נכי צה"ל: דו"ח גורן הוסתר מאתנו ויפגע בחברה
ארגון נכי צה"ל טוען כי הוועדה שהמליצה להקשיח התנאים שבהם יוכרו אנשי מערכת הביטחון כנכים הזכאים להטבות, מנעה ממנו לראות את הדו"ח ולהעלות השגות. "המסקנות יפגעו בעמוד התווך של החברה - דאגה למי שנפצע בשירות המדינה". גורמים המקורבים לוועדה: הם מטעים, דבריהם נשקלו
בארגון נכי צה"ל תקפו הערב (יום א') את ועדת גורן, שהציגה מוקדם יותר את מסקנותיה בנוגע לטיפול בנפגעי צה"ל ומערכת הביטחון. בארגון טענו כי הוועדה, שהמליצה בין השאר כי חלק ניכר מחיילי הקבע שייפגעו במהלך שירותם לא יוכר כנכי צה"ל אלא יועבר לטיפול הביטוח הלאומי, הסתירה מהם את הדו"ח ומנעה מהם להציג את עמדותיהם.
"אנחנו מופתעים מאוד מההתנהגות הלא-ראויה והלא-מכובדת של חברי ועדת גורן", אמרו בארגון. "כנראה שאין זה מקרי שחברי הוועדה החליטו להסתיר את הדו"ח מארגון נכי צה"ל. לאורך כל הדיונים הם מנעו מהארגון להיות משקיף בדיוני הוועדה, ולהציג את השגותיו".
יו"ר הוועדה, השופט בדימוס אורי גורן, אמר אחר הצהריים כי זו ממליצה להכיר בחיילי מילואים וסדיר כנכי צה"ל רק במקרים של פציעה, בעוד שאנשי הקבע יופנו לביטוח הלאומי. הקשחת תנאי הזכאות תירשם גם בתחום הרכב: כלי רכב מטעם המדינה יינתנו רק לנכים בעלי שיעור נחות של 50% ומעלה, שיצטרכו גם הם לעבור מבחן שבו יוכח כי ניידותם הוגבלה.
באשר למחלות, המליצה הוועדה, רק חיילים שיצליחו להוכיח קשר ישיר בין המחלה שבה לקו לבין השירות הצבאי, כמו במקרה של הלם קרב, יזכו להכרה כנכי צה"ל. אם בעבר ניתן היה לשלול זכאותו של חייל שנפגע בחופשה בשל "התנהגות רעה וחמורה", כעת ניתן יהיה לעשות זאת אם ייקבע שהתנהג ב"פזיזות".
ועדת גורן מציגה את המסקנות. "ועדה שנולדה בחטא" (צילום: ירון ברנר)
בארגון נכי צה"ל הדגישו שהוועדה מנעה מהם ללמוד את המסקנות בטרם פרסומן. "במקום להציג בפנינו מראש את
הדו"ח, ולאפשר לנו ללמוד את מסקנותיו ולהגיב בהתאם, מיהרה הוועדה לרוץ קודם כל לתקשורת, ולקיים מסיבת עיתונאים", אמרו.
הם טענו כי התנהלותה זו של הוועדה מחזקת את מה שהדגישו בארגון לאורך כל הדרך: "ועדת גורן נולדה בחטא, ומסקנותיה עתידות לפגוע בעמוד התווך המרכזי של החברה הישראלית - החובה לדאוג לכל מי שנפצע, חלה או הוחמר מצבו במהלך שירותו למען המדינה".
גורמים המקורבים לוועדת גורן אמרו כי בניגוד לטענות, נכי צה"ל הופיעו בפני הוועדה במשך שעות ארוכות, ודבריהם נשקלו בכובד ראש. "כל אמירה אחרת טועה ומטעה", טענו.