מעכשיו בבתי החולים: הרופא שלך צמוד לאייפד
בקרוב תתחילו לראות את הרופאים מסתובבים עם הממתק החדש של אפל. האייפד כבר עושה שימוש בבית חולים מעיני הישועה ובקרוב גם בבית החולים רמב"ם ובשרותי בריאות כללית. הוא יכיל מסדי נתונים, צילומים, הדמיות וגם ספרי רפואה ויאפשר שליטה מהירה במידע ושליפתו בקלות. הבעיה: המסך צפוי להזדהם ואף להיהרס מחומרי החיטוי על הידיים
מהפיכת האייפד מגיעה גם אל עולם הרפואה הישראלי: אתמול (ג') הכריזה נציגת אפל בישראל על תחילת השיווק הרשמי של האייפד בישראל ועתה מתברר שהוא הולך וכובש טריטוריה מכובדת גם בקרב שרותי הרפואה בארץ.
בית החולים מעייני הישועה בבני ברק, המשרת בעיקר את האוכלוסיה החרדית באיזור, הוא הראשון שהכניס את האייפד לשימוש יומיומי בבית החולים. מיד לאחר שנחת בארץ המכשיר בגרסתו החדשה 4.2 התומכת עברית, כבר נעשה בו שימוש.
האם האייפד יחליף את הגליון הוותיק? (צילום: באדיבות מעייני הישועה)
אגף המחשוב של מעיני הישועה פיתח יישומים רפואיים חדשים לשימוש באייפד, המאפשרים לעקוב בכל זמן אחר מצבו הרפואי של החולה, ובכלל זה קבלת תוצאות בדיקות, צילומי רנטגן ו-CT בנגיעה על המסך וברזולוציות גבוהות. כך מאפשר בית החולים לרופאים המצויידים באייפד נגישות למידע הרפואי של החולה גם מחוץ לבית החולים.
"איכות התמונה המתקבלת ברזולוציה גבוהה מאפשרת אבחון מדויק וקבלת החלטות להמשך טיפול ברמה המיידית ומסביב לשעון", אמר ד"ר יום ליוור, מנכ"ל בית החולים, "האייפד מתפקד לראשונה גם ככלי רפואי, המביא תועלת חסרת תקדים למטופלים ולצוות".
מסקר שערך בית החולים בקרב הציבור, נתבקשו הנשאלים לדרג ברמת חשיבות בין 1 ל-10 עד כמה חשוב להם שלרופא המטפל תהיה גישה גם מחוץ לבית החולים למידע הרפואי ולמצב החולה, כדי שיוכל לתת הנחיות לטיפול בזמן אמיתי. מהסקר עלה כי השירות הזה דורג בחשיבות גבוהה בציון של 8.6 מתוך 10.
בבית החולים רמב"ם יחל בקרוב פיילוט במחלקות הקרדיולוגית וטיפול נמרץ לשימוש באייפד, שם הוא עשוי להחליף את גליון הנייר שעל מיטת החולה, לסייע בתצוגת הדמיות ובשטף המידע. ברמב"ם מתכוונים גם לצייד את האייפדים של הרופאים בספרים רפואיים, פרוטוקולים, כתבי עת וכמובן גם גישה לאינטרנט.
"האייפד מובילי ומאפשר להציג את המידע במימשק גרפי נוח שמקל על קבלת החלטות", אומרת ל-ynet שרה צפריר, מנהלת אגף מידע מחשוב ותקשורת ברמב"ם, "היכולות של הטאץ' המוכרים לנו מהאייפון, הנוחיות של השימוש בין המידע הרפואי יאפשרו לדפדף בקלות, לראות תמונות באיכות גבוהה, להציג מידע השוואתי ולסייע לתפקוד היומיומי".
גם בשרותי בריאות כללית בוחנים בימים אלה את השימוש במכשיר, שם נערך פיילוט לשימוש רפואי באייפד על מספר מכשירים שנרכשו. עם זאת, טרם הוחלט כיצד ישתלב המכשיר בעבודה היומיומית של הרופאים.
בארצות הברית הפך האייפד לכלי עזר שגרתי אצל הרופאים, וברשת כבר נמכרים חלוקי רופאים מיוחדים בעלי כיס פנימי גדול המתאים לאייפד.
עם זאת, הרופאים משתמשי האייפד צפויים ללא מעט בעיות. על בעיה מרכזית אחת עדיין לא ניתן מענה: מסך הזכוכית הרגיש של האייפד עלול להפוך לקרקע עשירה לחיידקים ונגיפים שעלולים לעבור הלאה. אם הרופאים יקפידו על חיטוי הידיים, עלול האלכוהול לפגוע במסך באופן בלתי הפיך. בעיה אחרת היא סכנת הגניבות השכיחה מאוד בבתי חולים. די במקרה קריטי אצל חולה, במהלכו יניח הרופא את האייפד בצד, כדי להעלימו במהירות על ידי אחד המבקרים או אנשי הצוות. בפעילות הקדחתנית בבית החולים, לא נדיר יהיה לצפות באייפדים נופלים ונוחתים על הקרקע כשהמסך מתנפץ לרסיסים. פתרונים לאלה, בינתיים לפחות, אין.