שתף קטע נבחר

סוף שבוע ירושלמי: קבלו הצעה לשני סיורים

סיור בן יומיים בלב העיר מאפשר הצצה לשלוש הדתות, מציג את חותמם של אושיות מההיסטוריה, ומעלה סיפורים מרתקים

השחקן והיוצר יוסי בנאי ז"ל אמר פעם על העיר: "בירושלים כמה שמזיזים לא זז". אמירה זו התאימה בהחלט לשנות ה-70 וה-80 של המאה הקודמת, אך מאז בירושלים זזו לא מעט דברים - ועדיין זזים. טיול בן יומיים ברחובותיה של מרכז ירושלים מאפשר טעימה של אינספור טעמים, תרבויות, היסטוריה רחוקה וקרובה, לצד מגוון אפשרויות בילוי.

 

מסלול ראשון – יריד בצלאל

בסיור זה נבקר בלב ליבה של העיר, המחדשת ומרעננת את הרחובות הבניינים והסיפורים שקושרים אנשים, מבנים ותרבות. נקודת המפגש היא בבי"ס לאומנות בצלאל, ומשם נמשיך למנזר רטיסבון, בית אבי חי, בניין המוסדות הלאומיים, בית פרומין – מושב הכנסת הישנה, וגן הסוס.

 

תחנה א' – בצלאל 1 פינת רח' שץ

סיורנו מתחיל בקצה המזרחי של רחוב בצלאל הנושק לרחוב שץ, שני רחובות קטנים שהיו בעבר הלא רחוק סואנים,

ודרכם נסעו - או יותר נכון לומר עמדו בפקק תמידי - מכוניות רבות ונהגים עצבניים. שני הרחובות הפכו מרוצפים ובהם בתי קפה קטנים אשר מכסים בשולחנות את המרחב כולו. רחובות יפים המקושטים בחנויות המתהדרות בחלונות ראווה גדולים ומעוצבים, חנויות ליין ובגדים מעוצבים, תכשיטים ונעליים אופנתיות.

 

תחנתנו הראשונה מספרת את סיפורו של בית הספר הגבוה לאומנות בצלאל. איש היה בארמון המלך בבולגריה ושמו בוריס שץ. מקצועו - חטב החצר. הוא הוגה רעיון מהפכני ללמד את בני ירושלים מלאכה! חשב אותו בוריס שץ: "ידעו אנשי ירושלים ליצור בידיהם חפצים להם נזקקים הבריות וכך יפרנסו עצמם, את ילדיהם, ויביאו שגשוג לעירם". ומה לימדו בשנים הראשונות בבצלאל? אריגת שטיחים, קליעת סלים, נגרות, יצירת מזכרות מעץ זית, צורפות, ואפילו אומנות.

 

תחנה ב' – רח' שמואל הנגיד 26

מבית הספר "בצלאל" נלך לבקר בחצר של אחד המנזרים היפים ביותר בירושלים, ונשמע איך הופך יהודי צרפתי בשם אלפונס רטיסבון המוסיף לשמו את השם מרי לנוצרי דתי המוביל יזמות בנייה בעיר המתפתחת. הוא ייסד את מנזר "האחיות מציון" וניסה למשוך אל חיק הנצרות כמה שיותר יהודים - ובעיקר יהודיות.

 

תחנה ג' – רח' קינג ג'ורג' 44

המשכו של הסיור מביא אותנו לבית אבי חי. במקום נוכל לעמוד על החיבור בין האומנות לתרבות, ולנושאים מרכזיים בתחומי המחשבה והיצירה בחברה היהודית-ישראלית.

 

תחנה ד' – רח' קינג גורג' 46

מבית אבי חי נחצה את הכביש אל רחבת בניין המוסדות הלאומיים. המקום הזה כמו מרוצף בסיפורים על תחילת דרכה של המנהיגות הציונית בארץ ישראל. מה תפקידו של כל מוסד בפרוץ המדינה? במה עסקה הקרן הקיימת לישראל, קרן היסוד והסוכנות היהודית? ובמה עוסקים אותם המוסדות בימינו?

 

תחנה ה' - רח' קינג ג'ורג' פינת רח' בארי

בית פרומין הוא בניין הכנסת הישנה. המקום הזה היה בשנים האחרונות זירת קרבות של ממש, בין הגופים המשמרים מצד אחד והקבלנים והיזמים שלטשו עיניהם לפיסת הקרקע מצד שני. בין כתליו של הבניין מסתתרים גם סיפורים מסמרי שיער על הפוליטיקה של פעם: איך ישבו חברי הכנסת בתוך המליאה, וגם פרשת השלכתו של רימון היד במליאה, ופציעתם של כמה שרים בתקרית.


בית פרומין. עוד פיסת היסטוריה בלב העיר

 

נסיים את הסיור הראשון בגן נפלא קטן וירוק, המסתתר בין הבניינים הגדולים של מרכז העיר. המקום זכה לשם גן הסוס, על שם פסל הסוס הליפציאני שנתרם על ידי הפסל היוגוסלבי אוסקר קוגוי. הוא קרא לפסל "סוס השלום", משום שהוא עומד בזוית הפונה ממערב למזרח, ומסמל את הרצון התמידי של בני העיר לאיחוד שני חלקיה.

  

מסלול שני - רחוב שבטי ישראל

שמו של רחוב זה, המאחד את שבטי ישראל, מחבר בין שני חלקי העיר ולוקח את המבקר בו אל ארצות ותרבויות המגיעות אל ירושלים מכל רחבי העולם.

 

בהליכה נעימה ברחוב שקט אך מרכזי, צועדים המטיילים בצעדים קטנים אל ההיסטוריה של סוף המאה ה-19, שבה התרחשו התהפוכות הגדולות ביותר שידע מרכז העיר ירושלים.

 

רח' שבטי ישראל 2

הסיור מתחיל בבית החולים הצרפתי ובבניין הנוטרדאם דה ציון, הממוקמים בתחילת הרחוב מול חומת העיר ירושלים.

הצרפתים מגיעים לירושלים בשיירה הזוכה לשם "שיירת האלף". בשל המחסור במקומות לינה הם מקימים עיר אוהלים במקום שבו יקימו את המבנים המפוארים שלהם בירושלים. לאחר שבנו, ביקשו לקצר את דרכם אל הרובע הנוצרי ועבורם פותחים את השער החדש בחומה הצפונית של העיר העתיקה.

 

רח' שבטי ישראל 11

בהמשך הרחוב נגיע אל מגרש הרוסים. הרוסים הם הראשונים שהגיעו לירושלים, רכשו שטח אדמה גדול מאוד והחלו לבנות את בנייניהם המרשימים. נראה את בניין היפה של הקונסוליה הרוסית, ונשמע על גלגוליו, ומולו את האכסניה הרוסית לנשים, שבחלוף הימים - כאשר הבריטים הגיעו לירושלים - הם שינו את יעודה ואיכסנו בקרבה את בית הסוהר לאסירי המחתרות. סיפורים רבים נקשרו למקום זה, בין היתר נשמע איך הצליחו האסירים לברוח מן הכלא השמור.


הכנסיה במגרש הרוסים (צילום: רון פלד)

 

רח' שבטי ישראל 34

ועוד באותו רחוב, חבוי לו הסיפור המרתק של בית "מחניים", שבו פועלת לשכת שר החינוך, ואיך הופך אדם מעשיר רב ונישא לאביון מוכה מחלת נפש.

 

רח' שבטי ישראל 36

ממול, מעבר לרחוב נמצא בית החולים האיטלקי. בטעם טוב ועם הרבה סגנון כמו בביתם שלהם, בנו האיטלקים את את אחד הבניינים המפורסמים המפוארים והיפים ביותר בירושלים. נראה איך ההיסטוריה משנה את ייעודו פעם אחר פעם ומה עושים אנשי ההגנה כדי להשתלט עליו בימי המלחמה והמצור על ירושלים.  

 

הסיור מבוסס על החוברת החדשה "סיורי שבת בירושלים", בהוצאת הרשות לפיתוח ירושלים. את החוברת, ובה למעלה מ-51 סיורים, ניתן לקבל ללא תשלום בלשכת המידע התיירותית בסמוך לשער יפו או בכיכר ספרא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרכז העיר מלא היסטוריה
צילום: יואב גלזנר
מומלצים