כשבעל הדעה (קופ"ח) הוא בעל המאה (קופ"ח)
בעבר, שיקום של אדם שנפגע בתאונת דרכים מומן על-ידי חברות הביטוח, אך חוק ה"התייעלות הכלכלית" משנה סדרי עולם: עכשיו קופות החולים הן אלה שממליצות על הטיפול - וגם מממנות אותו. עו"ד עמיקם חרל"פ מסביר למה מי שיוצא נפסד מכל העניין הוא המטופל הנפגע
מה קורה לנפגעי תאונות דרכים לאחר שהם מתחילים לשקם את חייהם? החל משנת 2010 כל נפגעי תאונות הדרכים מקבלים הרבה פחות טיפולים ובדיקות מבעבר, וזאת בשל העברת חוק ה"התייעלות הכלכלית" השערורייתי, שנכנס לתוקפו בינואר 2010 באמצעות חוק ההסדרים.
חוק זה מייצר ניגוד אינטרסים אדיר בכל הקשור לטיפול בנפגעי תאונות הדרכים, ופוגע בהם אנושות.
אם בעבר היה נפגע אדם בתאונת דרכים, קופת החולים או רופאי בית החולים היו קובעים את הטיפול הנדרש לו, וחברות הביטוח היו מממנות את הטיפולים. כך, ללא בעיות, טופלו בישראל נפגעי תאונות הדרכים במשך עשרות שנים. לחברות הביטוח לא היה אינטרס לחמוק מהתשלום שכן אי-מתן הטיפולים המומלצים על ידי הצוות הרפואי היה עלול לדרדר את מצבו של הנפגע, ובטווח הארוך חברת הביטוח הייתה נאלצת לשלם יותר. גם לקופות החולים לא היה אינטרס לצמצם בכמות הטיפולים שכן הן לא היו צריכות לממן את הטיפולים.
על פי החוק החדש, האחריות על מימון הטיפולים הרפואיים, שנמצאים בסל הבריאות לנפגעי תאונות דרכים, עברה לידי קופות החולים - במקום חברות הביטוח. אותן קופות החולים הן גם אלה שמחליטות אילו טיפולים יקבלו נפגעי תאונות הדרכים. במלים אחרות, אותו הגוף אמור להחליט גם על היקף וסוג הטיפולים - וגם לממן אותם. ואני שואל: לו אתם מנכ"לים של גוף עסקי כמו קופת חולים, ועליכם לעמוד ביעדים ולהציג רווחים בתום כל שנה, האם לא תעשו כל מאמץ כדי לצמצם בהוצאות? ובמלים אחרות, מי השאיר לחתול שלו בבית גביע שמנת פתוח, ובאמת האמין שכשיחזור יישאר לו מה לאכול?
יד אחת מאשרת, יד שניה דוחה
ואכן, למרבה הצער נבואות הזעם של מתנגדי החוק התממשו בשנה האחרונה. בדיקות וטיפולים רבים שניתנו עד לפני שנה לנפגעי תאונות דרכים, כבר אינן מאושרות על ידי קופות החולים. לעתים הקופות מאשרות בדיקות מסוימות, לא לפני שהן מעבירות את הפצוע מהתאונה ואת משפחתו הליך בירוקרטי ארוך ומתיש, שבינתיים רק מדרדר את מצבו עוד יותר. האבסורד הגדול ביותר הוא שגם כשהרופא המטפל בקופת החולים ממליץ על טיפול או בדיקה כלשהי, אותה קופת
החולים מסרבת לאשר את הבדיקה בטענות שונות ומשונות.
בשנה האחרונה הגיעו לשולחני תיקיהם של נפגעי תאונות דרכים רבות. כולם, ללא יוצא מן הכלל כמעט, לא הבינו כיצד המלצות הצוות הרפואי המטפל אינן מאושרות על ידי פקידי קופות החולים, ומדוע בדיקות וטיפולים הכרחיים לשיפור וייצוב מצבם אינם מסופקים להם במהירות האפשרית. אין לי עבורם תשובה טובה. אני רק יכול להפנות את האצבע המאשימה כלפי המחוקק, אבל אני יודע שממגדל השן של שרי הממשלה וחברי הכנסת קשה להבחין בתוצאות מעשיהם, ועבורם הן תיאורטיות בלבד.
הכותב הוא עו"ד מומחה לדיני נזיקין ורשלנות רפואית