שתף קטע נבחר

ליברמן לא אשם

המאבק לשפר את תדמיתה של המדינה קשה לא פחות מהמאבק בטרור. במשך שנים ישראל הצליחה במשימה הזאת, אבל עכשיו ליברמן הורס. אז למה הוא עדיין מכהן בתפקיד החשוב?

המדינה לא מתנהלת מעצמה. מנהלים אותה פוליטיקאים, והניהול הכושל שלהם לעיתים יקר מנשוא. קשה למשל לתאר נזק חמור יותר מזה שחולל וממשיך לחולל הנשיא רוברט מוגאבה למעמדה ותדמיתה של זימבבווה. המדינה שהייתה פעם גאוותה של אפריקה היא היום צל חיוור של עצמה ושנואה על העולם כולו. שר החוץ ליברמן פועל להביא גם את ישראל לנקודה הזאת. אדם כושל המנהל את מדיניות החוץ בדרך הגרועה ביותר שאפשר להעלות על הדעת, וגורם לישראל נזק בינלאומי בלתי הפיך. רק פיטוריו המיידיים יכולים לצמצם במקצת את נזקו.

 

כידוע מעמדה של מדינת ישראל בעולם אינו מן האיתנים. מרבית האומות רואות בה מדינה כובשת המקפחת את תושביה הפלסטינים ומפעילה את כוחה האדיר כדי להרוס את בתיהם. המאבק לשפר את תדמיתה של המדינה קשה לא פחות מהמאבק בטרור ובראיה אסטרטגית של הממשל הוא גם לא פחות חשוב. במשך שנים הצליחו ראשי הממשלה ושרי החוץ של ישראל להתמודד, בהצלחה לא מבוטלת, עם הצורך למנוע הידרדרות מהירה של מעמדה הבינלאומי. אולם כל הישגיהם נמחקים במחי יד נוכח התבטאויותיו של ליברמן.

 

אפשר להתווכח על התבונה שבהתנצלות בפני טורקיה. ההיגיון אומר שצריך למצוא את האיזון המדויק בין דרישות טורקיה לדרישותינו וזוהי בדיוק משימתם של דיפלומטים מיומנים. אבל גם אם נקבל את עמדתו של שר החוץ שצריך לדחות מכל וכל את הדרישה להתנצלות, הגישה הנכונה היא להציג שילוב נכון בין הבעת נכונות בלתי מסויגת לשיפור היחסים ובין הצורך לעמוד על כבודנו הלאומי.

 

את תפקיד האיש הרע במהלך הזה, זה שתפקידו לדחות את דרישתה של טורקיה, צריך היה למלא מישהו אחר בממשל, אולי אפילו שותפו של ליברמן, אהרונוביץ'. שר החוץ הוא האיש האמור לדבר על הידידות רבת השנים בין המדינות ועל רצוננו ביחסי שכנות טובים. אבל במדינת פרטצ'יה שלנו הכול אפשרי, כולל מוביל הדיפלומטיה הישראלית שמבין את תפקידו כהרס כל סיכוי לשיקום תשתית יחסי החוץ של המדינה.

 

לשפר ולא להרוס

ומה שנכון לעניין טורקיה נכון כפליים באשר לשאלת המשא ומתן עם הפלסטינים. ברור לכל מי שמצוי בתהליכים העוברים על הפלסטינים שאבו מאזן מעוניין במשא ומתן ואפשר להגיע איתו להסכם שלום סביר. אבל בואו נניח שלא. נניח שאבו מאזן הוא חמאסניק מוסווה, שלא ישקוט וימשיך להונות את העולם עד שיקבל לידיו את תל-אביב. גם אז צריך שר החוץ לראות את התמונה הכוללת ולשאוף לשפר את יחסי החוץ של ישראל ולא להרוס אותם. הרי אפילו הפלסטינים מבינים את זה. תנו למישהו אחר בממשלה להאשים אותם בצביעות. שר החוץ הוא זה שצריך לומר כי על אף שאין לנו עד היום כל הוכחה ברורה לנכונותם של הפלסטינים להתפשר, נמשיך לפעול ללא לאות כדי להגיע איתם להבנות ולשלום.

 

אבל למרות כל זה האמת היא שליברמן לא אשם. גם אם זה לא מוצא חן בעינינו אלה דעותיו, זו אישיותו, זו דרך ההתנהלות

 שלו, וזה מה שבוחריו אוהבים, ולכן בחרו בו. אבל כשם שלא כדאי למנות מרצה פציפיסט לשר ביטחון, אסור למנות בריון חסר טאקט מינימלי לשר חוץ.

 

לכן האשם העיקרי, ואולי היחיד, הוא ראש הממשלה. נתניהו מנסה אמנם בחצי פה לצמצם את נזקיו של ליברמן, אבל מלכתחילה לא היה צריך למנותו. אפשר היה למצוא עבורו תפקידים וכיבודים למכביר בלי להפקיר בידיו את כל המערכת הבינלאומית. בנקודת הזמן הזאת, כאשר יחסי החוץ של ישראל לקראת קריסה טוטאלית, הדרך היחידה הפתוחה בפני נתניהו למנוע נזק ארוך טווח למדינה היא לפטר את ליברמן מיידית מתפקיד שר החוץ.

 

פרופ' דרור זאבי, מרצה במחלקה למזרח תיכון באוניברסיטת בן גוריון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר החוץ אביגדור ליברמן
צילום: גיל יוחנן
מומלצים