הכירו את הבוגדה: חומרה שתבגוד בכם
חוששים לפרטיותכם? יש לנו חדשות טובות וחדשות רעות: אפל מתכננת להאזין לשיחות שלכם, לצלם את סביבת המכשיר ואפילו ללמוד את קצב הלב שלכם. למה? כדי לדעת אם המכשיר נפרץ - ולנטרל אותו מרחוק. יש גם חדשות טובות, אבל רק למי שעוסק בפרסום
הכירו את הבוגדה (TraitorWare) – תוכנה שתתקע לכם סכין בגב, תעשה ממנו אנטנה ותשדר את המידע האישי שלכם לכל דורש דרך המכשירים בהם אתם משתמשים. לפי קרן החזית הדיגיטלית (EFF), ארגון שפועל לזכויות גולשים ולחירות טכנולוגית, אפל מתכננת לרגל אחריכם דרך האייפון, או יותר נכון – פטנט תוכנה חדש שהגישה לאישור.
הפטנט, שהוגש לאישור בשבוע שעבר יאפשר לאייפון שלכם להקליט ולשמור כל שיחה שלכם, לדעת מאיפה ביצעתם אותה, לצלם תמונה של הסביבה ואפילו לדעת מה היה קצב הלב שלכם באותו רגע. הכלי שאפל מתכננת יאפשר גם לנטרל את הטלפון מרחוק, במקרה של אובדן או גניבה. נשמע כמו מטרה טובה? לא בהכרח. לפי הערכת ה-EFF, אפל מתכננת להשתמש בכלי החדש כדי לזהות, לנטר ולהעניש משתמשים שפרצו את המכשירים שלהם או עשו בהם שימוש לא רצוי. לא לחינם קוראים להן "בוגדה".
אפל מקשיבה ללב שלכם
ב-EFF סבורים שמערכת המעקב תאפשר לאפל גם להעביר "דו"חות מודיעין" על משתמשיה למפרסמים. בסופו של דבר, הטלפון שלנו הולך איתנו לכל מקום, ויכול לספק הצצה מעמיקה לחיינו. מסמך רישום הפטנט מציג שלל טכנולוגיות וכלים לאיסוף מידע, חלקם נשמעים בידיוניים למדי. אפל מתכננת לצלם את פני המשתמש בחשאי ללא צליל צמצם או שימוש בפלאש, להקליט את קולו גם ללא ביצוע שיחה, לקבוע אם המכשיר נפרץ או לא, לצלם את סביבת המכשיר וגם לתעד את "פעילות האינטרנט שלו".
באתר ה-EFF נכתב שאפל אפילו מתכננת גם לנטר את הדופק של המשתמש, ותבנה חתימה ביומטרית של קצב הלב שלו. לא ברור איך טלפון סלולרי יכול לאסוף מידע כזה, או אם אפשר להרכיב חתימת קצב לב, אבל הצעת הפטנט מתכוונת לנסות.
למה אפל צריכה את המידע הזה? להערכת ה-EFF, הוא ישמש לזיהוי, ניטור והענשת משתמשים שפרצו את המכשירים שלהם, או להעברת "דו"חות מודיעין" למפרסמים. בסופו של דבר, הטלפון שלנו הולך איתנו לכל מקום, ויכול לספק הצצה מעמיקה לחיינו.
מצד אחד לדבר, מצד שני להקליט
על אף שבאפל בטח יפתחו בקבוק שמפניה כשהפטנט יהפוך לטכנולוגיה יישומית, והמפרסמים ירקדו במעגלים כנראה שהרגולטורים ישמחו פחות. אפל כבר ננזפה בעבר על נושאי פרטיות – כשהחליטה ביוני השנה לשנות את תנאי השימוש במכשירים מבוססי iOS. השינוי, בנוסחו המקורי, אפשר לאפל לאסוף מידע ממשתמשיה, לרבות מידע מיקום דרך מקלטי GPS שבמכשירי אייפון ואייפד.
אדוארד מארקלי וג'ו ברטון, ראשי ועדת הפרטיות של הקונגרס, שלחו מכתב זועם לסטיב ג'ובס, ודרשו ממנכ"ל אפל להסביר מה עומד מאחורי השינוי. גם בגרמניה נזף הרגולטור בחברה, ושם נטען כי השינוי סותר את מדיניות החברה המוצהרת.
החברה נאלצה לשנות את תנאי השימוש של iOS, ולהבטיח לקונגרס האמריקאי שלא תתבצע חדירה לפרטיות המשתמשים. כמו כן, אמר דובר מטעמה שלא יועבר שום מידע אישי לצד שלישי ללא אישור המשתמש.
הבוגדה כחרב פיפיות
ככל הנראה שלא מעט חברות מפעילות בוגדות למיניהן, ולא על כולן הצליחו משתמשים ורגולטורים לעלות. ב-2005 נחשפה בוגדה שהוטמעה בתוך תקליטורים שהפיצה חברת המוזיקה סוני BMG. הבוגדה התקינה על המחשב תוכנת DRM להגנה מפני הפצה לא מאושרת. בנוסף, איפשרה הבוגדה שליטה במחשב באמצעות RootKit (ערכת פריצה למחשבים - תוכנה שמאפשרת גישה סמויה מרחוק).
הכוונה של סוני היתה לכאורה, תמימה והגיונית: למנוע הפצה פיראטית של הדיסקים שלה. עם זאת, חשיפת הבוגדה גרמה לחברה נזק תדמיתי עצום: היא נאלצה לפתוח במבצעי החזרת תקליטורים, פיצוי משתמשים וגם נתבעה בטקסס, ניו יורק וקליפורניה.
ככל הנראה שאפל תשאף להמנע מנזקים תדמיתיים דומים, במיוחד לאור עליה במודעות הציבור לנושא שחלה בשנתיים האחרונות. עם זאת, החברה לא ספגה עונשים חמורים או ירידה במכירות אחרי שינוי תנאי השימוש ב-iOS או אחרי פרשת האנטנה התקולה של האייפון 4. יתכן שהחברה תעקוב אחריכם ברגע שיתאפשר לה. חשוב לזכור שבשלב זה מדובר רק בבקשת פטנט, אחת מני רבות שלא מגיעות כלל לשלב הייצור.
מה דעתכם? תהיו מוכנים שאפל תאסוף עליכם שלל מידע אישי, כדי שתוכל לכבות את האייפון שלכם עת גניבה? אתם סומכים על החברה? ספרו לנו בטוקבקים