שתף קטע נבחר
 

אריה מעופף: עיט שמש נדיר נתפס באגמון החולה

אחד מהדורסים הנדירים בעולם המצוי בסכנת הכחדה, נתפס השבוע במלכודת מחקר בתחנת טיבוע הציפורים באגמון החולה, לראשונה מזה שנים רבות. "הוא כמו אריה מעופף בשמיים, מלכותי וחזק", אומר נדב ישראלי ממרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע. בתום הבדיקה, שוחרר העיט עם טבעת זיהוי

צוות אנשי מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע שעסקו בפעילות טיבוע ציפורים בתחנת הטיבוע של אגמון החולה, זכו למפגש מלכותי וקרוב עם אחד הדורסים הנדירים בעולם - עיט שמש צעיר.
 
במסגרת פסטיבל צפרות בינלאומי "חורף של ציפורים" המתקיים בגליל, במהלכו נערכו פעילות צפייה וטיבוע ציפורים בתחנה המופעלת על ידי אגמון החולה, קרן קיימת לישראל והחברה להגנת הטבע, הציבו החוקרים מלכודת מיוחדת ללכידת דורסים.
 
"רוב הזמן אנחנו מתמקדים בטיבוע של ציפורי שיר, אבל פעם בתקופה אנחנו גם מנסים לטבע דורסים באמצעות מלכודת מיוחדת המורשית לשימוש ברשיון והיתר מיוחד", מסביר נדב ישראלי, מנהל מרכז הצפרות בעמק החולה.
 
בזמן שישראלי ודותן יושע, צוות המטבעים, היו עסוקים בהוצאת ציפורי שיר מהרשתות, הם הבחינו בנוכחות ערה של דורסים בקרבתם. חמישה זרוני סוף וארבעה עיטי צפרדעים נדירים חלפו מעל המלכודת, אף אחד מהם לא נתפס. לקראת השעה עשר בבוקר, הגיעה הפתעת העשור, מבחינת אנשי הציפורים - עיט שמש צעיר נחת ונלכד.  
 
צילום: נדב ישראלי, החברה להגנת הטבע

 

"אנחנו עושים מאמצים כדי לא לפגוע בדורס במהלך הפעולה, כדי לאפשר לו לשוב לטבע ללא פגיעה", אומר ישראלי, שניגש לחלץ בזהירות את העיט. "זהו בעל חיים גדול, מאסיבי וחזק ביותר. יש לו מקור חד שלא כדאי לפגוש אותו מקרוב וטופרי רגליים מושחזים מאוד וצריך להיזהר כשמחזיקים אותו". 

 

עיט השמש הוצא מהמלכודת ונשלח לסדרת מדידות ושקילות. "זהו עיט שמש צעיר, שבקע ככל הנראה בשנה שעברה. יש לו מוטת כנפיים באורך של כ-1.90 מטר והוא שוקל 2.860 קילוגרם. עד עכשיו השרירים בידיים שלי כואבים מההחזקה שלו", צוחק ישראלי. "צריך להיזהר ולשים לב אליו בכל רגע כי הוא בקלות יכול לקרוע לך את היד".

 

אריה מעופף ומלכותי

לאחר השקילה והמדידות, הוצמדה לרגלו של העיט טבעת זיהוי גדולה, שתאפשר לחוקרים ולצפרים בעולם שיצפו או יצלמו אותו באמצעות ציוד מתאים, לזהות היכן הוא טובע ולדווח על מסלול הנדידה שלו לחוקרים בישראל. עוד מציין ישראלי, כי לפני כארבע שנים צילם עיט שמש אחר עם טבעת זיהוי על רגליו באזור אגמון החולה ולאחר בירור ברשות הטבע והגנים, התברר כי מדובר מאורח מאזור בלארוס.

 

"עיט השמש הוא כמו אריה מעופף. זה בעל חיים מלכותי שרק נוחת על האדמה וכל שאר העיטים עושים לו כבוד ומפנים לו את המקום", מפרט ישראלי. לדבריו, על פי מיטב זכרונו, אחד הטיבועים האחרונים של עיט שמש באגמון החולה היה לפני כ-15 שנה לערך. "מבחינתנו, זה מאורע נדיר. זו הפעם הראשונה שיוצא לי לפגוש ולהחזיק עיט שמש בריא שאינו פצוע".  

 


צילום: החברה להגנת הטבע

חוזר לטבע (צילום: דותן יושע, החברה להגנת הטבע)

 

שוחרר בחזרה לטבע

עיט שמש הוא אחד מהדורסים הנדירים ביותר ששוהים בתקופת החורף בישראל וכיום הוא מצוי בסכנת הכחדה עולמית. כיום חורפים בישראל כעשרות עיטי שמש בלבד באזורי העמקים (החולה, בית שאן, עמק יזרעאל ובנגב המערבי).

 

אוכלוסיית עיט השמש בעולם מוערכת במספר אלפים בלבד (בין 5,200-16,800 פרטים לכל היותר) ומצבם באירופה לא מזהיר במיוחד. מספר הזוגות באירופה מוערך בכ-850 זוגות מקננים פרטים והירידה המתמשכת במספרם מאיימת על קיומם בטבע.

 

בישראל מדווח מדי שנה על מספר פרטים מצומצם שנפגע כתוצאה ממפגש עם קווי מתח גבוהים או מורעל למוות. לאתגרי ההישרדות של הדורס מוסיפים אובדן בתי גידול ותמותה גבוהה בקרב עיטים בוגרים כתוצאה ממפגש עם קווי חשמל ומתח, קינים שנפגעים על ידי טורפים ונחמסים על ידי בני אדם, וכריתת יערות.

 
הדורס הנדיר הוחזק למטרות בדיקות במשך כ-40 דקות. לאחר שקילה ומדידות, הצמדת טבעת זיהוי לרגל, הוא שוחרר אחר כבוד בחזרה לטבע, מותיר מאחוריו חבורה של צפרים המומים ומחוייכים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דורס מלכותי ונדיר. עיש שמש
צילום: לירי קופלביץ'
נדב ישראלי אוחז בעיט. שוחרר לאחר זמן קצר לטבע
צילום: החברה להגנת הטבע
מומלצים