מסתמן: פישר יעלה את הריבית לחודש ינואר
נגיד בנק ישראל יכריע מחר אם לבצע העלאת הריבית כבר החודש. הנפגעים: נוטלי משכנתאות, יצואנים והדולר
נגיד בנק ישראל סטנלי פישר עשוי מחר (ב') לפנות ערב להפתיע שוב ולצרף צעדים משלימים לבלימת בועת הנדל"ן להחלטת הריבית לחודש ינואר, שאותה יפרסם, כנהוג, ביום שני האחרון בחודש.
היום ומחר יתקיימו בהנהלת בנק ישראל דיונים שבהם יוכרע אם תועלה מחר הריבית במשק ברבע אחוז, לאחר שהנגיד עשה לאחרונה אתנחתא בהעלאות הריבית אך ביצע צעדים משלימים בתחום המשכנתאות, כדי להקשות על נטילתן ולהפחית את לחצי הביקושים. בבנקים ובבתי ההשקעות מעריכים שהנגיד יבצע בחודשים הקרובים צעדים נוספים במטרה להקשיח את התנאים לקבלת משכנתאות.
בבנק ישראל שוקלים, כפי שפורסם ב"ממון," להגביל את נטילת המשכנתאות לשיעור של 50% ממחיר הדירה. כיום קיימות רק הוראות המקשות על נטילת משכנתאות בערך העולה על 60% מערך הדירה, כאשר הריבית על הלוואות גדולות יותר עולה בשיעור ניכר.
כמו כן, פישר כבר הודיע בשבוע שעבר כי הריבית המשתנה לנוטלי ההלוואות לא תישאר ברמתה הנמוכה הנוכחית. המשמעות: הנגיד מתכוון להעלות שוב בחודשים הקרובים, ואולי כבר מחר בערב, את הריבית הבסיסית של בנק ישראל העומדת כיום על 2% לשנה. ריבית הפריים מושפעת ישירות מריבית זו ועומדת על שיעור של 1.5% מעבר לריבית הבסיסית. שיעורה כיום הוא 3.5% לשנה.
הייצוא ייפגע
העלאת הריבית בשיעור של רבע אחוז, אם תבוצע, תעלה את הריבית הבסיסית ל-2.25% בשנה ואת ריבית הפריים לשיעור של 3.75%. ההערכות בקרב גורמים כלכליים הן שעד פסח יגיע שיעור ריבית הפריים ל-4% והריבית הבסיסית תועלה לשיעור של 2.5%.
אולם העלאת הריבית הבסיסית על השקלים עלולה ליצור קשיים רבים לייצוא, שלפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מסוף השבוע ירד ביותר מ-20% בחודשים האחרונים. כן ירד הייצור בענף ההיי טק ביותר מ-17% ונרשמה לראשונה בחודשים האחרונים עלייה במספר המובטלים במשק. אם תימשך הירידה ביצוא, יש חשש שהאבטלה תגדל בחודשים הקרובים אל מעבר לשיעור של 7%.
יצוין, שהעלאת ריבית על השקלים גורמת מיד לירידה נוספת בשער הדולר והאירו, שכן כדאי יותר כדאי להמירם לשקלים. היצעי הדולר עלולים לגרום לירידה חדה נוספת בשער, לפי ההערכות בבתי ההשקעות, לכיוון של 3.50 שקל, דהיינו בכ-3% נוספים. מסיבה זו רכש בנק ישראל בימים האחרונים יותר מרבע מיליארד דולר, וצפוי להמשיך בכך בקצב מוגבר גם השבוע, בפרט אם פישר אכן יודיע על העלאת הריבית.
פערי הריבית מול העולם יגדלו?
צעד נוסף, שעד לאחרונה פישר התנגד לו באופן תקיף, הוא הטלת מס על תנועות הון ספקולטיביות, כדי למנוע ירידה חדה נוספת בשערי הדולר והאירו. גורם בכיר בבנק ישראל אמר ל"ממון" בסוף השבוע, כי פישר מוסיף להתנגד להטלת מס זה לפי שעה, אך אין להוציא מכלל אפשרות שבסופו של דבר הוא יוטל.בסוף השבוע פרסמו אנליסטים ברחבי העולם הערכות שהריבית בארה"ב לא תעלה בשנת 2011 ותישאר ברמה של 0 עד 0.25% לשנה. לעומת זאת, העלתה סין את הריבית בסוף השבוע ב-0.25% וצפוי שתמשיך בכך בחודשים הקרובים. בגוש האירו מעריכים שבמחצית השנייה של 2011 יחל הבנק האירופי המרכזי להעלות את הריבית, העומדת כיום על 1.0% בלבד.
נתונים אלה מכריעים בהקשר של העלאת הריבית אצלנו, שכן העלאת הריבית בישראל תגדיל עוד את פערי הריבית מול ארה"ב ואירופה, והדבר עלול לגרום להתחזקות של השקל שתגרום לקשיים מרובים לייצא סחורות ושירותים מישראל לחו"ל כבר בעת הקרובה.
הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"