לראשונה מהאסון נפגשו ארגוני החירום: 'אין חוסר'
כשלושה שבועות אחרי שנחשפו המחדלים בשריפה, נועדו ראשי ארגוני החירום בנוגע לטיפול באירועים לא קונבנציונליים. "כולם ערוכים, אין מחסור בציוד בתחום הזה", אמר קצין בכיר
בפעם הראשונה מאז אסון הכרמל, נפגשו כל ראשי ארגוני החירום לדיון מיוחד בפיקוד העורף, בו הוצגה התפיסה החדשה לטיפול באירועים בלתי קונבנציונליים. "בתחום הזה ניתן לומר כי כל הארגונים השלימו את ההיערכות והאימונים ואין מחסור באמצעים", אמר ל-ynet קצין בכיר בפיקוד העורף.
במפגש, שהתקיים בראשותו של האלוף יאיר גולן, ונציגיהם הבכירים של כל ארגוני החירום - המשטרה, מד"א, מכבי אש ואנשי הרשות החירום הלאומית (רח"ל) - נידון תרחיש של נפילת טילים בלתי קונבנציונליים והטיפול בהם. בנוסף, עלו בו נושאים אחרים הקשורים לחירום, לרבות השריפה בכרמל.
בנושא הבלתי קונבנציונלי ניסו בפיקוד העורף להרגיע. "ההיערכות בתחום זה היא משותפת לכל הארגונים, ולכן אנו יודעים היטב מה יש למי. ניתן לומר שכולם ערוכים, אין מחסור בציוד וחלה עלינו החובה להמשיך ולהערך בהתאם", אמר קצין בכיר. אלוף פיקוד העורף, יאיר גולן, ספג ביקורת קשה בדו"ח מבקר המדינה, שם נכתב כי הוא לא עשה די כדי לתאם בין הגופים ולא ידע כי חסר ציוד כיבוי.
אלוף יאיר גולן וניצב ניסים מור, היום במפגש (צילום: דובר צה"ל)
בנוגע לתרחישים בלתי קונבנציונליים, אמר הקצין: "אנו עוסקים בתחום הזה לא מעכשיו, אולם לאור השתנות סוג האיום ומאפיינים נוספים, התקיים פורום חשיבה שכתב תורה חדשה ומעודכנת בתחום". לדבריו, "הדבר המרכזי בתורה הזו הוא שיתוף של האזרחים בכל הפרטים, הנחיות מדויקות ומפורטות, וגם אם הדבר מורכב יש לכך משמעות חשובה בדרך הטיפול".
במסגרת יום העיון, הציג האלוף גולן לכלל המשתתפים את עיקרי התורה החדשה וכיצד כל ארגון חירום אחראי על חלק מסוים: "אין לנו כל כוונה כעת לתת לציבור הנחיות בנושא. בהתאם להערכות המצב ולהעלאת מצב הכוננות, הציבור יקבל את המידע לפי צורך".
בפגישה הוצגו גם תרחישי הייחוס במקרים בלתי קונבנציונליים. "ניתן לומר שהאימונים והעיסוק בתחום מגביר את יכולת ההתמודדות שלנו בתרחישים כאלה", ציין גולן. במהלך היום, הוצגו מערכות שליטה ובקרה, ציוד קשר וחליפות ייעודיות. חיילים הדגימו טיפול נקודתי באזור בו "נפל" טיל מסוג זה.