ראגבי נכים: אין כניסה לספורטאים עדינים
משחק הראגבי המסורתי קשוח ואלים, אבל הוא כאין וכאפס לעומת ראגבי נכים. לישראל יש נבחרת, מאמנת שעלתה מדרום אפריקה וחבורה מוכשרת של שחקנים ושחקניות שלא מפחדים "להיכנס אחד בשני". צפו בכתבה
אם כך, תנו לנו לספר לכם על נבחרת ישראל בראגבי נכים, שמתכנסת כמה פעמים בשבוע במרכז איל"ן לנכים ברמת גן, כדי להתאמן ולשחק במשחק שהם אוהבים. "זה כמו כל משחק ראגבי, רק שאצלנו זה קצת יותר דומה לכדורגל. המטרה היא אותה מטרה: להיכנס אחד בשני ולעצור אחד את השני", סיפר שיר תרזה בן ה-30, אחד משחקי הנבחרת.
כפי שתראו בסרטון, ראגבי נכים (או ראגבי כיסאות גלגלים) אינו שונה ברמת האלימות והקשיחות שבו מראגבי על הדשא. השוני הוא בחוקים, כאשר המשחק נערך במגרש כדורסל, ארבעה שחקנים מול ארבעה, והמטרה היא להעביר את הכדור לשער של הקבוצה היריבה. הכדור אינו אליפסה כמו בראגבי המסורתי, אלא כדור כדורעף, שיותר נוח לאחוז, לתפוס ולגלגל אותו על כיסא הגלגלים.
ראגבי נכים נוצר במיוחד עבור ספורטאים עם רמת נכות קשה מאוד: פגיעה בשלוש-ארבע גפיים, שאינם יכולים להתמודד בענפי ספורט נכים אחרים.
ברזן ושחקניה. נבחרת אמיצה שמחפשת ספונסר (צילום: חגי לפלר)
את הנבחרת מאמנת ג'ודי ברזן, שעלתה לפני כשנתיים וחצי מדרום אפריקה והביאה עמה את הידע שלה בפעילות גופנית לנכים. "הקמנו את הנבחרת לפני כשנה וחצי, משום שלא היה לנו משחק קבוצתי מתאים לנכים עם בעיות בארבע גפיים. יש את זה בכל העולם, אז למה לא בישראל?", סיפרה ברזן. "אנשים ממש רוצים לשחק את המשחק, זוהי הפעם הראשונה שיש להם מה לעשות ביחד. הם מקבלים המון מזה, חברתית ואישית".
הנבחרת מורכבת מגברים ונשים, אבל נכון לעכשיו יש רק בחורה אחת בסגל, מיכל לבון, שסיפרה: "בשבילי, ראגבי זה להוציא אגרסיות, להכיר אנשים ולשחרר קצת. כשאני כאן, אני זזה הכי הרבה שאני יכולה". לבון, כמו רוב שחקני הנבחרת, נפגעה בתאונה. במקרה שלה זו היתה תאונת אופנוע, במקרה של תרזה התאונה קרתה בקוסטה ריקה, כאשר קפץ מגשר לנהר, קיבל מכה בראש והפך משותק.
נבחרת ישראל בראגבי נכים. תעסוקה שהיא מעבר לספורט (צילום: חגי לפלר)
"הספורט הזה נוגע דווקא באנשים שיש להם מוגבלות הרבה יותר גדולה, בניגוד לכדורסל נכים או טניס שולחן", אמר תרזה. "בנבחרת יש אנשים עם פגיעות בארבע גפיים, וזה הספורט הראשון שנוצר במיוחד בשבילנו. כך או כך, זה משחק אלים. אלים מאוד אפילו".
הנבחרת מתאמנת עתה לקראת משחקים בינלאומיים שיתקיימו במרץ 2011, על מנת להשיג ניקוד גבוה לכל שחקן, שיעזור לכולם בדרך לשאיפה הגבוהה: ריו דה ז'נירו 2016. שם, אגב, ייכנס לראשונה למשחקים האולימפיים משחק הראגבי שביעיות הרגיל. ראגבי נכים, שהוצג לראשונה במשחקים הפראלימפיים באטלנטה 1996, משוחק רשמית מסידני 2000 והנבחרות המובילות בו הן ארצות הברית וקנדה, שם גם פותח הענף מלכתחילה.