מדד משכן למצב רוכשי הדירות נותר יציב
כלכלני בנק הפועלים: הירידה בריבית הלוואות המשכנתא קיזזה את עליית מחירי הדיור. שיעור הריבית הקבועה צמודת המדד הממוצעת, הגיע בחודש הקודם ל-2.79%, השיעור הנמוך ביותר מאז החל בנק ישראל לפרסם את הנתון
השוק מראה סימני רגיעה? מדד משכן לבחינת מצב רוכשי הדירות, העוקב אחר מצבם השוטף של רוכשי הדירות בישראל, נותר ללא שינוי בחודש נובמבר ברמה של 138.5.
לדברי כלכלני בנק הפועלים, בחודש נובמבר נותר מדד משכן ללא שינוי על אף המשך עליית מחירי הדירות. בחודש זה נרשמה גם ירידה בשכר העבודה ועלייה בשיעור האבטלה, אולם הירידה בריבית הלוואות המשכנתא קיזזה את השפעת יתר מרכיבי המדד.
מדד משכן, המתפרסם מדי חודש, מציג תמונה של כושר הקנייה של רוכשי הדירות. עלייה במדד מציינת שיפור במצבם של רוכשי הדירות וירידה מציינת הרעה במצבם.
המדד מתאר למעשה את היכולת הכלכלית של הלקוח לעמוד בהחזרים החודשיים של הלוואות המשכנתא. המדד משקלל ארבעה פרמטרים: מחירי הדירות, שכר ממוצע, ריבית על הלוואות המשכנתא ושיעור האבטלה.
מדד מחירי הדירות האחרון שפורסם, על פי סקר מחירי דירות בבעלות דיירים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, עלה ב-0.4% כאשר מחירי הדירות בישראל עלו ב-12 החודשים האחרונים בשיעור נומינלי חד של 18.2% ושיעור ריאלי של 15.4%.
מאז נקודת השפל במחצית שנת 2007 עלו המחירים בישראל ב-55% נומינלית ו-36% ריאלית. מדד משכן הגיע ביולי 2008 לשיא של 171 נקודות ומאז ירד ב-19%, ירידה המשקפת הרעה במצב רוכשי הדירות.
ירידה קלה בשכר ועליה קלה באבטלה
שיעור הריבית הממוצע על הלוואות לדיור ל-20-17 שנה (ריבית קבועה צמודת מדד) שמפרסם בנק ישראל, ירד ב-0.12 נקודות אחוז מ-2.91% בחודש הקודם ל-2.79%. ריבית זו היא הנמוכה ביותר שנרשמה מאז 1996 (השנה בה החל בנק ישראל לפרסם נתון זה).
מנגד, נתון שכר העבודה הממוצע במשק (ממוצע נע של 6 חודשים) ירד מעט ובנוסף שיעור האבטלה במשק על פי נתוני המגמה עלה בחודש האחרון מרמה של 6.5% ל- 6.6% והכביד אף הוא על רוכשי הדירות.