שתף קטע נבחר

הייצואנים מזהירים: צפויה ירידה דרמטית

מפת הייצוא משתנה: אירופה וצפון אמריקה יורדות והיעדים החדשים הם אמריקה הלטינית ודרום מזרח אסיה. במכון הייצוא טוענים כי בשנת 2011 תירשם הירידה החריפה ביותר מאז 2003 בייצוא הישראלי וקוראים לממשלה להתערב: "אנחנו צריכים ששרים יובילו משלחות למזרח ויפתחו לנו דלתות"

האם הקטר של המשק הישראלי עומד להיחנק? על פי תחזית מכון הייצוא שפורסמה היום (ב'), יצוא הסחורות והשירותים של המשק הישראלי בשנת 2011 צפוי לגדול בשיעור דולרי של כ-6.5%. מדובר בגידול כמותי של 5.5% בלבד.

 

אם התחזית הזו תתגשם, מדובר בשיעור הגידול הנמוך ביותר שנרשם בייצוא מאז שנת 2003 (למעט שנת המשבר - 2009) ובירידה דרמטית בקצב גידול הייצוא שנרשם בשנת 2010.

 

במכון הייצוא טוענים היום כי הירידה בקצב הייצוא נובעת בראש וראשונה מהיעדר מוכנות של המשק הישראלי לשינויים שעוברים על שוק הצריכה בעולם. בפשטות, אומרים במכון, הייצואן הישראלי מוכוון מדי לכיוון אירופה וארה"ב, בעוד שהמשקל היחסי נוטה כיום יותר ויותר לטובת מדינות אמריקה הלטינית ודרום מזרח אסיה.

 

על פי נתונים שאסף המכון, בשנת 2010 לעומת שנה קודמת - זינקה סין מהמקום ה-10 למקום החמישי ברשימת יעדי הייצוא המועדפים. הודו עלתה ממקום 5 אשתקד למקום 4 השנה, בריטניה זינקה מהמקום הרביעי למקום השני ותופסת את מקומה של הולנד ביעדי הייצוא המובילים באירופה ואילו ברזיל עלתה מהמקום ה-13 למקום ה-11.

 

העלייה במשקלן של מדינות אסיה וברזיל בייצוא הסחורות ללא יהלומים, באה במקביל לירידה במשקלן של אמריקה הצפונית וחלק ממדינות אירופה: טורקיה ירדה מהמקום ה-6 ל-7, ספרד ירדה מהמקום ה-9 ל-10, צרפת ירדה מהמקום ה-7 ל-9 ואילו הייצוא לגרמניה הדרדר מהמקום ה-3 מבין יעדי הייצוא של 2009 למקום ה-6 ב-2010.

 

"שרי הממשלה צריכים לפתוח לנו דלתות"

במכון הייצוא קראו היום להתערבות מיידית ומקיפה של הממשלה על מנת לעזור לייצואנים לחדור לאותם שווקים מתעוררים: "נדרש מאמץ לאומי מרוכז ומתואם שיסייע בהאצת תהליכי עליית משקלם של האזורים הצומחים בסל הייצוא הישראלי", אמר מנכ"ל המכון, אבי חפץ.

 

לטענתו, על הייצואנים להפנות מאמץ מיוחד בכניסה לשווקים נוספים הצומחים באסיה ובאמריקה הלטינית מעבר לסין הודו וברזיל – כמו: דרום קוריאה ומקסיקו הנהנות גם הן משעורי צמיחה גבוהים. "האזורים הצומחים הם אזורים בהם נדרש מאמץ חדירה מיוחד המלווה לעתים בסיכונים עסקיים גבוהים תוך בחינת תוצאות בטווח הארוך".

 

לדברי חפץ, על כל משרדי הממשלה להתערב על מנת לסייע לייצואנים לחדור לשווקים אלה. "משרד התמ"ת עובד מצוין בנושא הזה אבל גם משרדי החקלאות, התקשורת, התיירות וכל המשרדים בעצם - צריכים להירתם למשימה הלאומית הזאת".

 

עזרה ממשלתית, טוען חפץ, מועילה במיוחד במדינות דרום מזרח אסיה ואמריקה הלטינית, שכן במדינות אלה יש להתגבר על מכשולים רגולטוריים מסובכים ושם נדרשת יכולתם של שרים לקשור קשרים טובים עם מדינאים מקומיים. "שרים ישראלים צריכים להירתם כדי לפתוח דלתות עבור הייצואנים. תראו מה עשה אובמה שנסע עם משלחת ענק להודו. ארה"ב השקיעה כחצי מיליארד דולר רק במיתוג של ארה"ב בסין - מתוך תקציב מחלקת המדינה. למה שמשרד החוץ הישראלי לא ישקיע בקידום הייצוא המקומי?!"

 

הסיוע הממשלתי, לדברי חפץ, צריך לבוא בצורת משלחות יצואנים שאותן יובילו שרים ישראלים, בדומה למה שעשה לאחרונה שר התמ"ת - בנימין בן אליעזר; בעריכת כנסים שבהם תציג ישראל את מרכולתה למדינות העולם ובהקמת קרנות ממשלתיות שיסייעו לחברות קטנות ובינוניות, בעיקר בפריפריה, לגייס את ההון הנדרש על מנת לחדור לשוק חדש.

 

במכון הייצוא הדגישו כי הם אינם קוראים לנקיטת צעדים רגולטוריים שיסייעו לייצואנים, כמו התערבות של בנק ישראל על מנת לשמור על שער נמוך של השקל. "יש לנו נגיד חכם", אמר חפץ, "איננו מתערבים בנושא שער השקל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עם הפנים מזרחה
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים