שתף קטע נבחר

 

סייבר-מאפיה: אתרים ישראליים נסחטים ברשת

חברות ישראליות נסחטות על ידי רשמי דומיינים מהמזרח הרחוק, שמאיימים שיעבירו את שם הדומיין שלהם לגורמים אחרים אם לא ישלמו להם תמורת "ייעוץ" בנושא

"פרוטקשן דיגיטלי" עובד ככה: גופים שמתריעים בפני חברות על כשלי אבטחה באתר או ברשת הארגונית שלהן עם איום מוסווה לשלם עבור "ייעוץ" ולא – ייפגעו פעילות האתר או מערכות החברה הפנימיות. סחטנות דומיינים פועלת במתכונת שונה, אם כי המטרה בשני המקרים היא זהה: לסחוט כספים מחברות.

 

כך זה פועל: רשמי דומיינים מהמזרח הרחוק פונים לחברה הרשומה עם דומיין מוגן בסימן מסחר וטוענים כי קיבלו פנייה לרישום דומיין בשם דומה לזה של החברה עם סיומות משתנות. הם דורשים מהחברה לשלם להם עבור הדומיין - ואם לא, ייאלצו לרשום את הכתובת המבוקשת על שם הגורם האחר.

 

חברות שפועלות מחשש מגזילת הדומיין שלהן בסיומות אחרות נענות לסחיטה. רשם הדומיינים דורש תשלום בסך מאות דולרים עבור "הוצאות טיפול ורישום" במקום עשרות דולרים, עלות רישום רגיל. בפועל אין כל גורם חיצוני שאכן מבקש לרשום את הדומיינים המתחרים. מדובר ביוזמה סחטנית של רשם השמות.

 

חטיפת כתובות - איך זה קורה?

עו"ד נמרוד קוזלובסקי מסביר כי רשם השמות תופס את הדומיינים המתחרים מבלי לשלם עליהם בזמן ביצוע הסחיטה כדי שייראו למאתרי הפרטים כבלתי זמינים. ניתן לבצע פעולה זו למשך ארבעה ימים הקודמים לרכישת הדומיין.

 

נודע לנו כי חברות ישראליות רבות נכנעות לסחיטות כאלה, שהן למעשה "חטיפת כתובות" (Cybersquatting) לכל דבר, מחשש לאיבוד נוכחותן ברשת בדומיין שעשוי להיות מזוהה איתן, והן משלמות לא מעט לסוחטים.

 

עו"ד קוזלובסקי מספר על תבנית שיטתית חדשה בה רשמי שמות מתחם מסייעים באורח שיטתי בסחיטות נוספות המבצעים סוחרי דומיינים: "מסתבר שסוחרי שמות מתחם בהיקפים גדולים זוכים לעסקה מיוחדת עם רשמי שמות מתחם במסגרתה הם רשאים לקנות לניסיון מצבורי שמות מתחם ולנסות אותם לתקופה של כשבוע ולעיתים יותר. בתום השבוע הם רשאים לעשות בשם המתחם שימוש מלא כמנהג בעלים הם זכאים לוותר על שם המתחם ולא לשאת בכל חיוב".

 

"בפועל בשבוע הניסיון הם משתמשים בשם המתחם בצורה אגרסיבית להפניית טראפיק זבל שפוגע מאוד במוניטין המיוחס לדומיין. החברה הסוחטת מפעילה חוות לינקים וירטואלית וכך יכולה להפנות טרפיק לאתרים לפי בחירתה.

 

 

בשל הספאם גם חיפוש במנוע חיפוש אחר השם המסחרי יפנה לדומיין החדש. הם פונים לבעל שם סימני מסחר אשר נפגע מהעניין, כך, לדוגמה, חברת טבע בגין השימוש בשם טבע בסיומות שונות ומפנים את תשומת ליבה לתופעה.

 

כאשר טבע מבקשת לעצור את השימוש לרעה בסימן המסחר, הסוחרים מציעים לה לקנות את הדומיין הפעיל ומבהירים כי יש בו ערך כלכלי ניכר למפעילו בשל הטרפיק הרב וההפניה ממנועי חיפוש. לאור האינדיקציה האם טבע מתכוונת לקנות מהם את הדומיין הם מחליטים האם להותירו בידם למשא ומתן או לוותר עליו בתום השבוע.

 

חלק מהאיום על בעל סימן המסחר ב"ייעוץ'"שניתן לו הוא שמנועי חיפוש עלולים לחסום או לדרג נמוך את מילת החיפוש. לדברי העבריינים, יהיה חשד שבעל סימן המסחר מעורב בקידום פסול במנוע החיפוש ופעולה באמצעות חוות לינקים מטעות. זה מבהיר לחברה שהיא עלולה להיחסם או להיכנס לרשימות שחורות.

 

עו"ד קוזלובסקי ציין כי במקרים מסוימים אף נשלח ספאם בשם האתר החוטף והובהר לבעל סימן המסחר הלגיטימי ששמו יקושר לכך והוא ייחסם. "רשמי שמות המתחם מסייעים בכך במודע או בתום לב לסחיטה שיטתית ורחבת היקף ובמחטף שמות בניגוד לחוק", אמר.

 

 

חוטפים גם דרך טעויות איות

אך מדוע להטיח האשמות ברשמים סינים אם Network Solutions, אחד הרשמים הגדולים בעולם, נוהג כך בעצמו? על פי דיווחים של משתמשים, החברה נוהגת לרשום בעצמה דומיינים מבוקשים על פי נתוני החיפוש (אשר משתמשים חיפשו אותם אך לא רכשו) ולחסום את אפשרות החיפוש לרישום חיצוני. מי שיחפש דומיינים אלה באמצעות Network Solutions יצפה בהודעה כי הדומיין פנוי לרישום, אך יתבקש לשלם עבורו עשרות דולרים יותר מהמחיר הרגיל.

 

תופעה בעייתית נוספת היא "חטיפת איותים שגויים" (Typosquatting), רישום כתובות אינטרנט המזכירים שמות של דומיינים מוכרים באיות שגוי, באופן שגורם לגולשים רבים להקליד בטעות את האיות השגוי ולהגיע לאתר של החוטף במקום לאתר המקורי אליו הם ביקשו להגיע.

 

באתרים אלה משולבות פרסומות רבות (דפי PPC) על מנת להפיק את מרב ההכנסות מהקלקות של אנשים הנקלעים לדפים אלה בתום לב. בשנת 2004 נשלח למאסר ג’ון זוקאריני, שרשם אלפי דומיינים עם שמות של חברות ידועות באיותים שגויים. זוקאריני נמצא אשם על פי חוק Amber Alert הכולל איסור על רישום שמות דומיינים מטעים.

 

 

חורים ברשת הוא בלוג בנושא טרנדים ומדיה חברתית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נוכלים ברשת - מתוחכמים יותר מבעבר
צילום: index open
מומלצים