שתף קטע נבחר

סוכרת: ישראל במקום 2 בעולם בתמותה מהמחלה

נתונים קשים בדיון מיוחד שנערך היום בכנסת על סוכרת בישראל: מבין מדינות ה-OECD, רק במקסיקו מתים מסוכרת יותר מבישראל. עוד עולה: עניים חולים פי 5 מכלל האוכלוסייה, רבע מהחולים בדרום נמנעים מטיפול בשל עלות התרופות

שיעור הפטירות ממחלת הסוכרת בישראל הוא השני בשיעורו מבין מדינות ה-OECD, אחרי מקסיקו. זהו אחד הנתונים הקשים שהוצגו היום (ג') בדיון של ועדת העבודה, הרווחה הבריאות של הכנסת בנושא מחלת הסוכרת. סוכרת היא סיבת המוות הרביעית בישראל (7% ממקרי הפטירה) - כ-2,400 מקרי פטירה ב-2008.

 

מהנתונים שהוצגו עולה עוד כי עלות הטיפול בכלל חולי הסוכרת היתה בשנת 2005 כ-2.7 מיליארד שקל והיא צפויה להאמיר ב-2020 לסכום של 3.6 מיליארד. בדיון חזר החשש מהנתון שהציגה פרופ' תמי שוחט, מנהלת המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות לפני כחודשיים, כשהעריכה כי בתוך שני עשורים צפוי מספר חולי הסוכרת בישראל לגדול פי שלושה. ב-2030 יהיו בישראל 1.2 מיליון חולי סוכרת, שמהווים 12.5% מהאוכלוסיה. 

 

25% מהחולים בדרום - לא מטופלים

בדיון הוצג נתון לפיו שיעור התחלואה בעשירונים התחתונים גבוה פי חמישה מאשר בשאר האוכלוסייה. ח"כ חיים אורון (מרצ), מיוזמי הדיון, ציין כי יש צורך להפחית את תשלום ההשתתפויות העצמיות כדי להקל על החולים לדבריו "25% אחוזים מחולי הסוכרת בדרום נמנעים מלממש את המרשמים שלהם בשל עלות התרופות. יש להעניק לחולים טיפולים בסיסיים חינם; עלות אשפוז של חולה סוכרת שמגיע למצב של קטיעת רגל בגלל מחלה לא מטופלת גבוהה יותר מכל התרופות שיקבל במהלך חייו". 

 

בפני הוועדה הופיעה ילדה בת 9 וחצי שמשתמשת במכשיר לניטור סוכרת (סנסור) שלא נמצא בסל התרופות. 

 

מ"מ יו"ר הוועדה, ח"כ ד"ר רחל אדטו (קדימה) ציינה כי "תקציב סל הבריאות השנה נמוך מאוד יחסית לשנים קודמות. על מנת להכניס לסל תרופות ותכשירים שהוכחו כיעילים, כדוגמת סנסור הסוכרת, יש לפעול להגדלת תקציב הסל ובמקביל לפעול להעלאת המודעות ולהפגין כפי שעשו חולי האסטמה והאוסטיאופורוזיס, שהצליחו להשפיע על חברי ועדת סל הבריאות".

 

מתים יותר מבכל העולם

מדו"ח שהוגש הבוקר לוועדה מטעם מרכז המחקר והמידע של הכנסת עולים נתונים נוספים לפיהם לפחות מחצית מחולי הסוכרת אינם מאובחנים ולא מודעים לקיום המחלה בגופם. 

 

עוד עולה כי שכיחות סוכרת נעורים בקרב ילדים עלתה בעשרות אחוזים: משמונה

מקרים ל-100 אלף נפש בשנת 1997, ל-12.5 מקרים בשנים 2008-2009.  

 

בהשוואות בינלאומיות למדינות המפותחות עולה כי ישראל נמצאת במקום מפוקפק - מקום תשיעי מבין 20 מדינות בשיעור הימצאות הסוכרת בקרב בני 20-79. כאשר השיעורים גבוהים יותר הן במקסיקו, ארה"ב, קנדה, גרמניה צרפת וספרד. שיעורי התחלואה נמוכים יותר יותר בהונגריה, יוון, איטליה, אוסטרליה, הולנד, שוודיה, יפן ובריטניה. עוד עולה, כאמור, כי שיעור הפטירות ממחלת הסוכרת בישראל הוא השני בשיעורו מבין מדינות ה-OECD - אחרי מקסיקו.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
25% מהחולים בדרום - מוותרים על תרופות
צילום: מיכאל קרמר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים