שתף קטע נבחר

 

זהירות! ילדים באינטרנט

הילדים שלכם בטח רשומים לפייסבוק, לג'ימייל ולאתרי משחקים ופורומים שונים. מי ישגיח שלא ייעשה שימוש לא נאות במידע שלהם? ספוילר: משרד המשפטים רוצה

חלק גדול מכם בוודאי מדלג על שלב קריאת הסכמי השימוש האורכים כשאתם נרשמים לאתר או שירות כלשהו. אבל אם עשיתם את זה, זו בעיה שלכם. בעיה גדולה יותר קיימת כאשר קטינים, כלומר ילדים מתחת לגיל 18 על פי הגדרת החוק, חותמים ויש מישהו שאוסף את הפרטים שלהם.

 

לקטינים אין אפשרות משפטית, כמו למבוגרים, להסכים למכור את הפרטיות שלהם למפרסמים תמורת נזיד עדשים ושירות הודעות או משחקים חינמי. אין לילדים גם שיקול דעת זהה למבוגרים ומודעות לוויתורים שהם עושים כשהם נרשמים לשירותים שונים.

 

באופן מפתיע, אף אחד לא עומד בשער של האינטרנט ומונע מקטינים להירשם לשירותים הללו, ולמפרסמים לאסוף את המידע עליהם, לסחור בו ולעשות בו שימוש. על פי מחקר של עמותת אשנב מ-2009, כ-60 אחוזים מהתארים הישראלים אוספים מידע על קטינים ללא אישור ההורים.

 

משרד המשפטים החליט להיכנס לתמונה המורכבת הזו, ולהציע כללי אתיקה שיסדירו את העניין, כדי שאתם תוכלו לישון בשקט, בזמן שילדכם הקטן מכניס את הגיל והתחביבים שלו, ומקבל הצעה לרכוש קטשופ חייכני שישנה לו את החיים.

  

הכללים הם כרגע במעמד של נייר עמדה. כלומר, הצעה שמונחת על השולחן והציבור, כמו גם גופים וארגונים שעוסקים באיסוף מידע יוכלו להגיב ולהגיע להסכמה. זו אמורה לאזן בין הזכות לפרטיות שמגיעה לילדים, כמו גם למבוגרים, לבין היכולת של הגופים האלה להתקיים ולהציע את השירות שלהם, בין מקוון או לא מקוון, גם לילדים.

 

לא מדובר בהסדרה עצמית, שגופים יקבעו לעצמם, אלא בכללים שיקבעו במשותף עם משרד המשפטים. במשרד גם רוצים לשמור לעצמם את הזכות להטיל סנקציות על גופים שלא יעמדו בכללים על פי חוקי הגנת הפרטיות הקיימים ועל פי תקנות חדשות שייקבעו על פי הכללים שכרגע הם עדיין בגדר הצעה.

 

הכללים מבקשים להגדיר שלא ניתן יהיה לאסוף פרטים על קטינים מתחת לגיל 14. הסכמת ההורים תידרש מגיל 14 עד 18 ולא ייאסף על קטינים בטווח הגילים הזה מידע רגיש. בארצות הברית הגיל המקובל הוא 13, אגב.

 

הגופים שאוספים מידע יצטרכו למסור לילדים ולהוריהם מסמך תמציתי ונגיש שמתאר את השימוש שייעשה במידע שייאסף. כרגע קיים מצב, גם בשירותים שמיועדים לבוגרים, שלא ניתן גילוי נאות של מה עושים עם המידע, ולפעמים הפרטים הללו חבויים במסמכים ארוכים, על פי משרד המשפטים. כללים עוסקים גם באבטחה על המידע, ואיסור לפרסם מידע על קטין ללא הסכמת הוריו, ולפרסם מידע שיאפשר לכל אחד למצוא אותו פיזית - בעולם האמיתי.

 

נייר העמדה דן גם בעבודה שמידע עלינו נאסף מעצם הגלישה באתרים או קיום שיחות טלפון ובניית פרופיל שלנו בעזרת הנתונים הללו - לאן אנחנו גולשים, למי אנחנו מתקשריםף כמה זמן אנחנו מבלים באינטרנט ועוד כל מיני פרטים מדאיגים שיודעים עלינו - ולא רק מסירת מידע באופן אקטיבי כמו פרסום פרטים בפרופיל והעלאת תמונות.

  

מחר בבוקר נוכל לקום לשחר של יום חדש שבו לא מציקים לילדים שלנו באינטרנט, ולא אוספים עליהם מידע פרטי ורגיש? לא, זה תהליך שיקח זמן עד שיתגבש לכדי כללים ברורים. גם אז, וחרף הנחישות של משרד המשפטים שטרח לנסח כללים מאוד סדורים - וכפי שאנחנו רואים בהתנהגות של אתרים גדולים כמו פייסבוק וגוגל שרוצה לצלם כל פינת רחוב בעולם, ועל הדרך מלקט מידע מרשתות ציבוריות, עדיין יהיה קשה לאכוף את החוקים הללו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ילדים, הם בכל מקום. גם ברשת
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים