שתף קטע נבחר

חשש: הוועדה להיערכות לרעידות אדמה תיסגר

המדינה לא מצאה פיתרון שימנע אסון בעת רעידת אדמה, וגם התוכניות למזעור הנזק תקועות: הממשלה החליטה להגדיל פי עשר את התקציב להיערכות לרעש, אבל האוצר אינו מוכן להגדיל והוויכוח מאיים להשאיר את הוועדה האחראית בלי שום תקציב

האם ועדת ההיגוי הבינמשרדית להיערכות לרעידות אדמה תיסגר? זאת עלולה להיות התוצאה של ויכוח בתוך הממשלה על תקציב הוועדה. הממשלה החליטה לאחרונה להגדיל את תקציב פעילות הוועדה פי עשר, מ-4 ל-20 מיליון שקל לשנה. אלא שבמשרד האוצר מתנגדים להגדלת התקציב, ושר האוצר, יובל שטייניץ, ערער על ההחלטה. הערעור טרם נדון, ובינתיים, פקידי האוצר עושים דין לעצמם ואינם מסכימים להעביר את התקציב כלל, כך שהוועדה עלולה למצוא את עצמה מתחילה את שנת 2011 - (בהנחה שתקציב המדינה כולו יאושר) בלא תקציב כלל. 

 

"הוועדה תתפזר בשבוע הבא"

"בגלל הערעור שהגיש משרד האוצר, התקציב לשנה הבאה עומד על 0 שקלים", אומר שר התשתיות, עוזי לנדאו, האחראי על הוועדה, "במצב הנוכחי, אם לא יועמד תקציב מייד, נאלץ לפזר את הועדה ולהפסיק את עבודתה החל מהשבוע הבא".

 

החלטת הממשלה מקצה תקציבים לפיקוח על פרוייקטים של חיזוק מבני ציבור כדי להגן עליהם מפני רעידות אדמה, לרכישת ציוד עמיד לרעשים ולתרגול של ההתמודדות עם הרעש במשטרה ובמכבי האש; לרכישת מתקני טיהור מים בבתי חולים, לאימונים בזיהוי חללים בעת אסון המוני, להיערכות לשיקום מיידי של הנזקים וליבצוע מחקרים בנושא כדי לשפר את ההיערכות.

 

חלק מתקציב הוועדה - כ-20 מיליון שקל - אמור לעמוד לרשות הוועדה עצמה, וחלקו אמור להגיע לגופים אחרים, בעיקר למשטרה  (13 מיליון שקל בשנה), למשרד השיכון (5 מיליון), ולרשות הכבאות המיועדת לקום (5 מיליון). 

 

מדוע האוצר אינו רוצה לממן את הוועדה? גורם בכיר באוצר אמר ל-ynet: "הוועדה אחראית על דברים חשובים, אך מדובר בתוכניות ופרוייקטים שיבוצעו בידי משרדי ממשלה וגופים אחרים, שכבר קיבלו תקציב, ואין טעם לתקצב אותה פעמיים. אנחנו לא מתנגדים להגדלה כלשהי של תקציב הוועדה, אך אין שום צורך בסכום שהוקצב לה. גובה התקציב שאושר אינו מה לא ישפיע על היקף הפגיעה מרעידת אדמה ועל היערכות המדינה לרעידת אדמה".

 

ועדה יש, פיתרון אין

ועדת ההיגוי הבינמשרדית קמה בשנת 1999. בשנת 2009 גובתה פעילות הוועדה בוועדת שרים האחראית עליה, בראשות שר התשתיות, עוזי לנדאו. פעילות ועדת השרים הביאה לגידול בתקציבי הוועדה, שאמור לסייע למדינה בנושאים המעטים שבהם היא בכלל לקחה על עצמה את האחריות להתמודד עם הרעש - חיזוק מבני הציבור והיערכות כוחות החירום. 

 

חשוב לציין כי בכל שנות פעילות הוועדה היא לא מצאה פיתרון לסכנה העיקרית שתאיים על המדינה במקרה של רעידת אדמה - 70 אלף מבני מגורים ישנים בבקעת הירדן (בית שאן, קריית שמונה, טבריה ואילת, וכן, כנראה, בצפת) שעלולים לקרוס, וטרם נעשה דבר כדי לחזק אותם.

 

הממשלה תכננה להביא לחיזוק בתים פרטיים באמצעות תמ"א 38, אך זאת אינה פועלת כלל בבקעת הירדן. במשרד השיכון טוענים שניתן להרחיב את התמ"א לבקעה באמצעות סבסוד צולב של זכויות בנייה, ואילו במשרד הפנים דורשים לחזק את המבנים בתקציב ציבורי - אך בינתיים לא נעשה דבר לא לכאן ולא לכאן.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רעידת אדמה בצ'ילה: כדאי שלא יקרה אצלנו
צילום: רויטרס
שר התשתיות, עוזי לנדאו: "אפזר את הוועדה"
צילום: אסף שילה, ישראל סאן
מומלצים