שתף קטע נבחר

 

דו"ח: רק רבע מבני הנוער בארץ מגיעים לאקדמיה

מנתוני "תמונת מצב חברתית" של מרכז אדוה עולה כי עד 2009, רק 26.9 אחוז מבני הנוער שהיו בני 17 ב-2001 התחילו ללמוד במוסדות להשכלה גבוהה. הדו"ח קובע גם כי המשבר הכלכלי פגע בעיקר בבני המעמד הבינוני, שרבים מהם הפכו לעניים

רק רבע מבני הנוער בישראל מגיעים לאקדמיה - כך עולה מדו"ח מרכז אדוה שמתפרסם הבוקר (יום א'). לפי דו"ח "תמונת מצב חברתית", רק 26.9 אחוז מבני הנוער שהיו בני 17 בשנת 2001 התחילו ללמוד במוסדות להשכלה גבוהה עד שנת 2009.

 

45.3 אחוז מבני הנוער קיבלו תעודת בגרות, 37.3 אחוז מהם עמדו בדרישות הסף - אך

רק כרבע התחילו ללמוד במוסדות אקדמיים. "שיעורם של צעירים וצעירות יהודיים שהגיעו להשכלה גבוהה כפול מזה של צעירים וצעירות ערביים", נכתב בדו"ח.

 

הדו"ח מצביע על פערים נוספים בנושא החינוך. לפי הדו"ח, בעוד שביישובים מבוססים עמד שיעור הזכאות לבגרות על 66 אחוזים, בעיירות הפיתוח הוא עמד על 47.3 אחוזים וביישובים הערביים הוא עמד על 34.4 אחוזים. שיעור הסטודנטים ביישובים היהודיים עמד על כ-10 אחוזים לעומת 4.8 אחוזים ביישובים הערביים.

 

עוד עולה מהדו"ח כי המשבר הכלכלי העמיק בשנה שעברה את הפערים החברתיים בישראל, ו-80 אלף משפחות שהוגדרו כ"מעמד הביניים" מסווגות כיום בעשירונים התחתונים. הדו"ח, שחובר על-ידי מנהל המרכז, ד"ר שלמה סבירסקי, והחוקרות אתי קונור-אטיאס והאלה אבו חלא, קובע כי המשבר הכלכלי פגע בעיקר בבני המעמד הבינוני בישראל ששכרם נשחק ורבים מהם הפכו עניים.  

 

יותר ממחצית הערבים - עניים 

ב-1988 הוגדרו כשליש ממשקי הבית כמעמד הביניים, ב-2000 עמד הנתון על 28.7 אחוז ממשקי הבית, ובשנה שעברה הוא ירד ל-26.6 אחוד בלבד. מתוך כשני מיליון משקי בית בישראל, רק כחצי מיליון מוגדרים מעמד ביניים. "הצטמקות המעמד הבינוני נמשכה הן בשנות משבר האינתיפיאדה השנייה והן בגל הצמיחה 2004-2008", נכתב בדו"ח. לעומת זאת, המעמד

הגבוה והמעמד הנמוך רק התרחבו.

 

ב-2009 עלה שיעור העוני לשיעור של 20.5 אחוז, לעומת 17.6 אחוז בתחילת העשור. מדובר ב-15.2 אחוז מהמשפחות היהודיות בישראל ו-53.5 אחוז מהמשפחות הערביות. "בקרב היהודים", נכתב בדו"ח, "שיעורי העוני הגבוהים ביותר הם בקרב החרדים והם דומים לאלה של האוכלוסייה הערבית".

 

לפי הדו"ח, בתחילת העשור עמד שיעור העובדים המשתכרים שכר מינימום ומטה על 29 אחוזים, לעומת 33 אחוזים בסוף העשור. עובדי העשירון התחתון הפסידו במהלך העשור האחרון 163 שקלים בחודש. לעומת זאת, הכנסתו של עובד בעשירון העליון צמחה בכ-1,150 שקלים בחודש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רק רבע מבני גילם? סטודנטים בחיפה (ארכיון)
צילום: אלעד גרשגורן
צילום: אלכס קולומויסקי
בני המעמד הבינוני הפכו לעניים (אילוסטרציה)
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים