שתף קטע נבחר

 

יד ושם: זוהו שמות 4 מיליון יהודים שנספו בשואה

בעבודת נמלים, הצליחו אנשי יד ושם להתחקות כבר אחר שני שלישים מהיהודים שנרצחו בשואה. הקושי העיקרי הוא לזהות את הנרצחים במזרח אירופה, שם לא ניהלו הנאצים רשימות מסודרות. המאמץ נמשך: "כל שם שיוצא מהשכחה - עוד ניצחון על הנאצים"

ב"יד ושם" להנצחת השואה בירושלים הודיעו הבוקר (יום ג') כי הצליחו כבר לאסוף את שמותיהם של ארבעה מיליון מהקורבנות היהודים בשואה - שני שלישים מהנספים. יו"ר יד ושם, אבנר שלו, אמר כי בעשור האחרון הצליחו אנשי המרכז להתחקות אחר שמותיהם של מיליון וחצי שמות, ולהכניסם למאגר.

 

"הגרמנים ביקשו להשמיד לא רק את היהודים, אלא גם למחות את זכרם", אמר שלו. "אחת המשימות המרכזיות של יד ושם היא לתת פנים ושם לכל קורבן שואה, ולהחזיר לו את זהותו. השכלנו לרתום את הטכנולוגיה לשירות הזיכרון, ובכך האצנו את איסוף השמות והנגשנו את המידע לציבור בכל העולם".


היכל השמות ביד ושם. "עדיין חסרים המון" (צילום: יוסי בן-דוד)

 

לפני שש שנים השיק יד ושם את המאגר המרכזי של שמות קורבנות השואה באינטרנט. המאגר כלל אז כשלושה מיליון שמות, ולאחר העלאתם לרשת פתחו אנשי יד ושם במבצע נוסף ורחב היקף לאיסוף השמות החסרים. בנוסף, האיצו את תהליך המיחשוב של השמות שמקורם במסמכים ארכיוניים. מיד ושם נמסר שכ-55% מתוך 4 מיליון השמות הידועים כעת מקורם ב"דפי עד" שמילאו קרובי הנספים, ושאר השמות נאספו בעזרת מסמכי ארכיון ומיזמי הנצחה שיצרו קהילות וניצולים.

 

היהודים שאחר שמותיהם קשה יותר מכל לאנשי יד ושם להתחקות הם אלה שנרצחו במזרח אירופה ובשטחי ברית המועצות לשעבר. במקומות אלה, בניגוד למערב אירופה, בוצעו הרציחות באזור המגורים של היהודים, והנאצים לא ניהלו רשימות גירוש. בחמש השנים האחרונות, חל שיפור בתחום זה, ולדברי אלכסנדר אברהם, מנהל היכל השמות, חל גידול משמעותי במספר שמותיהם של הנספים באוקראינה, בלארוס, פולין, הונגריה ויוון, הידועים ומתועדים.

 

מחפשים שמות על ספרי תורה ובתי כנסת

"אחרי השואה הייתה שם פחות מודעות בקרב הניצולים וקרוביהם", הסביר אברהם. "בשלוש השנים האחרונות ניהלנו פרויקט מיוחד שיועד לדוברי רוסית בישראל, בברית המועצות לשעבר, בארה"ב ובגרמניה. אנחנו פונים אליהם בעזרת מתנדבים וארגונים יהודיים כדי לעודד אותם למסור מסמכים, תמונות וכל מה שקשור לזהות הקורבנות, אבל יש עדיין הרבה עבודה".


אושוויץ-בירקנאו. זוהו 38 אלף שנשלחו אל המחנה מסלוניקי (צילום: AFP)

 

הוא סיפר כי בשנה האחרונה הצליחו אנשי יד ושם להשיג רשימה של 38 אלף איש שגורשו מסלוניקי לאושוויץ, וכעת יוצא

לדרך פרויקט חדש לאיסוף שמות מפולין. "עדיין חסרים משם המון שמות", הסביר. מבצע אחר שמתנהל נוגע לאיסוף שמות מאנשי קהילות חרדיות. "האוכלוסייה החרדית פיתחה שיטות שונות להנצחה של הקורבנות", הסביר אברהם, "חרדים לא כל כך מילאו דפי עד. הם הקדישו ספרי תורה לזכר קורבנות, לוחות זיכרון בבתי כנסת ועוד, והשמות מפורטים שם".

 

ביד ושם לא שוקטים על השמרים, וימשכו לפעול לזיהוי שני מיליון הקורבנות שעדיין נותרו ללא שם וללא דף זיכרון מוכר. "כל שם שאנחנו מצליחים להוציא מהשכחה", הסביר אברהם בהתרגשות, "הוא עוד ניצחון על הנאצים שניסו לחסל ולהשכיח את זכר האנשים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היו"ר אבנר שלו. "הגרמנים ביקשו למחות את זכרם"
צילום: יוסי בן דוד
דף עד של יד ושם. יש גם אמצעי זיהוי אחרים
צילום: יוסי בן דוד
מומלצים