הסקרנות תהרוג את שיקום הכרמל
חוות דעת שגובשה במשרד החקלאות ושהגיעה לידי ynet מגלה: אלפי המטיילים שפוקדים את האזור כדי לחזות בנזקי השריפה, עלולים להזיק למאמצי השיקום
אלפי המטיילים שפקדו במהלך סוף השבוע את אזור הכרמל, כדי לחזות מקרוב בנזקי השריפה, עלולים לדעת מומחים לגרום לנזק רב למאמצי השיקום. כך עולה מחוות דעת שגובשה בתחנה לחקר הסחף במשרד החקלאות ושהגיעה לידי ynet.
בחוות הדעה נקבע, כי על מנת לשמור על הקרקע באזורים השרופים בכרמל יש להימנע מכניסת מטיילים לדרכים שאינם מסומנות באזור. הסיבה: תנועת בני אדם באזורים השרופים עשויה להביא בשלב זה לסחף של האדמה - ולפגיעה משמעותית ביכולת ההתחדשות של האזור.
בחוות הדעת, שגובשה בימים האחרונים, מציינים שלושת החוקרים, גיל אשל, אלי ארגמן ונפתלי גולדשלגר במפורש כי "אנו ממליצים להימנע ככל הניתן מנסיעת כלי רכב ותנועת הולכי רגל בשטחים השרופים (מחוץ לדרכים קיימות). על מנת לאפשר לצומח לנבוט ולהתחדש ולהגן על פני הקרקע".
בהמשך הם מדגישים כי "המשך מניעת כניסה לאזורים הנפגעים חשובה מאוד לפחות עד סוף עונת הגשמים".
החשש מהגשמים - מוגזם
בכל הנוגע לחשש מפני גשמים חזקים באזורים שנשרפו, או מפני הגשמים שכבר פקדו את האזור לאחרונה - מבהירים החוקרים כי החששות היו מוגזמים.
לפני סופת הגשם החזקה ביצעו אנשי משרד החקלאות מספר פעולות שיאפשרו מעקב אחר הנושא, ביניהן התקנת תחנות ניטור למדידת ספיקות המים, שהותקנו לאורך אגן ההיקוות של נחל אורן. מתוצאות ראשוניות עולה, שהשטפונות בסופה האחרונה לא היו חזקים במיוחד ונצפו בה זרימות מים נמוכות יחסית, בהשוואה לאירועי שטפונות שנמדדו בכרמל בעבר.
מנתוני קק"ל בנושא, עולה תמונה דומה: לאחר השריפה נמדדו באזור הכרמל כ-120 מ"מ גשם, אך לא נרשמו שיטפונות ואירועים חריגים של סחף.
ד"ר עומרי בונה, מנהל מרחב צפון בקק"ל, אמר בתגובה לחוות הדעת, כי "העמדה של התחנה לחקר הסחף במשרד החקלאות מקובלת על קק"ל". יחד עם זאת הדגיש, כי "קק"ל דואגת בסיוריה עם הציבור לסייר אך ורק בשבילים מסומנים בשטחים השרופים ולשמור בכל הזמן על התנהלות נכונה בשטח. עם זאת הזהירות מחייבת".
ברשות הטבע והגנים, שגם באחריותם מצויים שטחים נרחבים שנשרפו הבהירו בתגובה לפניית ynet כי בשטחים שתחת אחריותם ישנה חובה להישאר על השבילים המסומנים, וברשות מקפידים לאכוף אותה.