מהפכת נכי צה"ל: אנשי קבע יופנו לביטוח הלאומי
ועדת גורן, ששקדה על הטיפול בנפגעי מערכת הביטחון, הציגה את מסקנותיה, לפיהן אנשי קבע יוכרו כנכים רק אם החבלות שנגרמו להם בעת השירות ייחודיות לתנאי השירות. רק נכים בשיעור 50% שיוכיחו כי ניידותם הוגבלה יקבלו רכב מהמדינה
כעשרה אחוזים מתקציב הביטחון מוקדשים לטיפול בנכי צה"ל, ללא הבחנה בין נסיבות הפציעה. בקרוב, זה עומד להשתנות. ועדת גורן, שהתבקשה לחולל מהפכה באחת הפרות הקדושות - והחולבות - של החברה הישראלית, פרסמה אחר הצהריים (יום א') את המלצותיה, שנחשפו בחודש שעבר ב-ynet. לפי ההמלצות מערכת הביטחון לא תכיר עוד בחיילים שחלו במהלך שירותם כנכי צה"ל, אלא אם יוכיחו קשר ישיר בין תנאי שירותם לבין המחלה שבה לקו.
יו"ר הוועדה, השופט בדימוס אורי גורן, פירט את התנאים שלפיהם יוכר נכה, ואמר כי חיילים בשירות חובה ומילואים פעיל שנחבלו במהלך שירותם יהיו זכאים להכרה. בניגוד להם, חיילים בשירות קבע יוכרו כזכאים רק אם החבלות יהיו ייחודיות לתנאי השירות, כלומר - שאין להן מקבילה בחיים האזרחיים.
בכל הנוגע למחלות, חיילים בשירות קבע שלקו במחלות או שמחלה קיימת אצלם החריפה, לא יזכו לתנאי נכים. עם זאת, יחול עליהם מעמד זהה לזה של נפגעי עבודה בביטוח הלאומי. גורן אמר כי המלצות הוועדה יחולו על כל גופי מערכת הביטחון, וכי ראש המוסד, הרמטכ"ל, ראש השב"כ וראש השב"ס שהופיעו בפני הוועדה, קיבלו את הקביעה שהכלל החל על אנשי קבע - יחול גם על אנשיהם.
ועדת גורן מציגה את מסקנותיה. מהפכה גם בתחום הרכב (צילום: ירון ברנר)
על נושא רגיש אחר שבו דנה הוועדה, הזכאות לרכב רפואי ולרכב מדינה, אמר גורן כי הוועדה ממליצה שרכב רפואי יינתן רק לנכים בשיעור של 50% ומעלה, וכי גם הם יהיו חייבים לעבור מבחנים שיוכיחו כי כושר הניידות שלהם נפגע כדי לקבל את הרכב. עד היום, היו בעלי הנכות של 50% מקבלים רכב אוטוטמטית, ובקרוב - מבחן אחוזי הנכות בלבד לא יספיק עוד. גורן אמר כי רשימת הליקויים לא תוגבל לפגיעות גפיים בלבד, ותכלול בעיות אחרות שיש בהן כדי להגביל את כושר
הניידות.
גורן הוסיף כי תבוטל הזכאות לקבל שני כלי רכב מטעם המדינה, וכי הזכאי ליותר מכלי רכב אחד מטעמה - יקבל לפי בחירתו כלי רכב אחד בלבד. הוא הדגיש כי השינוי בזכאות לרכב רפואי לא יחול רטרואקטיבית, למעט סוג הרכב והזכאות להחלפתו.
באשר לחיילים הנפגעים בעת שהייה בחופשה, אמר גורן כי הוועדה ממליצה לקבוע מבחן של "התנהגות בפזיזות", כך שחייל שהתנהג בפזיזות בעת חופשה ונפצע לא יהיה זכאי לתנאי נכות. עוד כה, הקריטריון היה "התנהגות רעה וחמורה" של החייל.