בואי חלה
נסו מדי פעם לקבל את השבת בעזרת חלות שתאפו בעצמכם. אפשר להתפלל תוך כדי לישה, ואפשר סתם להתמכר לריחו המשכר והמסתלסל של בצק שמרים עשיר
"הכנת חלה היא מעשה רוחני," אומרת מיכל כהן-חי, יועצת ומנחת קבוצות, שאופה חלות יחד עם קבוצות של נשים, ומלמדת אותן דבר או שניים על מצוות הפרשת חלה. אם השם מוכר לכם זה מפני שהמדובר במחברת רב המכר "תפילילה" (יחד עם מאיה חנוך.( מצוות אפיית חלה נולדה בתקופה שבה עמדו בני ישראל להיכנס לארץ ישראל, ובתקופת בית שני שבה ומוזכרת המצווה כדרך להעלאת תרומה לכהנים. מאז שחרב בית המקדש אף אחד לא יכול ליהנות מן המעשר, ולכן היום נהוג לצבוט מעט מן הבצק ולשרוף אותו, או לעוטפו ולהשליכו לאשפה. אסור ליהנות ממנו. "אם לא עושים הפרשת חלה, פירושו של דבר שאכלנו משהו מבלי להודות עליו," מסבירה כהן-חי ומזכירה שהשעה שבה אופים את החלה היא זמן מיוחד. "זמן שבו נפתחים שערי שמיים, ובו אנחנו, הנשים והאימהות, מתחברות לשקט, לשבוע שחלף, לאהבה שיש בנו לבני משפחתנו. זה הזמן להתכנסות שלפני שבת, להתכוננות ולהתבוננות. זמן לפתוח את מה שנסגר, לתפילה שנצליח לוותר על מה שמיותר ולהוציא מתוכנו את הטוב שקיים. מדהים כמה נשמה יש במאפה הזה.
"חלה היא ראשי תיבות של חוויה, לימוד והתבוננות. כשמנפים את הקמח, מתפללים שנזכה לברור בין טוב לרע, בין אסור למותר. כשמוסיפים שמרים מתפללים: שתגדיל ותתפיח הברכה בביתי. כשמוסיפים סוכר מייחלים לכך שנזכה לראות את הטוב והמתוק הטמון בתוכנו ובכל אחד סביבנו. כשבוזקים מלח מתפללים שנזכה להודות על הרעה כמו על הטובה. מים הם התורה, ולכן נתפלל שנזכה לבית מלא באהבה ואמונה. כאשר לשים את הבצק אפשר להתפלל: שאהיה רכה וגמישה במידותיי ובחינוך ילדיי, ושכל מי שיאכל מהלחם יתברך בבריאות הגוף והנפש."
בצק החלה הפרטית של כהן-חי מורכב – מלבד מהרבה אהבה והתכוונות – גם מקילו קמח, כף מלח, 4 כפות סוכר, 2 כפות שמרים, 2.5 כוסות מים חמימים וחצי כוס שמן.
אפיית חלות, אצלכם בבית
אורי שפט, בעליה של מאפיית "לחמים," אוהב חלות. הרומן שלו איתן ליבלב עוד כשהיה ילד, בעת שאימו הגננת נהגה לאפות חלות קטנות לילדי הגן. מאז הוא חוקר אותן, מנסה להתחקות אחר עקבותיהן ההיסטוריים, ומשתעשע איתן במאפייה שלו ובבית. לא קשה לאפות חלות בבית, אך דיוק הוא מילת המפתח במתכונים שהעניק לנו. שפט מציע לשקול ולמדוד את החומרים מראש, כדי להקל על המלאכה.
חלת הדרים
טעם מפתיע לחלה המוכרת, שעשוי להזכיר לכם עוגה לכל דבר. אפשר לשנות את הציפוי ולהמירו בשומשום שחור, קצח, פשתן, גרעיני חמנייה, גרעיני דלעת ועוד. אפשר גם לעטוף כל גליל בציפוי אחר, ואז לקלוע לחלה מגוונת.
המרכיבים (ל3- חלות):
800 גרם 6) כוסות) קמח חיטה לבן מנופה
60 גרם 1/4) כוס) חמאה מומסת או שמן
2 ביצים
320 גרם (1/2 1 כוסות) מיץ תפוזים
80 3) כפות) גרם סוכר
30 גרם שמרים טריים
12 (כפית) גרם מלח
גרידה מתפוז אחד
50 גרם קליפות הדרים מסוכרות, קצוצות
לציפוי:
1 ביצה טרופה
סוכר
אופן ההכנה:
- יוצקים את המים לקערת הלישה ומפוררים לתוכם את השמרים.
- מוסיפים לפי הסדר: קמח, ביצים, סוכר, מלח וחמאה. בעזרת וו לישה לשים במהירות נמוכה, במשך 4 דקות, לאיחוד החומרים.
- מוסיפים את קליפות ההדרים. מגבירים למהירות בינונית. לשים עוד 5 דקות, לקבלת בצק גמיש ומעט קשה. מוציאים את הבצק לשולחן עבודה מקומח קלות ויוצרים ממנו כדור.
- מניחים את כדור הבצק בתוך קערה מקומחת מעט, מכסים במגבת או ניילון, מתפיחים 40 דקות או עד שהבצק כמעט הכפיל את נפחו.
- בעזרת סכין מחלקים את הבצק ל3- חלקים שווים. כל נתח מחלקים שוב ל3- חלקים. מגלגלים לגלילים באורך 25 ס"מ. קולעים צמה, בדיוק כמו צמת שיער.
- מניחים את החלות על תבנית מכוסה נייר אפייה, מכסים במגבת מטבח, ומתפיחים כ35- דקות, שבמהלכן מחממים תנור ל220- מעלות. החלות מוכנות לאפייה כשנפחן הכפיל את עצמו.
- מורחים כל חלה בביצה ומצפים בסוכר לבן.
- אופים כ25- דקות לגוון זהוב. מצננים על רשת.
(צילום: צביקה טישלר)
חלות בקופסאות שימורים
גם אם תאפו את החלה הכי סטנדרטית בקופסת שימורים, היא תקצור שבחים וקריאות התפעלות בשל צורת ההגשה המיוחדת. במתכון הזה תזדקקו ל5- קופסאות שימורים של 300-250 גרם, כמו קופסאות תירס או חלב קוקוס, או ל3- קופסאות של 500 גרם, כמו אלה המשמשות לעגבניות מרוסקות.
המרכיבים:
800 גרם 6) כוסות) קמח חיטה לבן מנופה
60 גרם שמן 1/4) כוס)
2 ביצים
320 גרם (1/2 1 כוסות) מים
80 גרם 3) כפות) סוכר
30 גרם שמרים טריים
12 גרם (1 כפית) מלח
לציפוי:
ביצה טרופה
שומשום, פרג, גרעיני חמנייה, קצח
אופן ההכנה:
- יוצקים את המים לקערת הלישה, מפוררים לתוכם את השמרים.
- מוסיפים לפי הסדר: קמח, ביצים, סוכר, מלח ושמן. בעזרת וו הלישה לשים במהירות נמוכה, 4 דקות, לאיחוד החומרים.
- מגבירים למהירות בינונית ולשים עוד 5 דקות, לקבלת בצק גמיש ומעט קשה. מוציאים את הבצק לשולחן עבודה מקומח קלות ויוצרים ממנו כדור.
- מניחים את כדור הבצק בתוך קערה מקומחת מעט, מכסים במגבת או ניילון, מתפיחים 40 דקות או עד שהבצק כמעט והכפיל את נפחו.
- בעזרת סכין מחלקים את הבצק ליחידות כמספר קופסאות השימורים. כל חלק מחלקים לשניים. יוצרים גלילים, מגלגלים יחד כל שני גלילים כמו ספירלה, ומסובבים לשבלול.
- מניחים את החלות בתוך קופסאות שימורים מרופדות בנייר אפייה. מכסים במגבת, ומתפיחים כ35- דקות, שבמהלכן מחממים תנור ל220- מעלות.
- החלות מוכנות לאפייה כשנפחן הכפיל עצמו. מורחים בעדינות כל חלה בביצה טרופה, ומצפים בשומשום, פרג או גרעינים אחרים.
- אופים כ25- דקות, עד לקבלת גוון זהוב. מצננים על רשת.
(צילום: צביקה טישלר)
בעקבות החלה המושלמת
- במאפיית ויז'ניץ בבני ברק יש חלות בכל גודל שתעלו על דעתכם: חלה רגילה, חצי חלה, חלת ענק בגודל 3 חלות, חלה בצורת כינור, חלה מיוחדת לאדמו"ר – עולם שלם של בצק קלוע. מרביעי עד שישי תמצאו פה רק חלות. מאפיית ויז'ניץ, שמשון הגיבור 7, בני ברק, טל' .03-6772230
- אחת המאפיות הכי מיוחדות בירושלים היא מאפיית לנדנר, החבויה בכניסה לבניין מגורים ופועלת בחמישי-שישי בלבד. מכשיר מיוחד יוצר גלילים מהבצק, והאופה קולע אותם לחלות ארוכות ארוכות. לנדנר, לייב דיין 10 שכונת בית ישראל, ירושלים, טל' .5322405-02
- במאפיית קמחים המעולה שבגני תקווה מכין האופה גולי פנחסוב חלת בלאדי על בסיס מחמצת, מצופה בשומשום. ויש גם חלות מחמצת מתוקות, עם צימוקים ותוספות. קמחים, הכרמל 20, גני תקווה, טל' .03-7161999
- בבייקרי, מבית היוצר של הקופי בר והבראסרי, תמצאו מחמישי עד שבת שני סוגים של חלות: רגילה, ועם צימוקים. אף שאין בהן חידושים והמצאות, הפשטות שלהן תמיד מנצחת (שלא לדבר על היתרון שבזמינות בשבת.( בייקרי, אבן גבירול 72, תל אביב, טל' .03-6961050
- שפע של אפשרויות לקניית חלות משובחות, תוכלו למצוא בלחם ארטיזן נתניה. חלות מתוקות ולא מתוקות, עם או בלי צימוקים, מקמח לבן או מקמח מלא. החלות נמכרות בחמישי-שישי בלבד. לחם ארטיזן, שדרות גיבורי ישראל 5, נתניה, טל' .09-8854462