רק בורים לא מאמינים באבולוציה
רוב האמריקנים לא מאמינים באבולוציה, אבל רועי צזנה בסך הכול מבסוט: לפני 30 שנה הבורות הייתה גדולה הרבה יותר. במקום לדאוג לאמריקנים, הוא מציע שנשים לב למצב החמור בישראל: מדינה שרוצה לשמר את מעמדה כמעצמה מדעית, לא יכולה להישאר מאחור
אני מודה שזו לא התגובה הצפויה, ונכון, קצת מפחיד לחשוב שמנהיג העולם החופשי נבחר על ידי ציבור שכמעט חצי ממנו מתעלם מכל הממצאים המדעיים שהצטברו במאתיים השנים האחרונות אודות היקום וכדור הארץ. אבל בסופו של יום, כל אומה וכל אדם רשאים להתבסס בבורותם כאוות נפשם, והאמריקנים כהרגלם בקודש טובים יותר מכ-ו-ל-ם במה שהם בוחרים לעשות.
אני אפילו לא מוטרד במיוחד מהעובדה שכמעט חצי מהאמריקנים מגדירים עצמם, הלכה למעשה, כדתיים קיצוניים שמתכחשים למציאות. והסיבה היא שהם לא באמת כאלו: הם פשוט בורים, ואת זה גם מוכיח בבירור הסקר של מכון גאלופ: ככל שאזרח אמריקני רוכש פחות שנות לימוד בבתי הספר ובאוניברסיטאות, כך גדל הסיכוי שיקבל את סיפור הבריאה על בוריו.
אבולוציה? מה זה בכלל?!
עכשיו בואו נזנח את התקינות הפוליטית ונודה באמת: לא היה צריך סקר כדי להראות את זה. רוב הבריאתנים – הכינוי השגור למאמינים בתורת הבריאה – לא יודעים בכלל מה זאת אבולוציה. הם פשוט לא מכירים את העובדות.
הם אינם מודעים לקיומם של אלפי מאובנים המדגימים, בין היתר, את האבולוציה של הלווייתן מיונק יבשתי, של הסוסים מיונק קטן דמוי-כלב ואת האבולוציה האיטית וההדרגתית של בני-האדם המודרניים מקופי-אדם. כל ההתקדמויות המדעיות מאז תקופתו של דרווין חלפו מעל לראשיהם, בחסות ובעידוד מוסדות הדת השונים והקיצוניים.
במצב עניינים שכזה, קשה להאשים את הבריאתנים על שאינם יודעים גם שהאבולוציה באה לידי ביטוי בחיינו בהווה בדרכים רבות. אם ניתן כיום לחולה שחפת אנטיביוטיקה מלפני 50 שנה, החיידקים לא ינידו עפעף. גם כי אין להם, וגם בגלל שהאבולוציה שעברו ביובל האחרון מחסנת אותם מפני האנטיביוטיקה המיושנת.
בחקלאות מתפתחים זני חרקים החסינים לרעלים הנמצאים בשימוש נרחב, ואפילו בניסויים מעבדתיים הצליחו חוקרים ליצור מינים שונים של זבובים באמצעות ברירה ואבולוציה.
חיידקים במעבדה עברו אבולוציה בתנאים מבוקרים וקפדניים, וסיגלו לעצמם יכולות המחייבות שינויים במספר מנגנונים תוך-תאיים שונים. לטאות שהועברו לאי בודד פיתחו איברים חדשים במעיהן שהקנו להן יכולת לפרק את המזון הצמחי יותר ביעילות. אבל שוב, רוב הבריאתנים אינם יודעים את העובדות, או שבמקרים קיצוניים – פשוט לא אכפת להם.
גם האמריקנים התחילו להתפכח
אז למה שמחתי לקרוא את הסקר? כי החלק המעניין באמת, כמו תמיד, התגלה דווקא באותיות הקטנות. לפני כמעט שלושים שנה, אחוז האמריקנים השוללים את התערבות האל בבריאה עמד על תשעה אחוזים בלבד. כל היתר האמינו שאלוהים כוון את האבולוציה, או שהוא סתם יצר את העולם לפני שבוע והחביא את שלדי הדינוזאורים באדמה כדי לבלבל אותנו.
אלא מה? תוך פחות משלושים שנה, עלה מספר האמריקנים שהתנערו מהשילוב בין אלוהים לאבולוציה, והגיע ל- 16% מכלל האוכלוסייה. וכמובן, ככל שהאמריקני הממוצע משכיל יותר, כך גדלים הסיכויים שיעשה הפרדה בין האל ובין המדע.
כך שמשמעותו האמיתית של הסקר היא שהאבולוציה ממשיכה להתקדם, בעוד שהבריאתנות נהדפת צעד אחר צעד לאחור. אחוז המאמינים בבריאה ירד לארבעים בלבד – הנמוך ביותר מזה כמעט שלושים שנה.
באותו הזמן עלה מספר השוללים את מעורבות האל בעולם החומרי באופן ניכר, ולמעשה הכפיל את עצמו. הם עדיין מהווים מיעוט, אך מיעוט ניכר, מגובש ודעתן שמשפיע על העברת חוקים בקונגרס האמריקני ועל החומר הנלמד בבתי-הספר בשיעורי מדע.
ובישראל?
לא נעים לומר, אבל אני בספק אם התוצאות היו טובות יותר אילו היה מועבר הסקר במדינת ישראל. לימודי האבולוציה אינם נלמדים היטב בארץ. אפילו בבתי הספר הממלכתיים, שם לא אמורה להיות התנגדות דתית ללימודי האבולוציה, תכנית הלימודים אינה מחייבת את המורים לדון באבולוציה, שהיא התיאוריה היחידה המסבירה את הטבע כפי שאנו מכירים אותו.
לא ללמד אבולוציה, הרי זה כמו להתעלם מחוקי הכבידה של ניוטון או מקיומם של אטומים. קל מאד לתלמידים בישראל לסיים את בית הספר מבלי שידעו דבר וחצי-דבר על האבולוציה. ומי שאינו מבין את רעיון האבולוציה על פרקי הזמן העצומים שהוא מכיל בתוכו, גם יתקשה להתוודע לגיאולוגיה, לאסטרופיזיקה ואפילו לכימיה.
יש הרבה דברים רעים שאפשר לומר על החינוך באמריקה, אבל חלק מהאמריקנים לפחות נלחמים בחירוף נפש על לימודי האבולוציה, והתוצאה החיובית ניכרת בסקר.
כדאי לישראל ללמוד מאמריקה בכל מה שקשור לחינוך לאבולוציה, ולהפסיק את ההנחות שניתנות לבתי הספר הממלכתיים, הממלכתיים-דתיים, החרדיים והפיראטיים. זה לא יהיה קל, זה לא יהיה פשוט, אבל בטווח הארוך המהלך עשוי לשמר את מעמדה של ישראל כמעצמה מדעית בעולם. והשעון מתקתק.
רועי צזנה הוא דוקטורנט לננו-טכנולוגיה בטכניון, מחבר בלוג ומרצה בנושאי מדע, חברה, הסטוריה ועתידנות.