"יו"ר איגוד הכבאים ממנה מקורבים למכבי אש"
מפקד תחנת כיבוי בית שמש פנה למשרד הפנים במכתב נגד יו"ר איגוד הכבאים, המאשים בשיבוש הליך המינוי של כבאים חדשים. לטענתו, באיגוד כבר מועסקות עובדות בעלות קשר משפחתי. "בשל התערבות היו"ר, עלולים להתמנות כבאים לא כשירים"
נפוטיזם בשירותי הכבאות? גיוס כבאים חדשים לתחנת הכיבוי בבית שמש מעורר טענות על התנהלות לא הולמת והעדפת מקורבים. במכתב שנשלח ליועץ המשפטי של משרד הפנים, טוען מפקד השירות בבית שמש, טפסר אלי פרץ, כי "יש לי חשש כי בשל התערבות יו"ר איגוד הכבאים, תתקבל החלטה לקליטת כבאים לא כשירים ולא מתאימים לתפקיד".
ביום ראשון שעבר היתה אמורה ועדת הבוחנים בבית שמש לבחור חמישה מתוך עשרה המועמדים הסופיים לתפקיד כבאי באזור בית שמש. אלא שלטענת גורמים המעורבים בפרשה, הליך הבחירה היה פסול וברשימה הסופית הופיעו מספר מקורבים ליו"ר האיגוד, מאיר בלעיש. טפסר אלי פרץ, מפקד התחנה, נעדר מיוזמתו מהוועדה לאחר שסירב לקחת בה חלק.
הישיבה נדחתה והתקיימה רק ביום שישי, לאחר שבהוראת היועץ המשפטי של משרד הפנים, קיבל פרץ לידיו את פרטיהם של הנבחנים - פרטים שלטענתו הוסתרו ממנו במשך כל הליך הקבלה. בישיבה נבחרו חמישה כבאים פוטנציאליים, מועמד נוסף בעל קרבה משפחתית ליו"ר האיגוד, לא נכלל בסופו של דבר ברשימת המועמדים ובחירתו הועברה לבדיקה משפטית.
הטענות על שיבוץ מקורבים בשירותי הכבאות אינן חדשות. משרת הכבאי הינה מבוקשת ביותר, שכן היא כוללת עשרה חודשי עבודה בשנה, משמרות של 24 שעות ולאחריהן 48 שעות פנויות, ושכר של כ-1,000 שקלים למשמרת. גם משרד האוצר הלין על כשלים בתחום כוח האדם בשירותי הכיבוי, לאחר שספג ביקורת על אי העברת תקציבים לכבאים בעקבות אסון השריפה בכרמל.
המכתב ששלח טפסר פרץ. "לא ידעתי"
לפני מספר חודשים פרסם איגוד ערים לשירותי כיבוי והצלה באזור בית שמש מודעה בעיתונים לגיוס חניכים לקורס כבאות. "הדרישה הבסיסית היא מועמדים בגיל צעיר, עד 28, בריאות טובה, 12 שנות לימודי והיעדר רישום פלילי", הסביר גורם המעורה בהליך. "תחילה ממיינים אותם על-פי הקריטריונים הללו, בהמשך ישנו גיבוש הכולל מבחנים פסיכומטריים ובסיומם נותנים כעשרה, שעומדים בפני ועדה המורכבת משני נציגי ציבור, נציג הנציבות ושני קציני כבאות".
אלא שבתהליך הזה, טוענים גורמים שונים, נפלו פגמים רבים. "מהרגע הראשון הועלם החומר הרלוונטי של המועמדים השונים. אל השלב הסופי הגיעו לפחות שני מקורבים בעלי קשר משפחתי ליו"ר האיגוד ולפוליטיקאים נוספים בעיריית בית שמש", מלין הגורם. לדבריו, באיגוד מועסקות בתפקידים מנהלתיים שתי עובדות נוספות בעלות קשר משפחתי לפוליטיקאים המעורבים בהליך הבחירה.
משרד הפנים: נבחן את הטענות
לפני כשבועיים פנה מנהל התחנה, טפסר אלי פרץ, במכתב אל היועץ המשפטי למשרד הפנים, עו"ד יהודה זמרת, ובו התריע מפוליטיזציה של הליך הבחירה ובחירת מקורבים לתפקידי הכבאים בתחנת בית שמש. "כל תהליך הקליטה מאז קבלת אישור הנציבות לגיוס, נעשה בניגוד מוחלט לנוהל קליטת כבאים", כתב טפסר פרץ."כל ההליך נעשה ללא ידיעתי, וכמובן ללא נוכחותי", הוא הדגיש. "יו"ר האיגוד, בניגוד לדעתי המקצועית, קבע וסיכם את נוהל מיון הכבאים, ללא השתתפותי. יש לי חשש כבד כי בשל התערבות היו"ר וניסיונו לנטרל אותי, תתקבל החלטה לקליטת כבאים לא כשירים ולא מתאימים לתפקיד.
לטענת פרץ, מאז שנבחר לפני כשנתיים, "מנסה היו"ר לנטרל אותי ממעגל מקבלי ההחלטות באיגוד ויתרה מכך, הוא אף מתערב בפן המקצועי שעליו אני מופקד. אבקש להבהיר ולהתריע כי התנהלות מסוג זה הינה מתכונת לאסון הבא, חלילה". הוא קרא ליועמ"ש, עו"ד זמרת, להתערב מידית בעניי כדי ש"בשירות חירום המופקד על חיי אדם לא תהיה כל מעורבות פוליטית במינוי כבאים חדשים".
ממשרד הפנים נמסר בתגובה כי "המשרד יבחן את הדברים וישיב לפונה ישירות". את תגובתו של יו"ר האיגוד בלעיש לא ניתן היה להשיג.