שתף קטע נבחר

החגיגה היוונית שלי

יש מאכלים שתמיד טוב יש במקרר, מבחינת רותי קינן מדובר בסיר מלא כדורי בשר ששמחים להצטרף לפסטה, אורז וגם להצטופף בתוך כריך עסיסי. הפעם הם צועקים 'יאסו!' כשמגישים אותם לשולחן - כדורי בשר בסגנון יווני

כדורי בשר הם האופציה הביתית החביבה על כולם: ילדים שנהנים מהרוטב האדום המשרטט טבעת ארגמן סביב לשפתיהם, מבוגרים שמתרפקים על האוכל של אימא ואפילו אניני טעם, שמנתחים את הניואנס המיוחד (במקרה ספציפי זה). במסעדות כמעט לא תמצאו אותם - אולי בגלל הבנאליות, אבל המטבח הביתי מעריץ אותם ואפילו סוגד להם.

 

אני חוזרת לכדורי בשר ברוטב בכל פעם שאני מרגישה דחף בלתי נשלט להחזיק סיר שמח במקרר שממנו אפשר לשלוף ארוחה לכל מי שמזדמן הביתה. זה לא תמיד המצב אצלנו, אבל תחילת החורף היא סיבה טובה להחזיק סיר במצב הכן. אני מכינה כמות כפולה וכל מה שלא נאכל ביומיים הראשונים או נדד בקופסאות לבתים אחרים מחולק למנות ומוקפא.

 

כדורי הבשר שלי עשויים מבשר טחון משתנה (עוף, הודו, בקר וטלה, ובעיקר תערובות שלהם) וגם לובשים ופושטים צורה (מעגולים לפחוסים), גודל (מבינוניים לקטנטנים) וטעמים (התיבול) - וזה בעצם העיקר. במקרה דנן הם שואבים השראה מהמטבח היווני - בעיקר בזכות הנענע והמיורן, שני עשבי תיבול שולטים במטבח הזה, המופיעים גם בתערובת וגם ברוטב. הם שדרוג של מה שהוגש כאן בעבר - עשויים מבשר טלה ומועשרים בשקדים. לא תאמינו - אבל אפילו הטף, שאינם חסידי מטבחי אומות עולם, אהבו את הניואנס הזה (או לפחות לא גילו התנגדות פעילה). ואגב, לכבוד הקטנים, בעיקר אלה שגילם פחות מחמש, אני מוותרת על השקדים ומחליפה אותם בפירורי הלחם.

 

השידוך ההולם לכדורי בשר ברוטב עגבניות הוא פסטה (ככה הם מוכרים כמאכל כמעט לאומי באמריקה, תוך התרפקות על המטבח האיטלקי), או אורז - כמו במקרה היווני שלי. כשאני מגישה לגדולים אני מוסיפה עוד עוקץ: מעט קליפת לימון מגוררת מעל הרוטב האדום כקישוט שמוסיף המון טעם.

 

ואחרון חביב: תרגישו חופשיים להתבטא בלי שום קשר למטבח לאומי זה או אחר. המתכון הבסיסי סובל כל סוג של תיבול, כך שלא מוכרחים לרוץ לקטוף מיורן - אם במקרה במקרר יש לכם רק פטרוזיליה וכוסברה. אפשר בהחלט להשתמש בעשבי תיבול מיובשים - כפית של עשב מיובש שווה בערך לכף עשב טרי. מי שלא אוהב כמון או קינמון - שיוותר. תוספת של מיץ לימון (לא יותר מכף) לרוטב מתקבלת בברכה. 


(צילום: ירון ברנר) 

 

כדורי בשר טלה בנוסח יווני

המרכיבים (ל-4 מנות):

1 ק"ג בשר טלה טחון (רצוי לבקש מהקצב לטחון פעמיים)

100 גרם שקדים קצוצים (או פירורי לחם)

2 ביצים

מלח, פלפל

1/2 כפית קינמון

1/2 כפית כמון

2 כפות עלי נענע קצוצים

2 כפיות עלי מיורן קצוצים

3 כפות קמח

2 כפות שמן זית

לרוטב:

5 עגבניות גדולות, חלוטות, קלופות וקצוצות או 1 קופסה גדולה (800 גרם) עגבניות מרוסקות

3 כפות שמן זית

2 שיני שום כתושות

1 כפית סוכר

2 כפות נענע קצוצה

1 כף מיורן קצוץ

מלח, פלפל

  

אופן ההכנה:
  1. מערבבים את הבשר הטחון עם השקדים, הביצה התבלינים ועשבי התיבול לתערובת אחידה. צרים כדורים בגודל אגוז גדול ומגלגלים אותם בקמח.
  2. מחממים את השמן במחבת גדולה ומטגנים בו את הכדורים עד שהם משחימים מעט מכל הצדדים. מוציאים מהמחבת ושומרים בצד.
  3. הרוטב: מחממים את השמן בסיר בינוני, מוסיפים את השום ומטגנים תוך בחישה כדקה. מוסיפים את העגבניות הקצוצות, הסוכר, הנענע, המיורן מלח ופלפל וכן 1 כוס מים ומביאים לרתיחה.
  4. מחליקים לתוך הרוטב את כדורי הבשר המטוגנים. מביאים לרתיחה ומנמיכים את הלהבה. מבשלים כ-30 דקות.

 

טיפ: לממהרים או מי שאינם אוהבים שני שלבים: אפשר בהחלט לוותר על טיגון הכדורים ולבשלם ישירות ברוטב. במקרה זה מרתיחים את הרוטב, צרים מהתערובת כדורים ואין טובלים אותם בקמח. מחליקים ישירות לרוטב הרותח.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כדורי בשר על מצע אורז
צילום: ירון ברנר
מומלצים