שתף קטע נבחר
 

שנים של פסיכולוג? אאוט. יש טיפול ב-15 דקות

לשירלי פרקש אזלה הסבלנות. שנים של טיפול פסיכולוגי גרמו לחור עמוק בארנק - ולא הרבה מעבר. כששמעה על "אימון הלייזר" שמבטיח פתרון בעיות ברבע שעה בלבד, אף אחד לא יכל היה לעצור אותה. מה בדיוק קורה שם, ואיך זה מסתדר עם האופי הרוטן של הישראלי המצוי? שירלי הלכה, הציצה - וחזרה מתוקנת מתמיד

מדי פעם, בתקופות של משברים, פרשות דרכים, אהבה נכזבת או סתם שיפוץ בבית - עולה הצורך לקבל סיוע נפשי כלשהו. אחדים מאיתנו מוצאים את עצמם קונים ספרים בסגנון "איך להתמודד עם משברים", אחרים פונים לפסיכיאטר וחוזרים הביתה עם מרשם, וחלק לא מבוטל - מתחיל לחפש פסיכולוג.

 

הטיפול הפסיכולוגי הראשון שלי היה בגיל 34, אצל מספר מטפלים (בעיית מחוייבות, כבר אמרנו?) ולמרות שבדיעבד אני יודעת שזה לא היה לשווא, הרגשתי שהפסיכולוגיה, לפחות כפי שאני חוויתי אותה, לא עובדת בשבילי. המטפלים היו שבויים בנוסחאות עתיקות, ואני הייתי חמת מזג מתמיד. כבחורה קצבית עד היפר אקטיבית, אנשים שחושבים לאט ועושים לאט מעלים לי את הסעיף. לא היתה לי סבלנות לשבת ולטחון. רציתי תוצאות, רציתי לקבל כלים וטכניקות להתמודד. לא סתם להתבכיין ולשמוע "ומה את חושבת שאת צריכה לעשות?"

 

רבע שעה - ואתה מסודר?

הבעיה האמיתית בטיפול פסיכולוגי, מעבר לעלות הגבוהה שלו שהופכת את הטיפול הנפשי לסוג של פינוק לאלו שיש להם, היא שאלת הזמן והאפקטיביות. אנשים שמחפשים פתרונות מהירים, פונים לא פעם לאימון אישי. הוא יותר ממוקד, ויש נטייה לחשוב שהוא קצר יותר. עם זאת, רבים יעידו שגם כאן, הדד-ליין גמיש מאד. כשפניתי אל האימון האישי, גיליתי שגם שם, עדיין נשאר הקושי. לקבל תוכנית עבודה ומשימות לא התאים לי מאותה הסיבה שתוכנית תזונה שניתנה לי בקופת החולים לא עבדה כשהתחשק לי שוקולד. זה פשוט לא מתאים לי.

 

אנשים כאלה ישמחו לשמוע שיש היום שיטה שיכולה להתאים בדיוק לאופי המסוים שלהם: "לייזר קואוצ'ינג" או בעברית: אימון לייזר.

 

אימון הלייזר אינו חדש. מקורו באמריקה של שנות ה-70, והוא פותח במיוחד עבור אנשי עסקים, היי-טק, אנשי כספים, מנכ"לים ומנהלים בכירים שהמשותף לכולם היה זהה: כולם היו מאד עסוקים ולאף אחד לא היה זמן מיותר לבלות על הספה. 20 שנה לאחר מכן הוא אומץ על-ידי כלל הציבור כאשר הטכניקה הוצגה מחדש על-ידי תומס לנרד, מייסד מערכת אימון בשם ICF.

 

מי שנחשבת לגורו בתחום הלייזר קואוצ'ינג בארה"ב כבר למעלה מ-20 שנה היא ד"ר קרול מק'ול. בשנים האחרונות היא מעבירה סמינרים גם בישראל, פעמיים בשנה. מק'ול אמונה על טכניקת "כסא המלאכיות" שבזכותו התפרסמה בעולם. בקורס ההקשבה המפורסם שלה (במסגרת אימוני הלייזר) היא מושיבה את המאומנת על כסא מוגבה על במה מול קהל, ומבצעת אימון שמסתיים תוך עשר דקות עד רבע שעה. "הרעיון באימון לייזר", אומרת מק'ול, "הוא להביא את המאומן להגיע לידי פיתרון ב-15 דקות או פחות. מדובר בתהליך של פוקוס, מהירות, ישירות ונחרצות".


לאנשים שלא רוצים להעמיק על ספת הפסיכולוג (צילום: גטי אימג' בנק)

 

אוספת האסימונים 

את ד"ר מק'ול ראיינתי אחרי שישבתי בעצמי על "כסא המלאכיות" ונפעמתי מעוצמת השינוי שחל בי. זו היתה חוויה מהירה, חדה, אינטליגנטית, ישירה, אמיצה, לא מזייפת - בדיוק כמו שאני אוהבת. בתחילה הייתי ספקנית, כמו כולם. לסדר לי את החיים ברבע שעה? נו, באמת. אבל אם חושבים קצת לעומק, זה דווקא די מסתדר. השינויים הגדולים בחיים באים תמיד אחרי רגע מכונן אחד, שמגיע פתאום ונוחת על הראש. אולי בגלל הערה של מישהו, אולי בגלל סיטואציה, משפט, מילה. אנשים קוראים לזה "נפל לי האסימון", וזה בדיוק מה שעושה מק'ול: היא אוספת אסימונים, אחד אחד. ממש כמו מנתח כירורגי, היא מזהה את הנקודה ונכנסת, עושה "קאט" מהיר ויוצאת.

 

התיישבתי מול ד"ר מק'ול, על "כסא המלאכיות". היו כמה רגעי דממה שבהן היא הסתכלה לי עמוק בעיניים ואז ירתה את השאלות שלה. הדבר המופלא ביותר שקרה לי באותה רבע שעה הוא התרכיז הלא ייאמן של החמלה שלה באופן הטיפול במצוקה שהיתה לי, שהתמזגה עם התמקדות חדה - שני אלה לא אפשרו לי לברוח לשום מקום והכריחו אותי לפעול. היא חתכה ישר לתוך הלב שלי, ממש כמו שחותכים זכוכית - ואז יצאה.

 

ואני? אני כבר הייתי אדם אחר לגמרי. כל מה שלא קרה לי בעשר שנים של ספרים, דמעות, ופסיכולוגים וקורסים - קרו לי ברבע שעה הזו. בכיתי קצת, ואחרי זה עוד קצת, ואחרי זה העפתי את עצמי מהכסא והלכתי לשנות לעצמי את החיים.

 

אלטרנטיבה לתרפיה

- אז זהו, ד"ר מק'ול? תם עידן הפסיכולוגיה המסורתית?

"לא! הפסיכולוגיה קיימת עשרות שנים ומבוססת כתחום מחקרי ומקצועי לגיטימי. אימון הוא עדיין גישת ה"ניו אייג'" למצבי חיים שאינם דורשים שנים של טיפול. אימון, ובעיקר אימון לייזר, לא תוכנן כדי להחליף טיפול אלא כאלטרנטיבה לתרפיה שאינה דורשת "טיפול". הוא מתאים לאנשים עסוקים וכאלו שלא מתאימה להם תרפיה ארוכת טווח, בכל הגילאים".

 

- קצת קשה להתייחס ברצינות לפתירת בעיות בשתי דקות... 

"לייזר קואוצ'ינג לא פותר בעיות בשתי דקות. הוא לא תוכנן כדי לפתור בעיות בשתי דקות. הוא תוכנן להגיע ולחשוף את שורש העניין תוך דקות ספורות לעומת שעות, ימים או שנים. הייחוד שלו הוא במהירות, במיקוד ובנחרצות שלו. הוא לא מאפשר סיפורים, תירוצים והסחות דעת אלא דורש מהמאמן ומהמאומן להישאר ממוקדים למשך התהליך כולו".

 

לייזר קואוצ'ינג דורש תוצאה, והוא דורש אותה במהירות, מסבירה מק'ול. "השאלות מוצגות ללקוח פי עשר מהר יותר ולא מאפשרות לו להתפלש ברחמים עצמיים, ניתוחים והמצאת תשובות. הוא גם דורש מהמאמן להיות בוטה, חודרני, לעיתים להעצים את הדרמה עבור האדם, כדי להמחיש לו את חוסר הקשר בין הדרמה שהוא יוצר לבין המציאות. גם תשובות המאמן צריכות להיות מהירות, לא יותר מ-20 שניות. הוא לא אמור להיות נחמד ומנומס ולרוב המאמנים אין את מידת התעוזה והאומץ לנקוט בגישה זו".

 

- זה לא יוצר ניתוק רגשי בין המאמן למאומן? 

"להיפך. מאמן טוב לומד מהר את האדם מולו, ויודע מה החזון שלו. אנחנו מבקשים לענות רק ב"כן" ו"לא" כדי לא להיגרר לסיפורים. לא פעם חוזרים על השאלות במהירות לפחות שלש פעמים ולא מרשים לו לסטות מהשאלה עד שהוא עונה תשובות ישירות. אנחנו רואים רק את המטרה ומגיעים אליה הכי מהר והכי נקי בלי הסחות דעת".


מגיעים אל הבעיה בלי הסחות דעת (צילום: index open)

 

להסתדר עם האופי הישראלי

עינת עופר מכפר סבא, מאמנת בשיטת ה"לייזר קואוצ'ינג" ובוגרת המכון לאימון לייזר של מק'ול בארץ, מסבירה: "מה שמייחד אותנו הוא היישום של כלי ההקשבה באימון הלייזר, היכולת להקשיב באמת לעיקר וכך להתקדם עם האימון. כלי נוסף הוא 'תעוזה' - להקשיב למסוגלות של המאומן, במה הוא חזק, ולהתקדם איתו במהירות עם החוזקים שלו מבלי לתת לסיפורים ולדרמה לעכב את התוצאה".

 

- איך כל זה מסתדר עם האופי הישראלי חסר הסבלנות וההקשבה? 

"לישראלים יש אופי של "בלי בולשיט", אל תספרו לי סיפורים, אל תמרחו אותי, דברו תכלס, "דוגרי" אבל עם זאת גם נטייה להתלונן ולדבר בלי סוף. אימון הלייזר משתמש בדיוק בתכונה הישראלית הזו, בכדי להגיע לתוצאה. אם אתם רוצים לעבוד בלי בולשיט, אז בואו נדבר 'תכלס'. אל תתלוננו בלי שיש לכם פיתרון. בשורה תחתונה: מה אתם מוכנים לעשות כדי להתמודד עם המצב. גישה כזו מתאימה לרוח הישראלית".

 

טכניקות ה"לייזר קואוצ'ינג"

  • מהירות: השאלות מוצגות ללקוח מהר יותר משהוא יכול לנדוד להסברים וניתוחים ולהמציא תשובות.
  • בוטות: האימון דורש מהמאמן להיות "חודרני" ובוטה ולאתגר את המאומן במשהו שהוא לא מסכים איתו. מאמנים "רגילים" רוצים להישאר מנומסים ונחמדים ללקוח.
  • אין סיפורים: בלייזר קואוצ'ינג הסיפורים נחתכים במהירות רבה הרבה יותר מאשר באימון "רגיל".
  • שיתוף: להיות ב"בנעלי" הלקוח, לספר לו בקצרה ובמהירות (לא יותר מ-20 שניות) על סיטואציה דומה שנפתרה בהצלחה.
  • הקשבה: ללמד את המאומן להיות קשוב לרצונות האמיתיים שלו.
  • הערכה: להוקיר את הלקוח על האומץ להתייצב מול המצב ולנקוט בפעולה כדי להגיע לפיתרון.
  • חזרה: לחזור על השאלות במהירות לפחות שלוש פעמים ולא להרשות ללקוח לסטות מהשאלות, במטרה שיענה תשובות ישירות.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתאים לאופי הישראלי. אילוסטרציה
צילום: ויז'ואל פוטוס
הלייזרית הראשית, ד"ר קרול מק'ול
לייזרית מקומית. עינת עופר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים