תפרחת ירוקה: מאפינס ברוקולי
הברוקולי הירוק הוא כמו כתם צבע עליז בימים אפורים. אלומה בליליוס הופכת אותו לשולט הבכיר במטבחה ומכינה ממנו מאפינס קטנים שלא מורידים מגדולתו
אצלי בחיים, כמו אצל הסינים שיש להם שנת הכלב ושנת החתול, יש חלוקה הגדרתית לשנה - שנת הברוקולי או שנת הכרובית. לא יודעת למה, אף פעם הם לא מתערבבים באותה השנה.
השנה, הברוקולי מנצח ללא עוררין. אם זה בסלטים, אם זה בפשטידות, אם זה במוקפצים או כתוספת טובה לסטייק עסיסי. הדבר הירוק הזה על הצלחת עושה לי את זה ובגדול. כל כך פשוט לזרוק את פרחי הברוקולי לחצי דקה במים רתוחים וכבר יש לי ארוחה שלמה או התחלה של ארוחה ירוקה וטעימה.
עונה: ברוקולי הוא ירק חורפי. אני אישית פחות אוהבת לאכול אותו ואת הכרובית בקיץ - משום מה הם לא מסתדרים עם החום הכבד שפוקד אותנו כל שנה, ופשוט גדלים פחות טעימים לדעתי.
אורגני: אני מעדיפה לאכול את הברוקולי מגידול אורגני. אני יודעת שיש הרבה אנשים שחושבים שאורגני זה סוג של עבודה בעיניים. מבחינתי אורגני זה דרך חיים, וכן, לפעמים זה עולה טיפה יותר, אך לדעת העובדה שהכנסתי אוכל טיפה יותר בריא לגוף שלי, ובעיקר הצלחתי לגרום לפיסת אדמה נוספת להיות אקולוגית ובכך להיות "ירוקה", זה כמו שאומרים "שתי ציפורים במכה אחת".
ערכים תזונתיים: מעבר לכך שהברוקולי הוא ירק טעים (למעט דעתו של ג'ורג' בוש האבא) הוא מפוצץ בערכים נלווים. הברוקולי התברך בוויטמינים רבים, בחומצה פולית, חומצה פאנטוטנית, אשלגן, ברזל, גופרית, זרחן, סידן, סלניום, חלבון ופחמימות. יש הטוענים שבירק הברוקולי יש יותר ויטמין C מבתפוז.
טריות: הדרך הנכונה לבדוק אם הברוקולי הוא טרי ומתאים למאכל היא בדיקה של צפיפות התפרחת שלו - כשהם טריים קצוות הפרחים ממש נאחזים אחד בשני. וכשהם נבולים אחיזתם נחלשת וניתן להבדיל בין פרח אחד למשנהו.
בישול ירוק: אני אישית אוהבת את הברוקולי שלי כמה שיותר פריך, כלומר אידוי או שליקה קצרה ביותר. פירוש המושג בישול ירוק הוא בישול קצר (בין חצי דקה עד 6 דקות - תלוי בירק) במים רתוחים ומומלחים תוך כדי שמירה על צבעו הירוק של הירק וכדי שלא ידהה.
הדרך הכי טובה לשמירת צבעו של הירק הברוקולי היא להרתיח מים בסיר ולהמליח. להכניס את הברוקולי לחצי דקה במים הרתוחים ומייד להעביר אותם למי קרח. במידה ואין לכם קרח בפריזר, בחורף המים קרירים דיו ולכן ניתן לשטוף את הירק עד שהוא מתקרר לגמרי. מטרת קירור הירק במהירות היא עצירת הבישול. כלומר, חום המים הרתוחים עדיין נשמר בירק ולכן הוא ממשיך להתבשל. אם אתם לא רוצים לאבד את פריכות הירק עליכם לקרר כליל את הירק. אחרי השליקה הקצרה הזאת, הברוקולי מקבל צבע ירוק עמוק.
מאפינס או פשטידה? המתכון הנ"ל מתאים גם למאפינס וגם לפשטידה. נכון, שניהם מקבלים את אותם הטעמים, נאפים פלוס מינוס אותו הזמן, אבל מה לעשות, לפעמים טעמו של המאכל מתבטא גם בגודלו. במקרה של התערובת הנ"ל העדפתי היא אפייה בתבניות מאפינס ולא בתבנית אחת גדולה.
(צילום: אסף רונן)
מאפינס ברוקולי וגבינות
המרכיבים (ל-24 יחידות):
2 תפרחות ברוקולי גדולות מחולקות לפלחים ועברו בישול ירוק
1 קופסת (250 גרם) קוטג'
1/2 חבילה גבינת חמד 16% שומן, מגורדת
100 גרם גבינת קשקבל, מגורדת
1/2 קופסה (100 גרם) שמנת חמוצה
70 גרם חמאה מומסת
3 ביצים
7-8 כפות פירורי לחם
1 כפית אבקת אפייה
1/2 כפית פלפל שחור
אופן ההכנה:
- בישול הברוקולי: מפרקים את תפרחת הברוקולי לפרחים קטנים ללא הגבעול הארוך ושוטפים היטב. מרתיחים מים בסיר וממליחים (1 כף גדושה מלח גס). זורקים את פרחי הברוקולי למים הרותחים, סופרים עד 30 ומעבירים במהרה את פרחי הברוקולי למי קרח או שוטפים אותם במים קרים מאוד שעד שהם מתקררים לגמרי.
- מאפינס: מערבבים את שאר המצרכים בקערה למעט הברוקולי.
- מרססים בתרסיס שמן או חמאה את תבנית המאפינס ויוצקים מתערובת הגבינות על לסף השקע. לוקחים שני פרחי ברוקולי ודוחפים למרכז השקע.
- אופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות למשך 40 דקות. הדרך הטובה ביותר לדעת עם המאפה מוכן היא לבדוק אם תחתית המאפינס קיבלה צבע חום בהיר או שהמאפה מפסיק להפריש נוזלים.
- קייטרינג אלומה : שירותי קייטרינג לאירועים בבעלותה של שפית-קונדיטורית אלומה בליליוס
- אסף רונן : צילום מזון, תדמית ופרסום
- סטיילינג ועיצוב: שרון טמיר 052-8393236