מימי קדם עד היום: עם ישראל מנסה לחמוק ממס
רחבעם, בנו של שלמה, למד על בשרו את מגבלות הכוח כשניסה להגביר את גביית המסים: העם רגם באבנים את פקיד המס שלו, ולבסוף התפלגה הממלכה לשניים. גם כיום, טוען אבי נוב, מערכת דיני מס אגרסיבית מדי גורמת באופן טבעי לנישומים לחפש כל דרך אפשרית למקסם את עושרם באמצעות תכנון מס
בפרשת השבוע "שמות" מסופר על ההשתעבדות של בני ישראל לפרעה במצרים. נאמר: "וישמו עליהם שרי מסים למען ענותו בסבלותם" (שמות א, יא). שרי המסים בפרשה הם פקידי ממשל שתפקידם היה לפקח על משטר המיסוי מטעם המלך. כפי שהיה אז, גם היום, המסים גורמים להשתעבדות לשלטון ופוגעים בחירות האדם ובזכויות הקניין.
מס עובד
המס שמדובר עליו כאן מכונה במקרא "מס עובד". במקום אחר הסברתי כי הביטוי "מס עובד" משמעו השתעבדות פיזית לשלטון (ראו: פרשת שבוע כלכלית - "ויחי"). בתקופה הכנענית ידוע על מסים בשם "אילכו" שהיו משולמים באמצעות עבודות ציבוריות, כבניית גשרים ותעלות מים, וכן עבודות עבור חצר המלכות.
בספר יהושע מסופר על כך שבני ישראל השאירו מובלעות של כנענים לאחר הכיבוש, והכפיפו אותם למס עובד: "ולא הורישו את הכנעני היושב בגזר וישב הכנעני בקרב אפרים עד היום הזה ויהי למס עבד" (יהושע טז, י). עניין זה חוזר גם בספר שופטים, שם נאמר ויהי כי חזק ישראל, וישם את הכנעני למס והוריש לא הורישו (שופטים א, כח).
נציב מס הכנסה
בדומה לביטוי "שרי מסים", נזכרים גם "ניצבים" במספר מקומות בתנ"ך. כך לדוגמא, בספר מלכים נאמר: "ולשלמה שנים עשר נצבים על כל ישראל וכלכלו את המלך ואת ביתו חדש בשנה יהיה על אחד לכלכל" (מלכים א ד, ז). מכאן נשאב שם התואר של העומד בראש מערכת המס - נציב מס הכנסה (כיום מנהל רשות המסים).
עד מלכות שלמה (המאה התשיעית לפני הספירה), גביית המס הייתה קשה לאור המבנה השבטי-פטריארכאלי בישראל. המלך שלמה שכלל את שיטת הגבייה של המסים מישראל, בין היתר, באמצעות קביעת שיטת ממשל ריכוזית. שלמה פירק את המבנה השיבטי, וקבע 12 מחוזות חדשים ועליהם הוא מינה ניצבים שיגבו עבורו מס מכל ישראל.
כוחנות בגביית מס
רחבעם, בנו של שלמה המלך, חשב שהוא יוכל לגבות יותר מסים מאביו. בספר מלכים מסופר על בקשת העם מרחבעם להקל את עול המס. תשובתו של המלך הייתה: "אבי הכביד את עולכם ואני אוסיף על עולכם, אבי ייסר אותכם בשוטים ואני אייסר אותכם בעקרבים".
ניתן ללמוד על מגבלות הכוח בגביית מס מהניסיון הכושל של המלך רחבעם להגביר את גביית המס באמצעים כוחניים. בנוסף לכך שהדבר הניע את העם לרגום באבנים את אדורם, מי שהיה הממונה על המס מטעם המלך, התוצאות של המדיניות האגרסיבית של רחבעם היו קשות ביותר; האחדות והלכידות בעם התפוגגו ובסופו של דבר ממלכת ישראל נתפלגה לשניים. גם אז, כוחנות יתר מצד השלטון לא גרמה לאנשים לציית לחוקי המס.
מיסוי אגרסיבי מוביל לתכנוני מס
השילוב של מערכת דיני מסים סבוכה ורשות מס אגרסיבית הוא מתכון לכישלון, לטעמי. כאשר מערכת המס מעיקה, טבעי שיקומו אנשים לחפש כל דרך אפשרית למקסם את עושרם בין היתר באמצעות תכנוני מס. זאת זכותם החוקתית. המדיניות של רשות המסים בהפעלת כוח רב נגד נישומים העורכים תכנוני מס, מתעלמת אפוא מכשל יסודי במערכת.
ד"ר אבי נוב הוא עורך דין המייצג לקוחות מישראל ומהעולם בתחום המיסוי ומנהל את אתר האינטרנט הישראלי לתכנוני מס בינלאומיים, כולל מאמרים וחדשות מיסוי: http://www.IsraelTaxLaw.com . ניתן לפנות אליו במייל: avinov@bezeqint.net