ניו זילנד העדיפה כבשים לערבים על סוכני המוסד
עוד מנפלאות "ויקיליקס": אחרי מעצר שני ישראלים בניו-זילנד ב-2004, בחשד שהיו סוכני מוסד, העריכו האמריקנים שממשלת ניו-זילנד הגזימה בתגובתה כדי להרשים את מדינות ערב. השיקול, סברו: מול ישראל אין מה להפסיד, לערבים אפשר למכור צאן
מסמכי "ויקיליקס" כבר חשפו בפנינו את הרוחות הרעות שמנשבות לעתים בין מדינות מתחת לפני השטח, אבל הנה דוגמה שיכולה דווקא לשמח את אזרחי ישראל. לפי מסמך אמריקני סודי שפרסם אתר ההדלפות, ושעליו דווח אמש (יום ג') בעיתון הבריטי "גרדיאן", הגינוי החריף שפרסמה ניו-זילנד ב-2004 לישראל, אחרי שעצרה שני ישראלים שנחשדו כסוכני מוסד, נועד בעיקר להגדיל את הייצוא למדינות ערב. על הפרק, העריכו דיפלומטים אמריקנים, עמד אז שלל שמן וצמרירי במיוחד: כבשים.
החשיפות שמשגעות את העולם - הדלפות אחרונות:
- לוב: "מרקס & ספנסר" ציונית - ואיום על חיי הזכיין
המברק ששלחו דיפלומטים אמריקנים למחלקת המדינה נכתב בעקבות מעצרם במרס 2004 של שני ישראלים בניו-זילנד - אורי זושה קלמן, בן 30, ואלי קרא, בן 50. הם נעצרו בחשד שניסו להשיג דרכונים מזויפים, וששירתו כסוכני מוסד בעודם מתחזים לתיירים תמימים. בהמשך הורשעו על פי הודאתם בניסיון להנפיק דרכון מזויף, ואחרי שישראל לא נענתה לדרישת ניו-זילנד להתנצלות - הורידה הממשלה בוולינגטון את דרג היחסים בין המדינות. הם שבו לקדמותם רק שנה מאוחר יותר.
מתוך המסמך שחשף "ויקיליקס". כבשים לערבים, גינוי לישראלים
באותו מברק אמריקני סודי המעיטו הדיפלומטים האמריקנים בחשיבות תגובתה של ניו-זילנד למעצר, וטענו כי הממשלה הניו-זילנדית הגזימה בתגובתה במכוון, בניסיון להרשים את מדינות ערב, כדי למכור להן יותר כבשים. אחרי מעצרם של השניים אמרה ראש ממשלת ניו זילנד דאז, הלן קלארק, כי "ממשלת ניו זילנד רואה במעשה שביצעו סוכני המודיעין הישראלים לא רק פעולה לחלוטין בלתי מתקבלת על הדעת, אלא גם פגיעה בריבונותה של ניו-זילנד ובחוק הבינלאומי".
אלא שבמסמכים הסודיים הסבירו גורמים אמריקנים בוולינגטון כי לניו-זילנד היה "מעט להפסיד" מהמשבר ביחסים עם ישראל, וכי מנגד עשתה ממשלתה מאמצים כבירים להגדיל את הייצוא המקומי למדינות ערב. במסמך סודי שנכתב
ביולי 2004, אחרי שניו-זילנד הטילה עיצומים דיפלומטיים חמורים על ישראל, נאמר: "לממשלת ניו-זילנד יש מעט להפסיד מפעולה קשה כזו, כשהקשר והמסחר עם ישראל מוגבל, וכנראה יש לה מה להרוויח בעולם הערבי". צוינה שם החלטת הממשלה בוולינגטון לפתוח שגרירות במצרים, ולקדם במרץ את הסחר עם מדינות ערב.
במסמך אמריקני מסווג נוסף, שנכתב יומיים לאחר מכן, תואר השלל שעשויה ניו-זילנד לקצור מהמהלך הדיפלומטי החריף בצורה אפילו מדויקת יותר. "התגובה החזקה מדי נגד ישראל בנושא הזה מעלה את האפשרות שממשלת ניו זילנד רואה בכך הזדמנות לצייר עצמה מהימנה יותר בעיני מדינות ערב, ועל ידי כך, אולי, לקדם גישה נרחבת יותר של כבשים מניו-זילנד ומוצרים ניו-זילנדיים לשוק גדול יותר ומשתלם יותר".