדשים לתהליך הדיפלומטי הבינלאומי הוא שעודד אותו לבקר במאי בטהרן, במטרה לשכנע את הנשיא מחמוד אחמדינג'אד להסכים לשלוח אורניום להעשרה בחו"ל. אולם, ארה"ב פסלה את ההסכם שהושג.
דה-סילבה חזר על דרישתו להרחיב את מועצת הביטחון של האו"ם, שלדבריו מייצגת כיום את "הסדר העולמי אחרי מלחמת העולם השנייה, ולא את הסדר העולמי של המאה ה-21". ברזיל, הודו, יפן ומדינות נוספות דורשות להפוך לחברות קבועות במועצה.
Read this article in English