שתף קטע נבחר

 

מפקד אוכלוסין בארה"ב: המדינות השמרניות גדלו

המפקד הנערך אחת לעשור גילה כי הגידול באוכלוסייה, ל-308 מיליון תושבים, הוא הקטן ביותר מאז השפל הגדול. אובמה כנראה מודאג משום שהדרום והמערב, בהם רוב שמרני, נהנו מהגידול המשמעותי ביותר באוכלוסייה - ועימו גם גדל כוחם הפוליטי

308,745,538 - זהו מספר האזרחים המתגוררים במעצמה הגדולה בעולם. הממשל האמריקני פרסם הערב (יום ג') את מפקד האוכלוסין הנערך פעם בעשור ושיש לו השלכות מרחיקות לכת לגבי תמונת המצב הפוליטית. הבית הלבן, מצדו, אמר בתגובה כי למפקד הנוכחי תהיה השפעה מועטה בלבד על וושינגטון.

 

בכפוף לחוקת ארה"ב, הממשל עורך מפקד אוכלוסין אחת לעשר שנים. לא מדובר בהליך פורמלי בלבד, שכן הנתונים החדשים גוררים שרטוט מחדש את מחוזי בחירה לקונגרס וכן את כוחה היחסי של כל מדינה במסגרת הבחירות לנשיאות ארה"ב.

 

מנהל מפקד האוכלוסין, רוברט גרובס, כינס הערב מסיבת עיתונאים מיוחדת כדי להציג את עיקרי הנתונים. בין היתר התברר כי מספר האזרחים גדל ב-9.7 אחוז מאז שנת 2000 ל-308 מיליון אזרחים. מדובר בעשור עם הגידול האיטי ביותר באוכלוסייה מאז שנות ה-30 - ימי השפל הכלכלי הגדול.  


המדינה גדלה. הצגת נתוני מפקד האוכלוסין (צילום: AP)

 

גרובס ציין כי בדרום ובמערב ארה"ב נרשם הגידול המשמעותי ביותר באוכלוסייה. לדבריו, בדרום נרשם גידול של 14.3 אחוזים באוכלוסייה מאז שנת 2000, בעוד במערב נרשם גידול של 13.8 אחוזים. לשם השוואה, בצפון-מזרח ארה"ב - הכולל את ניו יורק וניו אינגלנד - היה גידול של 3.2 אחוזים בלבד. במערב התיכון של ארה"ב עמד הגידול על 3.9 אחוזים.

 

בהשוואה בין 50 המדינות השונות התברר כי המדינה עם גידול האוכלוסייה המשמעותי ביותר היא נבאדה שבמערב ארה"ב - 35.1 אחוזים. לעומתה, מישיגן היא המדינה היחידה בארה"ב שלא נרשם בה גידול אלא דווקא ירידה של 0.6 אחוזים במספר התושבים.

 

הימין מתרבה, השמאל פחות

גם בגבעת הקפיטול בוושינגטון בוחנים בקפידה את הנתונים, מאחר שהוא צפוי לסבך עוד יותר את סיכוייו של הנשיא ברק אובמה ושל חברי מפלגתו בבחירות בעוד שנתיים. צפון-מזרח ארה"ב והמערב התיכון - בהן מספר התושבים לא גדל בהרבה - הן בעלות מסורת ארוכת שנים של נאמנות למפלגה הדמוקרטת. לעומת זאת, מדינות הדרום הן יותר שמרניות.

 

מכיוון שבבחירות הבאות ישורטטו מחדש גבולות המחוזות, יזכו הדרום והמערב להשפעה גדולה יותר בבחירות לקונגרס ולנשיאות ב-2012. הסיבה לכך נעוצה בעובדה ש-435 צירי בית הנבחרים מייצגים מספר דומה של מחוזות ברחבי ארה"ב, בהתאם לריכוזי האוכלוסייה.

 

המדינה שהיא המרוויחה הגדולה מתוצאות הסקר היא טקסס - בסיס תמיכה איתן של הרפובליקנים. המפקד החדש עשוי להעניק לה תוספת של ארבעה מושבים בבית הנבחרים, מ-32 ל-36. לעומתה, מדינת ניו יורק בעלת המסורת הדקמורטית צפויה לאבד שני מושבים.

 

גם אובמה צריך להיות מודאג. שיטת הבחירות לנשיאות גורסת שמועמד הזוכה ברוב הקולות במדינה מקבל את כל האלקטורים שלה. כל מדינה

מיוצגת על ידי מספר אלקטורים הזהה למספר מחוזות הבחירה, כאשר הנשיא הנבחר חייב לזכות ברוב של 218 אלקטורים. לפיכך, הגידול במספר האוכלוסייה במדינות השמרניות יקשה עוד יותר על אובמה לזכות בבחירות הבאות.

 

ממשל אובמה ניסה לשדר אווירה של עסקים כרגיל ומסר בתגובה כי למפקד "לא יהיו השפעות מרחיקות לכת על הפוליטיקה". דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, אמר כי למרות העלייה בכוחן של המדינות השמרניות, אין סיבה שלא תישאר "אווירה תחרותית" בין שתי המפלגות גם באזורים הללו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טקסס התחזקה. אובמה
צילום: רויטרס
מנהל המפקד. גרובס
צילום: AP
מומלצים