ביוב, אשפה ורעלים: ברמלה סובלים מהשכנים
בכניסה לרמלה מתנוססים אתרי הפסולת הפיראטיים של דהאמש - שכונה לא חוקית במועצה האזורית עמק לוד, עם שלל מפגעים: הביוב זורם ברחובות ומחלחל למי התהום, האשפה נשרפת ומוסכים מזרימים חומרים רעילים בלי פיקוח. בזמן שהתושבים סובלים - הרשויות מגלגלות אחריות מאחת לשנייה
יד אחת מתעלמת, יד שניה משלמת את המחיר: שכונת דהאמש, שכונה בלתי חוקית שממוקמת במועצה האזורית עמק לוד, גורמת למפגעים חמורים בסביבתה, אך נכון להיום - הרשויות מגלגלות את האחריות מאחת לשנייה ואין פתרון באופק.
דהאמש אינה זוכה להכרה על ידי הרשות המקומית או משרד הפנים, אך במשרד להגנת הסביבה דורשים דווקא שהמדינה תכיר בשכונה, לפחות באופן זמני, וטוענים כי עד אז – לא ניתן יהיה לעצור את הזיהום החמור שנגרם לאוויר, לקרקע ולמי התהום באזור.
בינתיים, עשרות התושבים שמתגוררים בשכונה אינם מחוברים לביוב מסודר ואינם זכאים לשירותי פינוי פסולת. גם העסקים שהקימו באזור אינם מפוקחים ברשיון עסקים. התוצאה: הביוב זורם לקרקע ומחלחל למי התהום, האשפה הביתית נערמת ונשרפת מדי שבוע, ומוסכים ומגרשי גרוטאות מזרימים חומרים רעילים לסביבתם בלי שאיש מפקח.
מי שסובל הם לא רק תושבי השכונה עצמם, אלא גם תושבי העיר רמלה הסמוכה. למעשה, אתרי גרוטאות המתכת העצומים שפועלים בשכונה – מהווים כיום "עיטור" קבוע בשער הכניסה של העיר רמלה. דגימות שנלקחו לאחרונה מהקרקע במקום כבר איתרו זיהום מתכות שייתכן שמצא כבר את דרכו למי התהום.
מזהמים את הקרקע: הרים של פסולת בדהאמש (צילום: אוהד צויגנברג)
הזמנה לשימוע, וחוזר חלילה
"בשכונה הזו אין אכיפה של חוק התכנון והבניה וחוק רישוי עסקים. אף אחד לא לוקח אחריות על מה שנגרם לסביבה", מציין בשיחה עם ynet גידי מזור, מנהל מחוז מרכז במשרד להגנת הסביבה.
בימים האחרונים הוזמנו לשימוע במחוז מרכז בעלי עסקים בשכונה שחשודים בגרימת זיהום, ולצדם מפעילי אתרי הגרוטאות במקום. במקביל, אנשי המשרד להגנת הסביבה אספו דגימות קרקע שהעידו על החשש לזיהום קרקע, שייתכן כי אף הגיע כבר למי התהום.
אבל מצעד השימועים עשוי להטעות. במשרד להגנת הסביבה מבהירים שבמצב שנוצר, רב הנסתר על הגלוי ונכון להיום, אין בידיהם מידע מלא בנוגע להיקף הזיהום או הפעילות הבלתי-חוקית בשטח.
"אנחנו לא יודעים לאן בדיוק זורמים השפכים שלהם. אין לנו מושג האם הם מחוברים באופן פיראטי למערכת הביוב, או משתמשים בבורות ספיגה. אין לנו גם מידע מלא על היקף העסקים שפועלים בשכונה. תפסנו מוסך אחד מזרים שפכים באופן פיראטי, אבל ייתכן שישנם עוד", מודה מזור.
אין דין ואין דיין. פעילות בלתי חוקית בשטח (צילום: אוהד צויגנברג)
מי אחראי? כולם ואף אחד
עשן השריפות שמיתמר מערימות הפסולת הביתית מדאיג, ופוגע בכל מי שגר באזור, כולל בתושבי רמלה. גם אתרי הפסולת הפיראטיים, שבהן רובצות ערימות מתכות שעלולות להתלקח כל רגע, מטרידות מאוד ומהוות איום. אבל לא פחות משמטריד העשן והזיהום - מטרידה בעיקר אוזלת היד המתמשכת של הרשויות.
המשרד להגנת הסביבה מודה, שאין לו מושג מה קורה בשטח. המועצה האזורית עמק לוד מתעלמת מקיומם של תושבי דהמאש ומסרבת להעניק להם שירותים בסיסיים או לפנותם. עיריית רמלה ניצבת "מעבר לגדר" ומתריעה על המצב, ומשרד הפנים עומד מנגד.
בחודשים האחרונים התערב בסוגיה גם השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, ששיגר מכתבים לשר הפנים אלי ישי בדרישה שיתערב בסוגיה ויאפשר קבלת שירותים בסיסיים לתושבי המקום, ולו באופן זמני. במשרד מבהירים שעד כה לא התקבלה כל תשובה בנושא.
אתר הפסולת הפיראטי (צילום: אוהד צויגנברג)
בינתיים, האופציה שעומדת לרשות המשרד להגנת הסביבה היא להעביר את הנושא לחקירת המשטרה הירוקה ומשם - להכרעה משפטית. "אבל גם אם נעביר תיק כזה או אחר להכרעת מערכת המשפט, צריך להבין שאנחנו מטפלים פה בסימפטום ולא בבעיה", מדגיש מזור.
"הנזק הסביבתי מתעצם"
ראש עיריית רמלה, יואל לביא, סבור גם הוא כי מדובר במצב בלתי נסבל. "הפקרות של ממש, זה בדיוק מה שקורה היום בשכונת דהמש", הוא אומר. "במקום מתבצעות עבירות בנייה ועבירות קשות הפוגעות באיכות הסביבה ואיכות החיים של כלל הישובים הגובלים בשכונה לרבות העיר רמלה".
"אני קורא לכלל הרשויות לפעול לאלתר כנגד מפרי החוק היוצרים מפגעים קשים של עשן שריפות, השלכת פסולת בניין, פגיעה במערך הביוב ובמי תהום והפעלת עסקים בלתי חוקיים. לצערי אינני רואה כל התקדמות באכיפה והנזק הסביבתי הולך ומתעצם מיום ליום".
משרד הפנים מסר בתגובה: "מתחם דהמש הוא מתחם של בניה בלתי חוקית. עבירות הבניה במתחם זה מטופלות על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובניה והיחידה הארצית לפקוח על הבניה. עבירות הבניה נמצאות בהליכים משפטיים".
במשרד הפנים ציינו עוד כי בחודש יולי דנה הוועדה המחוזית בתוכנית למקום, אך החליטה לדחות אותה שכן מדובר למעשה בהקמת יישוב חדש שכולל הקמת 332 יחידות דיור - וזה צעד שמחייב אישור ממשלה.
במשרד הוסיפו כי האחריות המוניציפלית במקום היא באחריות המועצה האזורית עמק לוד, אך זו "אינה סבורה שעליה להעניק שירותים מוניציפאליים לתושבים מאחר שכידוע, מדובר בבניה בלתי חוקית וכנגד מרבית הבתים עומדים ותלויים צווי הריסה. יש לציין כי התושבים אינם משלמים ארנונה עפ"י חוק".
עם זאת, במשרד הפנים ציינו כי מרבית ילדי המתחם לומדים בבתי ספר בעיר רמלה וכי בנוסף, מחלקת הרווחה של המועצה האזורית מטפלת במספר לא מבוטל של משפחות השכונה.