רגע לפני: ברקת הודיע שבית יהונתן לא יפונה
המבנה בסילוואן היה אמור להיאטם בשעות או בימים הקרובים - אבל למרות הפצרות בית המשפט והיועץ המשפטי לממשלה, זה לא יקרה בינתיים. ראש העיר הסביר שהמתיישבים היהודים הסכימו לוותר על פינוי ערבים ממבנה סמוך
ממשיך לצפצף על דרישות שלטון החוק: ראש העיר ירושלים, ניר ברקת, הודיע הערב (יום א') שהעירייה לא תפנה ותאטום לעת עתה את בית יהונתן בשכונת סילוואן, בו מתגוררות שמונה משפחות יהודיות. זאת לאחר שעמותת "עטרת כהנים" הסירה את דרישתה לפנות תושבים ערבים מבית אבו-נאב הסמוך, שהיה בעבר בית כנסת. כעת לא ברור אם ומתי ימומשו צווי בית המשפט, שהפציר בעירייה לפנות את המתיישבים היהודים.
אתמול, גלגל מעצמו ברקת את האחריות לנושא, כאשר קשר את גורל הבית היהודי בן שבע הקומות, שנבנה בשנת 2003 בניגוד לחוק, לבית משפחת אבו-נאב, אשר שימש כבית כנסת בכפר התימנים בשנות ה-40 ומאז קום המדינה מתגוררת בו משפחה ערבית.
המתח מורגש באוויר. בית יהונתן, היום (צילום: גיל יוחנן)
ברקת הודיע כי אם אנשי "עטרת כהנים"' לא יסכימו להקפיא את דרישתם לממש את צו הפינוי העומד נגד בית הכנסת, אזי הוא יפנה את שני הבתים באותו היום. אחרי שבעמותה מסרו שהם מוכנים להקפיא את דרישתם, הודיעה העירייה שלא תפנה גם את בית יהונתן. עוד לפני כן, הבוקר ניכרה מתיחות בסילוואן ונרשמו ידויי אבנים לעבר הבית היהודי, בלב האזור הרגיש שרבים בעולם נושאים אליו עיניים.
בעירייה הסבירו שברקת סבור זה זמן רב וטוען מעל כל במה אפשרית כי "יש לדחות את מימוש כלל הצווים בסילוואן, ערבים ויהודים כאחד, עד למימושו של התכנון המחודש שעורכת העירייה בשכונה בהסכמת נציגי התושבים ולרווחתם". זאת למרות שהיועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה כבר פנו כמה פעמים לברקת במכתבים חריפים ודרשו לממש את הצווים לגבי בית המריבה היהודי.
"עושים דין לעצמם"
מוקדם יותר, קבע שוב בית המשפט שלדרישות המתיישבים אין בסיס. שופטת העליון, עדנה ארבל, דחתה את העתירה שהגישו לבג"ץ ארבעה מדיירי המבנה השנוי במחלוקת, לעכב את אטימתו עד להכרעה סופית בבקשתם לערוך משפט חוזר.
- לקריאת הכרעת הדין המלאה - לחצו כאן
בית המשפט לעניינים מקומיים בירושלים קבע בפברואר 2007 כי על הארבעה לשלם קנס בגובה 3,500 שקלים ולאטום את כל פתחי הגישה למבנה, לאחר הגשת כתב אישום נגדם בגין עבירות על חוקי התכנון והבנייה בבית יהונתן בין השנים 2004-2005.
בעקבות הכרעת הדין, פתחו המתיישבים בהליכים משפטיים שנועדו לשנות את רוע הגזירה, כשהאחרון שבהם היה בקשתם של הארבעה לערוך משפט חוזר בפרשה, שבמסגרתה ביקשו לעכב את ביצוע גזר הדין ולדחות את איטום המבנה. הם הסבירו כי פינוי הבניין מיושביו מעורר עלול להוביל למצב בלתי הפיך, בעיקר בשל החשש כי הוא ייתפס על-ידי משיגי גבול.
עוד טענו ארבעת העותרים, כי פינוי המבנה יסכן את ביטחונם של בני משפחה המתגוררים בסמוך לבית יהונתן, שכן הם יישארו היהודים היחידים במתחם כפר השילוח.
בהכרעת הדין, הסבירה השופטת ארבל כי קיבלה את החלטתה אחרי שבשנים האחרונות, נידון עניינו של בית יהונתן כבר פעמים רבות.
מנגד, היא ציינה כי "במשך יותר משנתיים נמנעים ארבעת העותרים מלמלא אחר החלטות בית המשפט, ובכך עושים דין לעצמם ומפרים החלטות שיפוטיות".
נוסף על כך, דחתה שופטת המחוזי בירושלים, נאוה בן-אור, את העתירה שהגישו אנשי הפורום המשפטי למען ארץ-ישראל בשם דיירים נוספים בבית יהונתן נגד ההחלטה לאטום את הבית. בן-אור קבעה כי הדיון בעתירה יתנהל בהמשך, אולם עד אז אין סיבה המצדיקה הוצאת צו שיורה על עיכוב זמני באיטום הבית. בינתיים, ראש העיר החליט לעכב בעצמו את הצעד.