ביקורת בטורקיה: "ארדואן פוחד מאחמדינג'אד"
הקו התקיף שמוביל ראש ממשלת טורקיה אינו זוכה לתמיכה גורפת בארצו. יש מי שתוהה כיצד הוא דורש בתוקף התנצלות מישראל על אירועי המשט, כשבמקביל התקבל הרג אזרחים טורקים על-ידי חיילים איראנים בשתיקה רועמת
רק אתמול התקבלה המרמרה בנמל הבית שלה באיסטנבול בתרועות ובסיסמאות בגנות ישראל, אבל נראה כי למרות השפל ביחסים בין ירושלים לממשלת טורקיה, נשמעים במדינה - שהייתה פעם ידידה קרובה - גם קולות אחרים. ב"מילייט", אחד העיתונים הנפוצים בטורקיה, פורסם מאמר פרי עטו של העיתונאי מהמט טזקאן, שמתח ביקורת נוקבת על מדיניות החוץ שמוביל רג'פ טאיפ ארדואן מול ישראל והאשים אותו בשימוש ציני בתקרית המשט.
"כשחיילים איראנים הורגים אזרחים טורקים", קבעה כותרת הביניים במאמר - שלאחריה הסביר טזקאן: "ראיתי באתר חדשות שחיילים איראנים פתחו באש לעבר כפריים שחצו את הגבול, אחרי שהצאן שלהם עבר שם באזור וואן. אחד נהרג, אחר נפצע ואדם נוסף נעדר. יותר מ-20 מעשרים מאזרחינו נהרגו על-ידי חיילים איראניים בשנה אחת".
אחרי שגולל את עובדות האירוע, העלה העיתונאי שאלות שהטרידו אותו במיוחד לנוכח המתיחות הבלתי פוסקת ביחסים עם ישראל ודרישתו של ארדואן מהנהגתה להתנצל על הרג האזרחים במשט ולפצות את בני משפחותיהם.
"בואו נבחן את ההיבט הפוליטי של האירוע הזה. האם שמעתם על איזשהי תגובה בנושא הזה מצד ממשלתנו, מראש הממשלה שלנו או מאחד השרים?", שאל טזקאן. "האם מישהו צעק: הרגתם את האזרחים שלנו, עכשיו תתנצלו' או דרש מהם פיצויים? לא החזרנו את השגריר שלנו מטהרן. האין זה מוסר כפול? האם אלה אינם אזרחים שלנו? האם לא חבל על החיים שלהם?".
הדברים פורסמו לפני כשבועיים. יום למחרת הפרסום ב"מילייט", התפרסם בעיתון נפוץ אחר, "הורייט", מאמר המשך שכתב העיתונאי מהמט יילמאז. "לא הייתי מודע לדברים שתיאר טזקאן עד לפרסומם. אני חייב להודות שהרגשתי מבוכה מסוימת לנוכח אי הידיעה שלי".
בהמשך, מחה יילמאז על שתיקתה של אנקרה לנוכח הרג האזרחים, במיוחד לנוכח המהומה שעוררה פרשת המשט. הוא סיפר כי תקריות הגבול שגבו את חייהם של הכפריים הטורקים אירעו לאחר כשאלה נכנסו לתוך שטח איראן, במהלך מרדף אחר הצאן שלהם שחצה את הגבול.
"אנו מדברים על כבשים ועזים, בעלי חיים שאינם יכולים לדעת היכן עובר הגבול, שבעקבותיהם אזרחים שלנו נהרגו. הממשלה הטורקית שותקת על כך, כי כנראה שלא רוצים שם להרגיז את אחמדינג'אד. תשכחו מפיצויים. מדוע שר החוץ לא קורא לעמיתו האיראני לשים קץ לכך? האם רק לכדורים שבאים מישראל דרך גופות של טורקים יש ערך?".
הקו שמובילים אותם עיתונים אינו אהוד על ארדואן, והם לא חסכו ממנו ביקורת אף במהלך הימים שאחרי תקרית המשט. בין היתר, האשימו אותו כי בהובלת מדיניות קיצונית שעלולה לבודד את טורקיה בזירה הבינלאומית.