שתף קטע נבחר

 

פת לחם: ל-70% מעניי ישראל אין די כסף לאוכל

דו"ח העוני האלטרנטיבי של ארגון לתת מספק הצצה למציאות החיים הקשה בצל העוני בישראל. 75 אחוזים מהנזקקים נאלצים לוותר על ארוחות, ובשישה אחוזים מהמשפחות מת אדם אחרי שלא הצליחו לממן טיפול עבורו. 22 אחוזים שקלו להתאבד

חודשיים אחרי שבמוסד לביטוח לאומי דיווחו על 123,500 ישראלים שהצטרפו בשנה שעברה למעגל העוני, ממחיש הבוקר (יום ד') "דו"ח העוני האלטרנטיבי" של ארגון "לתת" את המשמעויות הקשות של החיים בצל המחסור המתמיד.

 

בישראל חיים כיום כ-1.77 מיליון עניים, מהם יותר מ-850 אלף ילדים. 75 אחוזים מהם נאלצים לוותר על ארוחות בשל מצבם הכלכלי, זינוק של 21 אחוזים בהשוואה לשנה הקודמת. 22 אחוזים מהנזקקים התוודו כי הייאוש שפשט בקרבם בצל העוני הביא אותם לשקול לשים קץ לחייהם.

 

רוב גדול של 69 אחוזים מקרב העניים אינם מסוגלים לעמוד בתשלום עבור אוכל הדרוש לקיום בסיסי, ונאלץ להיתמך על-ידי עמותות מזון. למרות זאת, דיווחו שליש מהם כי סבלו מרעב, נתון המתיישב היטב עם העובדה ש-64 אחוזים מהעמותות דיווחו כי לא הצליחו לתת מענה מספק לכל הפונים - שרבע מהם נותרו כלל לא סיוע.

 

עבור הילדים הרבים שחיים בצל העוני, אכילת כריך בהפסקת העשר בבית הספר אינה מובנת מאליה. חמישית מהם נשארים רעבים במהלך יום הלימודים, ומחצית מאלו שהשיגו אוכל - מסתפקים בתפריט מצומצם שמורכב מלחם וממרח בלבד. שמונה אחוזים מבין הילדים העניים נאלצים לגנוב מזון כדי להתגבר על הרעב, בעוד חמישה אחוזים מהם מעבירים את ילדותם בקיבוץ נדבות כדי להצליח להתקיים.

 

חמישית מבין אותם ילדים כמעט הבטיחו את הפיכתם לדור הבא של העניים, אחרי שבשל מצבם הכלכלי נשרו מבית הספר. 70 אחוזים מילדי הנזקקים שהשתלבו במסגרת לימודית נאלצו להדיר את רגליהם מפעילויות חברתיות בבית הספר, בשל המצוקה הכלכלית.

 

כשגם הבריאות עולה כסף, אין ברירה אלא לעשות ויתורים גם בתחום הזה. שישה אחוזים ממשפחות הנזקקים איבדו בשנה החולפת קרוב, אחרי שידם לא הייתה משגת כדי לממן עבורו טיפול רפואי. בחצי העשור האחרון זינק ב-115 אחוזים מספר הנזקקים שנאלצו לוותר על שירותי בריאות בשל מחסור, עלייה של 11 אחוזים בהשוואה לדו"ח הקודם. טיפולי שיניים הם מותרות של ממש עבור הנזקקים, כש-83 אחוזים מהם לא מסוגלים לממן זאת עבור ילדיהם.

 

בישראל של שלהי 2010, גם עבודה קשה ומאומצת אינה יכולה להבטיח היחלצות ממעגל העוני. 30 אחוזים מבין הנזקקים שנתמכים על-ידי עמותות מזון עובדים, וחלקם אף מתוגמלים במשכורת קבועה. מ-2002 ועד היום זינק מספר העובדים העניים בכ-18 אחוזים, ומבין אלו שמתבוססים באבטלה - 60 אחוזים אינם מועסקים כבר יותר משלוש שנים. בנתון זה, נרשמה בתוך שנה עלייה של 11 אחוזים.

 

רשות לאומית תפתור את הבעיה?

לקראת סיום העשור הראשון של המאה ה-21, מסתכם מצב העוני בישראל בעלייה של חמישה אחוזים במספר העניים, מ-35 אחוזים ב-2002 ועד ל-40 אחוז מאזרחי המדינה כיום. "בשנים האחרונות נרשם גידול מובהק במימדי העוני בישראל", אמר ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון "לתת". "הוא החמיר, סממניו העמיקו, הפערים בחברה התרחבו, והחסמים להיחלצות מהעוני התרבו".

 

ארגון "לתת" מאגד 150 עמותות מזון, המסייעות ל-60 אלף משפחות נזקקות ובהן 530 אלף ילדים, מתוך 223 אלף בתי אב בישראל המצויים מתחת לקו העוני. כדי למגר את התופעה, דורשים שם להפנות תקציבים רחבים ולהקים רשות לאומית שתפעל בהתאם לתוכנית חירום ממשלתית למלחמה בעוני. נוסף על כך, קוראים בלתת לסייע בהנגשת שירותי הבריאות ולפעול כדי להציע דיור בר-השגה לבעלי הכנסות נמוכות.

 

"המדיניות המאקרו כלכלית הניאו-ליברלית של נתניהו והאוצר אולי הטיבה עם המשק, אבל הפקירה והזניחה את האנשים", אמר וינטרוב. "בכל מקום נאור אחר בעולם, כישלון המדיניות האנטי-חברתית שלנו היה מצדיק כבר מזמן מרי אזרחי והפיכה שלטונית, אבל לעניים בישראל אין כוח פוליטי. אנחנו מקווים להתחיל בקרוב את השינוי, שמהותו מחאה אזרחית רחבה שתוביל מאבק בעוני, מתוך מטרה לסייע לכולנו, באמצעות דאגה לחלשים בתוכנו".

 

נתוני המחקר מתפרסמים זו השנה השמינית, ומשקפים את המצב העדכני בשטח מעדויות שנאספו מ-520 נתמכי עמותות המזון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הולכים רעבים לבית הספר
צילום: דודי ועקנין
מומלצים